Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Земетресението от 12 юни в Егейско море разлюля силно Турция и гръцкия остров Лесбос СНИМКА: РОЙТЕРС
Земетресението от 12 юни в Егейско море разлюля силно Турция и гръцкия остров Лесбос СНИМКА: РОЙТЕРС

Последното силно земетресение в Егейско море предизвика нови теории за възможна човешка намеса при предизвикването на опасното явление.
Кметът на турската столица Анкара, Мелих Гьокчек, допусна, че опустошителното бедствие от 6,1 по скалата на Рихтер може да е предизвикано от сеизмологични тестове.

В тази връзка турският политик призова за предприемането на разследване, пише електронното издание Ekathimerini.


„Мисля, че това може да е изкуствено земетресение. Не казвам, че е сигурно, но това е много сериозна възможност. Казвам, че определено трябва да се разследва. Имало ли е някакъв изследователски кораб, плаващ в близост до епицентъра? Ако е така, на коя държава принадлежи?", пише кметът на Анкара в пост в социалната мрежа „Туитър“.
Това не е първият случай, в който Гьокчек предполага, че умишлено е предизвикано земетресение, припомня гръцкото издание.

Наскоро пък няколко силни труса, първоначално регистрирани от европейския сеизмологичен център, но бързо се оказаха заличени, сякаш никога не са съществували. А из форумите тръгнаха въпроси — кой и защо крие информация за силните земетръси и възможно ли е да са причинени от човешка ръка?

САЩ си има HAARP, Русия и Китай също, защо да няма и машина за земетресения? Учените и до днес се кълнат, че е невъзможно да бъде предсказано едно земетресение. Но възможно ли е да бъде предизвикано умишлено?

Дали пък природното бедствие не е следствие от друга човешка дейност?

На теория това е абсолютно невъзможно, но на практика се случва. В нестабилни райони като Егейско море са правени сондажи за нефт от гръцки и турски военни кораби, пише avatonpress.gr.

Засега няма убедителни доказателства, че подобна дейност може да предизвика мащабно земетресение, но науката по принцип не го изключва.

През 2009 г. учени от Израел са създали в пустинята Негев изкуствено земетресение с магнитуд около 3 степен по Рихтер. За целта те са взривили едновременно около 80 тона тротил.

Проектът е бил финансиран съвместно от израелски и американски правителствени организации. Целта на създаването на земетресения, според учените е била проверка на оборудването за регистриране на сеизмична активност на територията на страната, както и в други държави.

Според новинарски агенции, последствията от труса са регистрирани дори в Германия и Франция. Това далеч не е първото изкуствено създадено земетресение на територията на Израел. Подобни опити, но с по-слаби взривове, са правени през 2004 г. и 2005 г.

Привържениците на конспиративните теории обаче най-често обвиняват системата

ХААРП (High Frequency Active Auroral Research Program)

Това е програма за високочестотни активни аврорални изследвания, чрез която най-общо казано се изучават атмосферните явления. Има, обаче десетки конспиративни теории, според които ХААРП е всъщност метод на САЩ за предизвикване на природни явления като земетресения, потопи, урагани, цунамита. Трагедията в Хаити, последното земетресение в Чили, както и редица други природни бедствия, причинили смъртта на милиони, са предизвикани от САЩ.

Според тях ХААРП има силата да предизвика земетресение с магнитут дори по-голям от 8.8 и оръжието е било използвано неведнъж за подобни користни цели от Щатите.

Всъщност американските военни сили твърдят, че използват програмата за научни цели, изследвайки йоносферата за усъвършенстване на комуникациите. Истината обаче далеч не е толкова безобидна и може да предизвика световна катастрофа.

Станцията на ХААРП се намира в Аляска и основната й цел, официално, е да генерира нискочестотни радиовълни чрез специална свръхмодерна технология. Неофициалната и конспиративна теория обаче е, че САЩ са открили начин, чрез който да манипулират климатичните условия, като създават по изкуствен път, например, облаци, които да предизвикат потоп.

Твърди се, че ХААРП е толкова мощно оръжие, че може да насочва мощни бури, тайфуни и други природни катаклизми към зададена дестинация.

Все пак трябва да имаме впредвид, че става дума за световна конспирация, за която малко се говори и малко се знае, тъй като има силата да причини края на света. Затова никъде в официалните медии няма да прочетете или чуете за реалните възможности на ХААРП.

Няма как да знаем повече подробности, защото според конспираторите хората, които си позволяват да говорят публично за това, са били ликвидирани.