Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Инспекторатът на Цецка Цачева започва спешна

ревизия в инкубатора за кражба на фирми и имоти.

Проверяват променил ли е наредби Христо Иванов,

за да назначи Надя Георгиева за секретар в АВ

Калинки в Агенцията по вписванията са провалили обществени поръчки за милиони. Това заедно с незаконните практики за кражба на фирми и имоти ще проверява Инспекторатът на правосъдния министър Цецка Цачева. В продължение на един месец той ще установява как са работили съдиите по вписвания и как са си разпределяли дейностите през последните пет години. Това споделиха пред "168 часа" отговорни служители на агенцията.

Акцент в проверката ще бъде и дейността на корумпирания съдия по вписванията Йордан Раденков. Той бе задържан в момент на получаване на подкуп от представители на нотариални кантори. Срещу парите, Раденков щял да им издаде удостоверения за тежест. В луксозния му дом служители на спецзвеното "Антикорупция" откриха запечатани в пликове 35 хил. лв., скрити зад картини.

Ще се проверява и изнесената в последния доклад на Инспектората към правосъдното министерство информация за неправилно вписване на сделки, издаване на удостоверения и справки с невярно съдържание, допуснати технически грешки и неверни държавни такси.

Те уточниха, че

инспекторите вече

са се срещнали със съдии по вписванията

Даже им обяснили, че ако по-стриктно през годините е била наблюдавана дейността им, нямало да се стигне до скандали, компрометиращи агенцията.

Ще се търси на какво основание съдии неправомерно са вписвали промени и дали това е свързано със схеми за кражба на фирми. Както и защо без знанието на собственици са заличавани търговски дружества. Скандалните констатации са част от доклада на Инспектората, с който "168 часа" разполага.

В хода на проверката ще бъде разгледан и сигналът на бившия директор в агенцията Красимира Мекерова до служебния министър-председател Огнян Герджиков и министъра на правосъдието Мария Павлова.

"От самото създаване на Агенцията по вписванията

мъглата около нея

не се разсейва, а

става все по-гъста",

пише Мекерова. И уточнява, че в администрираните регистри, основно търговски и имотен, фигурират случаи на измами с фирми и имоти.

Според автора на сигнала граждани и съсловни организации са отправяли предложения и препоръки за усъвършенстване на дейността на агенцията, но ръководството ги е пренебрегнало неадекватно.

Един от посочените скандални случаи е от 2015 г. Тогава проверка на Инспектората към Министерството на правосъдието установява, че главният секретар на агенцията Надя Георгиева е назначена, след като е "спечелила" нагласен за нея конкурс.

За това й помогнал тогавашният министър на правосъдието Христо Иванов, по чийто инструкции бил сменен Устройственият правилник на агенцията. По-късно пак с негови протекции били променени минималните изисквания с цел Георгиева да стане главен секретар. Случаят е представен като поредната "калинка", назначена в държавната администрация. Вече бившият изпълнителен директор Елена

Маркова две години прикривала скандала с нагласения конкурс

в повереното й ведомство. Случайно или не, и двете били от квотата на Реформаторския блок, разказаха служители.

В сигнала на Мекерова не са спестени и други нередности. През 2015 г. на агенцията е отпуснат солиден бюджет от 6 милиона лева, от които 2 милиона за придобиване на дълготрайни материални активи.

Проведени са оперативни срещи с регионалните директори за уточняване на предстоящи обществени поръчки. След което всичко замряло. В резултат на това структурата останала без системи за поддръжка на Търговския регистър. И без интернет свързаност. Когато Мекерова повдигнала въпроса за закупуване на нова техника и възлагане на обществени поръчки, с които да се обезпечи нормалната работа, отговорът на ръководството бил:

"Не се обаждай.

Тези неща могат

да почакат."

Какви нередности със закупуване на важни съоръжения са описани в още в сигнала, четете в печатното издание