Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Когато рано сутринта на 3 юни страдащият от псориазис Ралф Сундберг е стегнал багажа си и е поел към България - страната с много слънце и море, едва ли е допускал, че вместо в четиризвезден хотел ще се озове зад решетките на затвора в Бургас.

53-годишният швед е от дълбоката провинция. Живее на ул."Вила Веген" 14 в селцето Бисгордън. Товари дървени палети във фабрика за млечни продукти.

Стъпвайки в многолюдния Слънчев бряг обаче, невзрачният общ работник

автоматично се превърна в турист,

и то не какъв да е, а в горд скандинавец, както описа този тип летовници туристическият гуру Благой Рагин. За което и загуби дългогодишния си ръководен пост в асоциацията на ресторантьорите и хотелиерите.

Поведението на шведа само няколко часа след като стъпи на българска земя го превърна в световна новина с крайно негативен отзвук.

Неговият ритник в главата на 65-годишна камериерка предизвика истински гняв и у нас, и сред сънародниците на Ралф в Швеция. Те бяха още по-крайни в коментарите си, предлагайки дори "средновековни" мъчения за Сундберг.

"Бях пиян, не помня", са първите думи на Ралф пред български медии. Още в районния съд в Несебър, който го остави зад решетките, шведът побърза да се извини за стореното. На няколко пъти повтори, че съжалява, дори се разплака.

"Аз не съм луд, мразя се за това, което направих", оправда се Сундберг. Разкаянието му първо вбеси пострадалата Диана Петкова и по-малката ѝ дъщеря Светослава.

"Искам да го

видя в затвора

Казах му само една дума - What (Какво)?", а той ме изрита като футболна топка", заяви унижената жена, която дълго време ще трябва да се бори с кошмара си.

Няколко дни след ритника обаче камериерката призна, че е склонна да прости на шведа, който май не бил закоравял престъпник, каквито имало и у нас, и по чужбина.

"Какво да бъде наказанието ли? Не знам, от едната страна моето положение, от другата - неговото", разсъждава Диана. Склонна е да приеме и финансово обезщетение, което Ралф сам ѝ предложи чрез медиите.

Тя е безработна висшистка с икономическо образование, вдовица, която сама е отгледала и възпитала двете си дъщери. Българка, на която не достигат години за пенсия, една от хилядите столичанки в панелни блокове, за която работата край морето е вид терапия.

Той е "сингъл" - разведен, без деца,

живее сам на село,

има средно образование. В родината си най-вероятно стриктно спазва законите, пие колкото му е позволено, ходи редовно на работа, не се набива на очи.

Тръгвайки на почивка обаче, “презарежда” батериите и още във влака към летището изпива две бутилки вино. Казва, че били малки и показва размера на стъклена бутилка бира. В самолета обаче продължава, като смесва бира с уиски

В таксито към Слънчев бряг си допива с алкохол, който изважда от личния си багаж. Затова, пристигайки в резервирания хотел "Марвел", вече не е адекватен. Загубва брат си и решава, че е отвлечен. Струва му се, че всички в хотела се държат враждебно с него и крият нещо... Твърди, че загубил и портфейла си, заспал на шезлонг край басейна и едва на сутринта разбрал, че всичко с брат му и приятелката му е наред. Междувременно обаче Ралф вече е нанесъл ритник на българската камериерка. Но не помни нищо.

Видеозапис на охранителна камера в хотела е запечатал бруталния инцидент, станал малко след 22,30 ч. на 3 юни.

На записа се вижда как едър мъж с куфар се доближава до превитата на две камериерка, която в този момент чисти коридора. Жената се изправя, двамата си разменят някаква реплика, след което чистачката отново кляка на земята. Тогава високият поне 1,80 м швед я изритва с ритник в главата. Слабичката работничка пада на земята, изритана буквално като футболна топка. Губи съзнание, а нейни колеги, които я намират просната,

я слагат на фотьойл

Следват кошмарни часове, прегледи в болница, рентгенови снимки, за да се установи дали травмите на главата са сериозни.

За късмет и на камериерката и на шведа, заключението на медиците е за нанесена лека телесна повреда с временна загуба на съзнанието.

В десетки други случаи за подобно провинение наказанието е административно - глоба от 1000 до 5000 лв. Обвинението срещу Сундберг е по чл.131, ал.1 - за нанасяне на лека телесна повреда по хулигански подбуди. Освен финансова санкция законът предвижда

пробация

или лишаване

от свобода до 3 г.

Ефективно наказание обаче е възможно само ако лицето е осъждано, а досието на Ралф се оказа чисто. Въпреки това от прокуратурата в Несебър са решени да искат най-строгото наказание - за назидание на останалите чужденци, които, идвайки у нас, си позволявят безконтролни прояви.

"Става дума за дръзко и брутално незачитане на законите в РБългария и правовия ред. Хулиганският мотив е доказан чрез демонстративния стремеж на Ралф Сундберг да прояви явно и грубо неуважение към обществото. Липсва самокритичност и оценка на извършеното. Той съжалява по-скоро за себе си, а не за пострадалата жена, която така и не е потърсил", заяви районният прокурор на Несебър Радост Бошнакова, която е и наблюдаващ по случая.

По данни на държавното обвинение шведът не е имал никакъв личен мотив за бруталния акт към камериерката, която не познавал. Алкохолното му опиянение обаче се е превърнало

в мотив за извършеното престъпление,

от което е имало реална опасност да пострадат и други хора, е тезата на прокуратурата.

"Той е ритнал жената като някакъв предмет. Камериерката не е имала възможност да се предпази. От психологична гледна точка всеки човек се идентифицира с лицето си. Когато ударът е нанесен в лицето, той символизира поругаване на личността и достойнството", коментира вторият наблюдаващ прокурор Христина Апостолова.

"Съжалявам, аз не съм дошъл тук, за да направя това, а за слънце заради моята болест", твърди Сундберг.

На 15 юни той ще бъде доведен в Бургаския окръжен съд, за да обжалва ареста си.

Каква съдебна развръзка се очаква по делото срещу самозабравилия се чуждестранен турист, четете в печатното издание