Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Прокурор Иван Гешев. Снимка: Архив
Прокурор Иван Гешев. Снимка: Архив

Тирове на транспортни фирми минавали през кантари на митница "Кулата" срещу 50-100 лв., ако камионът бил претоварен, разказа шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев за корупционната акция от снощи на митническия пункт.

Той посочи, че с по-ниска цена рушвет минавали тирове на шест фирми. Те имали сключен абонамент с митническите инспектори. Друга схема, която Гешев обяви е свързана с винетки. "Когато шофьори карали без винетка, на изхода от България митничари вкарвали номер на винетен стикер от бензиностанция, за услугата плащали по 10 лв, а не 21 лв, колкото е държавната такса.", обясни прокурорът.

За 24 часа са задържани 23-ма митничари и представители на транспортни фирми. До края на деня ще стане ясно на колко от тях ще бъдат повдигнати обвинения.

Най-високото ниво в корупционната ерархия бил началник смяна. Той получавал от митнически инспектори двойно счетоводство за това колко камиона на дадена на фирма са минали през деня. След това началник смяната предавал информацията на друг митничар, който се свързвал с превозвачите. Рушветите се плащали на месец.

"И двете страни са били доволни.", коментира Гешев и уточни, че разследването е започнало през август по информация на ДАНС.

Очаквайте подробности!