Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Въпреки че управлява еднолично България в продължение на 33 г., въпреки че заради здравето на сърцето си се премести да живее на най-благоприятния климат в Банкя и бе обгрижван от сутрин до вечер, в личен план Тодор Живков не е бил щастлив. Отива си огорчен не просто от падането си от власт, но и от няколко нещастни събития с близките му хора.

Жена му д-р Мара Малеева, с която са родени в една и съща година, почива на 60 г. през 1971 г. За каквито и негови близки дами да се говори, след смъртта на съпругата си комунистическият лидер не се жени.

Голямо разочарование е поведението на сина му Владимир, за чиято злоупотреба с чашката и малтретиране на жена му Маруся има цели доклади на ДС.

При тайнствени обстоятелства с живота си се прощава дъщеря му Людмила, когато е едва на 39 г. Тя е любимката на Тодор Живков и след смъртта й той прехвърля всичките си надежди на внучката Евгения, която дори осиновява.

Единствено тя не го кара да се чувства нещастен

Внук му Тодор Славков също като вуйчо си присъства с компрометиращи факти в донесенията на Държавна сигурност. Жени Живкова неведнъж го е спасявала от гнева на дядо им.

Ако се съди по снимките в кабинета на бившия Първи в Партийния дом, привързаността към семейството му е повече от очевидна.

На бюрото си държал по няколко фотоси

на жена си

Мара Малеева, на дъщеря си Людмила и на внуците.

Сред народа се носят легенди, че колкото и Живков да е бил авторитарен, толкова мека и кротка била съпругата му Мара Малеева. Съвременниците й твърдят, че тя го връщала на земята и се опитвала да го облагороди.

НА МЛАДИНИ: Тодор Живков и Мара Малеева малко след сватбата им.
НА МЛАДИНИ: Тодор Живков и Мара Малеева малко след сватбата им.

Като цяло всички жени от семейството на бившия Първи

имат славата на морални стожери

Макар и съпругата му да е била скромна по думите на нейни познати, това не е попречило членове на семейството й да бъдат на високи позиции. Брат й Атанас Малеев е бил първият ректор, а после председател на Президиума на Медицинска академия с ранг на министър.

Естествено, не се е разминал с отличията, които раздава тогава зет му. Малеев е герой на социалистическия труд и лауреат на Димитровска награда. Другият брат на първата дама - Найден Малеев, е бил член на Върховния съд.

Самата Мара Малеева е била доктор и е набор на мъжа си. Родена е в Пловдив, но следва в София.

Двамата са се запознали след завършването лекарката също е част от нелегалната организация на РМС и БОНСС. В това време той е секретар на Втори районен комитет на БКП в София. Двамата се озовават заедно при нелегална акция по прехвърляне на доброволци за участие в Испанската гражданска война.

На следващата година Тодор Живков и Мара Малеева попадат в една компания на студентския празник 8 декември.

Двамата се женят през 1938 г. Дъщеря им Людмила се ражда през 1942 г. 10 г. по-късно се сдобиват и с Владимир. В края на 60-те години Мара Малеева се разболява от рак на стомаха и почива в края на 1971 г.

Подробности за семейния живот на Мара Малеева и Тодор Живков четете в специалното списание "Досие" с 96 страници за бившия Първи, което е на пазара от 16 юни