Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Възможно е и аз да не знам всичко докрай, казва Тато след 1989 г.

Пред шведи от Нобеловия комитет казала, че открила метод за трансформиране на сексуалната енергия в интелектуална

За разлика от брат си Людмила Живкова не е разочаровала баща си с поведението си, но тя го напуска рано - през 1981 г. Смъртта й е загадъчна и обвита в множество мистерии.

За нея се говори какво ли не. Най-разпространена е легендата, че тюркоазеният камък на пръстена й побелял в последните дни от живота й, което по древни вярвания показвало, че не е добре със здравето. Според специалисти обаче това може да се случи с течение на времето.

Партията пуска информация за смъртта на Людмила Живкова през юли 1981 г. по БНР и БНТ:

“ЦК на БКП, Народното събрание, Министерският съвет и Националният съвет на Отечествения фронт с дълбока скръб и неизмерима болка съобщават, че на 21 юли тази година в 02 часа сутринта след кратко боледуване почина на 39-годишна възраст членът на Политбюро на ЦК на БКП, председател на Комитета за култура, народният представител, беззаветно вярната дъщеря на Партията и народа Людмила Живкова.”

СБЛЪСЪК: Правителственият мерцедес с Людмила Живкова катастрофира с обикновен москвич на Околовръстното шосе на София.
СБЛЪСЪК: Правителственият мерцедес с Людмила Живкова катастрофира с обикновен москвич на Околовръстното шосе на София.
Официалната версия за преждевременната кончина е инсулт

В заключението си лекарската комисия казва:

“В последно време в резултат на голямо напрежение здравословното състояние на др. Людмила Живкова се влоши. Предприетите мерки за възстановяване на здравето й доведоха до бързо подобряване. На 20 юли 1981 г. обаче състоянието отново рязко се влоши в резултат на внезапно настъпил мозъчен кръвоизлив и последвали тежки необратими разстройства на дишането и кръвообращението. Смъртта настъпи в 02 часа на 21 юли 1981 г.”

Намерила я камериерката , която, пищейки, извикала охраната.

НА КОНЧЕ: Людмила като малка с баща си, преди да стане голям фактор в държавата.
НА КОНЧЕ: Людмила като малка с баща си, преди да стане голям фактор в държавата.
В последните месеци преди смъртта си Людмила Живкова не се чувствала добре. Въпреки това тя тръгва на обиколка - първо в Индия, а после в Мексико. В Делхи припада. А на американския континент вече е толкова зле, че изпращат правителствения самолет да я върне в София.

Самият Тодор Живков прекарал почти цял месец с дъщеря си на Боровец на чист въздух. По-късно сваленият от власт бивш Първи казва, че не е сигурен дали смъртта е “естествен резултат от изчерпване на жизнените сили, или е имало и някакво външно ”вмешателство. Възможно е и аз да не зная всичко докрай.”

8 г. преди края на живота си (през 1973 г.) Людмила Живкова преживява тежка катастрофа. Тя трябвало да изпрати баща си на летището за официална визита в Полша. На Околовръстното в София правителствената кола се сблъсква с москвич.

Дъщерята на Първия едва оцелява, но преживяното я променя из основи

Тя се отдава на мистика и изучава учението на руския художник, писател и автор на окултни теории Николай Рьорих. Подложила се на строга диета и отслабнала неимоверно. Започнала да страни от близки доскоро хора.

Стигнала още по-далеч

“Тук бяха дошли шведи от Нобеловия комитет да проучват дали може да номинират Йордан Радичков. И проведоха среща с нея. Пред тях тя казала, че е изпълнила дълга си към обществото, родила две деца и открила метод да трансформиране на сексуалната енергия в интелектуална”, разказа Димитър Иванов, позовавайки се на свои разговори с чужденците от престижния комитет.

КОМПАНИЯ: Людмила Живкова със сина на Николай Рьорих Светослав (вляво от нея).
КОМПАНИЯ: Людмила Живкова със сина на Николай Рьорих Светослав (вляво от нея).
Всички тези странности давали храна на противниците

на Людмила Живкова в партията. А такива не липсвали. Те дори я кръстили “Дофинката” (“дофин” означава престолонаследник на френски - бел. ред.). Приятелите я наричали “Мила”. Народът пък говорел за нея като за “Принцесата”.

Враговете в БКП били представители главно на групата на активните борци против фашизма и капитализма, тъй като смятали, че се отклонява от марксизма-ленинизма и отчуждава България от Съветския съюз. Гледали на заниманията като опит да направи връзка с "гнилия капиталистически свят" на Запад.

В Съветския съюз също не гледали с добро око на увлеченията на Людмила

Живкова по източните практики. Учението на Рьорих, който възхвалява окултното и хипнозата, никак не се възприемало добре от ортодоксалните комунисти в Москва. На последното посещение в Индия я предупреждават, че братушките са внедрили свой човек в най-близкото обкръжение. Това бил охранителят Димитър Мурджев.

В самолета на връщане към София той е привикан от дъщерята на Тато, за да научи, че е разкрит като агент на КГБ.

Въпреки влошеното си здравословно състояние и противниците си в БКП и КПСС Людмила Живкова продължила да се ангажира с всички събития около честването на 1300-годишнината на българската държава и асамблеята "Знаме на мира". Облегнала се главно на приближените си интелектуалци - Александър Фол, Любомир Левчев, Милчо Брайнов. Но повечето слова и доклади пишела сама, свидетелстват очевидци.

Натрупвала си справочници и се

затваряла вкъщи

Започнала множество културни програми, между които световни писателски срещи, откриването на културни центрове в чужбина, вкл. в Мексико и САЩ, дома "Витгенщайн" във Виена, в Берлин, Мадрид.

Според мемоарите на Тодор Живков тя буквално прегряла от работа. Децата й раснали предимно с бавачки.

Жени и Тодор наричали жената, която се грижи за тях, "Дойката".

Подробности за влиянието на източните учения върху живота на Людмила Живкова четете в списание "Досие", издание на "168 часа", от 16 юни на пазара.