Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тодор получил ауди за 18-ия си рожден ден и се хванал на бас, че ще стигне за 20 минути с него на Боровец

В докладите на ДС - разигравал големи суми на комар

Братът на бившия Първи бил на секретен щат в посолството в Берн

След смъртта на Людмила Евгения се превърнала в надеждата на комунистическия лидер за негов наследник. “Смяташе, че тя може да продължи започнатата от майка линия на отваряне на изток и извън Европа”, разказа Димитър Иванов.

За разлика от Жени брат предизвиквал проблеми на дядо си. Когато станал на 18 г. през 1989 г., Държавна сигурност получила заповед да го предпазва от лудории. Той обаче веднага взел шофьорска книжка след навършване на пълнолетието си, а дядо му му подарил ауди. Тодор Славков се хванал на бас с тайфата си, че може да стигне до Боровец за 20 минути.

В много ситуации звездата от риалити шоуто “Х милионер търси съпруга”

търсел съдействието на Жени да го спасява от гнева

на дядо им

Осиновената внучка има славата на сериозен човек и се ползва с доверието на бившия Първи.

ДС обаче регистрира “морално разпуснато поведение” на брат под влиянието на Батето и обкръжението си. Участвал и в скандали на обществени места. Срещу него има оплакване от страна на Мила Гешева, че е била изнасилена от внука на бившия Първи и още две момчета. Оправдателната присъда за Тодор Славков идва 4 г. след смъртта на дядо му - през 2002 г.

Агенти на ДС обаче донасят преди 1989 г. и за други пороци на Татовия внук.

“Тодор многократно участвал в игра на комар, като разигравал големи суми - по 200-500 лв. на хвърляне, като общата сума достигала до 12 000 лв.

Играта на комар

се извършвала

в дискотеката

на “Щастливеца”

около сладкарница “Магура” и в частен дом в кв. “Лозенец”, пише в книгата си “Шести отдел” Димитър Иванов.

За разлика от внуците, дъщерята и сина на Тодор Живков, с които се занимава вездесъщата Държавна сигурност, образите на брат му и сестра му са обвити в информационна мъгла.

Георги Живков работел на свръхтаен щат в посолството на България в Швейцария и не е трябвало да бъде в светлините на прожекторите. Когато се връщал в София, пребивавал в конспиративна квартира. Имал тайна мисия.

Георги Живков е работил като касиер-счетоводител в посолствата на България в Будапеща, Берлин и Берн. Бил обикновен чиновник. Според някои обаче Георги Живков е бил нещо като касиер на целия дипломатически корпус и е отговарял за отчетите на финансите на мисиите. Кое от това е вярно, вече няма кой да каже.

Братът на Живков бил среден на ръст, възпълен,

разказват хора, които са го виждали в последните години от живота му. Той бил удостоен със званието активен борец срещу фашизма и капитализма навремето. Заедно с бившия Първи участвал в антифашистката съпротива, но не е бил партизанин в местния отряд “Чавдар”.

Георги Живков
Георги Живков

Георги Живков починал няколко месеца преди промените - на 4 януари 1989 г., 8 дни преди да навърши 75 г. Поради малката си разлика - само 3 г., с Тодор Живков били близки още от деца, но поради ангажиментите на Тато в БКП и в Държавния съвет не са се срещали често. Когато бай Георги се разболял и бил приет в болница, Живков зарязвал партийните дела и често ходел да го види как е.

“Една сутрин на оперативката в Партийния дом го гледам, че нещо хич не е в настроение.

Беше замислен, разсеян, не внимаваше много

в разговорите и информацията, която се поднасяше. Чудех се какво ли му е, докато той в един момент сам не изплю камъчето. Стана, разхождаше се и докато гледаше през прозореца, въздъхна тежко и изпъшка: “Брат ми си отива. Лекарите са категорични.” Бай Георги почина няколко дни по-късно”, разказва Костадин Чакъров. Той признава, че не е виждал често брата на Живков. Успял да го зърне само веднъж и то било в голямо стълпотворение от хора - на погребението на Людмила. Показали му го в тълпата.

За живота на Георги Живков не се знае много. Освен че веднага след 9 септември участвал в подготовката на Закона за борба със спекулата. Той поставя таван на цените на основните хранителни продукти, увеличени неимоверно след бомбардировките над София. Освен с храна спекула е имало и със злато. Новата власт конфискувала много накити и златни предмети. УБай Георги се заел да описва всичко, което е иззето от спекулантите. Бил е част от специална комисия в БНБ, която описала всичко, което е иззетоФ, разказа Костадин Чакъров.

Очевидно обаче тайнственият брат, свикнал с реда в Швейцария, не могъл да приеме социалистическия живот в България. Възмущавал се от нашия начин на работа. Един ден, вече пенсионер в София, забелязал една котка, която се била качила на дърво пред неговия блок в столичния кв. УИзтокФ. Горкото животно се било заклещило и не можело да се спусне. Бай Георги го съжалил и решил да му помогне. Обадил се на пожарната да изпрати кола да спаси котката, така както бил свикнал в Швейцария. От службата го насолили, че за такава дреболия да изпращат коли му казали да си гледа работата.

Бай Георги бил възмутен, че на никого не му пука

за животните

Много се ядосал, че в Швейцария веднага щяла да дойде пожарната, а у нас не си мърдат пръста. Но не казал на дежурния, че се обажда братът на Тодор Живков. Вероятно пожарната е щяла да изпрати кола, ако е знаела кой подава сигнала.

Сестрата на Живков Цветана пък била най-малката. Тя се родила, след като предишната му сестричка Пенка починала.

За нея бившият Първи споменал веднъж пред съветника си Костадин Чакъров. И то чак след 1989 г. Когато започнали да връщат земята на бившите собственици, и неговото семейство трябвало да получи парчета. Бай Тошо се засмял в типичния си стил:

"На тези години станах кулак. Паднаха ми се 3 декара в Правец. Ще взема да ги дам на сестра ми да се занимава с тях, тя да ги обработва", казал Тато.

Цветана цял живот била домакиня, не е работила нищо, разказват нейни познати. Живеела в Правец. Дъщеря Яна е била директор на културния център на България в Прага. Другата й дъщеря - Христина, била инструктор в международния отдел на ЦК на БКП.

Още за донесенията на ДС за Тодор Славков четете в списание "Досие", издание на "168 часа", на пазара от 16 юни.

Подробности от личния архив в 96 специални страници с непоказвани снимки и документи на Тодор Живков четете в специалното издание на "168 часа" сп. "Досие", което е на пазара от 16 юни