Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Съдия Цветинка Пашкунова получи 988 гласа, които й стигнаха да влезе във ВСС още на първи тур.
Съдия Цветинка Пашкунова получи 988 гласа, които й стигнаха да влезе във ВСС още на първи тур.

Днес избират други петима сред 26 кандидати

988 магистрати избраха съдията от Върховния касационен съд (ВКС) Цветинка Пашкунова за член на Висшия съдебен съвет (ВСС) на първи тур.

Тя получи повече от половината вот на колегите си, което й отреди първото от шестте места в следващия съвет. 1951 от 2238 съдии са упражнили правото си на глас. Действителнителните бюлетини са 1945 при избирателна активност от 87,18%. 1473 съдии са дали своя вот онлайн, а 478 са ходили до урните в Съдебната палата в София и са пуснали хартиена бюлетина.

Пашкунова бе един от 27-те кандидати за съдийската колегия на ВСС. През годините тя разглеждала шумни дела - едно от тях е за убийството на бившия премиер Андрей Луканов. Сега Пашкунова е част от Комисията по атестирането и конкурсите към съдийската колегия на ВСС.

В класацията от вчера след нея се нареждат Атанаска Дишева от Върховния административен съд (ВАС) с 733 гласа, съдията от ВКС Красимир Шекерджиев (686), шефката на окръжния съд в Бургас Боряна Димитрова, която получи 631, Олга Керелска от ВКС - 528 гласа и други.

Днес гласуването продължава, като вече съдиите ще посочват до 5 имена сред 26-те останали кандидати.

Избран е този, който събере повече от половината действителни гласове. Ако никой от кандидатите не получили необходимия брой, във ВСС ще влязат първите петима, които са събрали най-много вот. При равен брой гласове, съдебни кадровици ще се определят с жребий, както стана с едно от местата за прокурорската колегия преди 2 седмици.

В събота изборния процес за ВСС в Съдебната палата следеше първият съветник в посолството на Франция Доминик Вааг.