Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Нежеланите лекарствени реакции са петата причина за смъртност в болниците Нежеланите лекарствени реакции са петата причина за смъртност в болниците. Снимка: pixabay

"Нежеланите лекарствени реакции се оказват пета причина за смъртност по честота в болниците. От друга страна 5 на сто от всяка хоспитализация на пациент се дължи на нежелана реакция от лекарство. Същевременно обаче се докладват едва 1 до 10% от възникналите подобни реакции, което е много голям проблем.", информира д-р Мария Попова от Изпълнителната агенция по лекарствата, предаде Дарик.

"Хората нямат достатъчно информация и не знаят как да реагират в случаи на нежелани лекарствени реакции.", посочи д-р Попова по време на семинар на Федерация „Български пациентски форум”, който се проведе в Банско.

„Има една статистика, която показва, че 5% от хоспитализациите се дължат на нежелани реакции, а от друга страна – те са пета причина за смъртност в болниците. 197 000 са смъртните случаи годишно в Европейския съюз, причинени от нежелани лекарствени реакции. Социалната цена е около 79 милиарда евро годишно”, посочи медикът.

Коментара ()

Вашият коментар