Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

На 16 януари 1908г., Цар Фердинанд лично е задраскал името на министъра на правосъдието от списъка с проект за правителство, предложен от Александър Малинов. "Без ррррепубликанци в кабинета" - казал, със специфичния си акцент.

Задрасканото име е на Никола Димитров Кънев, адвокат, председател на Демократическата партия във Варна, малко по-късно - подпредседател на XIV ОНС, а и мой прадядо.

(По сходни причини аз отказах същия пост 106 години по-късно, но това е съвсем отделно...)

Нямам намерение да обсъждам републиканската политическа кариера на днешния виден монархически рожденик.

Имам обаче мнение, на което държа. То не е плод на някаква "вътрешна информация", а на тогавашната ми, съвсем външна, преценка:

Мнозина казват "Костов трябваше да се разбере с Царя и щеше още да управлява". Възможно е. Но Костов избра да не плати оставането си на власт с възстановяване на монархията, една компрометирана династия и възцаряване на един съмнителен човек с още по-съмнителен антураж. Плати с властта си запазването на републиката. Аз тогава станах истински, заклет "костовист". Защото това беше труден, лидерски избор.

А на рожденика - Господ здраве да му дава и дълъг живот. Ама без "Царя" и "Негово Величество", моля. Някои все още сме ... рррррепубликанци.

Коментарът е от фейсбук