Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Не може да му се вярва, защото няма никакъв морал и обича само един човек - себе си. Той е гений в изкуството на машинацията и всеки, които си помисли, че може да го изиграе или използва в своя полза, в крайна сметка остава измамен.

Испанският шпионин Франсиско Паеса е жива легенда, която заслужава внимание, макар сред всички негови дяволски умения най-еволюриала да е способността да бъде невидим. Вездесъщият поглед на киното обаче го съзира и разкрива в пълната му мошеническа светлина в биографичния трилър на режисьора Алберто Родригес "Мъжът с хиляда лица" (El Hombre de las mil caras).

Лентата има девет номинации и две награди "Гоя", испанските оскари, за адаптиран сценарий и дебют на актьор, а в Сан Себастиян е отличен с приз за най-добро изпълнение в главна роля за Едуард Фернандес.

"Това е разказ за един

необикновен персонаж, чийто морал не участва",

обяснява режисьорът.

Към името на Франсиско Паеса и до днес неизменно са прикрепени и неговите "славни" дела - двоен шпионаж, корупция, интернационален трафик на оръжия и въздействие върху цялата държава. Става мултимилиардер, след като през 1986 г. продава ракети с радиопредаватели на ЕТА (баска организация, която заявява, че се бори за независимост на Баския) и така помага за успешната операция срещу терористичната групировка.

Филмът на Алберто Родригес се основава на книгата "Paesa: El espia de las mil caras" (2005 г.) на испанския разследващ журналист Мануел Сердан и засяга конкретен момент от наситената с вълнения "професионална" биография на прочутия манипулатор. Става въпрос за голямата афера с Луис Ролдан, корумпиран бивш глава на Гражданската гвардия, по времето, когато е най-издирваният мъж в държавата.

Точно след като Паеса е допринесъл основно за разгрома на ЕТА, той бива захвърлен от собствените си тайни служби на произвола на съдбата. Обръща му гръб дори неговата изискана съпруга Глория (Мирея Портас), а топшпионинът се сгромолясва от върха по задник на дъното - фалирал и обществено порицан. Тогава при него отива началникът на "Гуардия Сивил", както вече стана ясно, това е Луис Ролдан (Карлос Сантос). Той е алчен егоцентрик, който иска от Паеса помощ - да му осигури живот на свобода и в разкош с изпрани крадени пари. Както и безопасност в сенките, защото знае много за жестоката война на държавата с ЕТА и как правителствените "отряди на смъртта" избиват незаконно баските терористични водачи.

Паеса е насреща. И изплита сложна мрежа от тайни - сметки, апартаменти, подставени лица, услуги от стари приятели и т.н. Подпомогнат е от своя доверен асистент Ханс (Кристиян Щам) и стига дори до министъра на вътрешните работи Белоч (Луис Калехо), като му обещава да предаде Ролдан, екстрадиран от Лаос, без въобще да е бил там. На своя "приятел" пък дава сигурна гаранция, че ще се погрижи за парите му и за

неговото съкровище от компромати

срещу властта, докато е в затвора.

Разказът в лентата е предаван от пилота Хесус Камоес (Хосе Коронадо), който през цялото време прави малки услуги на своя приятел - Франсиско.

Естествено, на края всички се оказват "прецакани", в небитието изчезват както парите, така и дискредитиращите документи, а Пиеса е открит мъртъв в Азия.

В реалността далеч от снимачната площадка в крайна сметка вещият шарлатанин предава Ролдан на полицията за 1,47 млн. евро. и така той влиза в затвора през 1999 г. за злоупотреба с обществени средства.

Скандалът довежда и до падането от власт

на правителството

на Фелипе Гонсалес през 1996 г.

В своя живот на ръба Франсиско Паеса дори не се свени да инсценира своята собствена смърт, което прави в действителност. През 1998 г. е публикуван некрологът му в El Pais, след като неговите близки го обявяват за мъртъв вследствие на сърдечна атака в Тайланд.

Шест години по-късно той е открит в Париж от журналисти на испанското списание за разследвания "Интервю". Самият Паеса заявил пред медията, че е изненадан от своята "кончина", която, изглежда, е някакво "недоразумение".

"Наистина в Банкок имаше престрелка, трима души загинаха и те са решили, че и аз съм загинал. Ако искате, мога да ви покажа белезите си", опитва се да даде обяснение международният майстор на аферата.

Паеса предупреждава изрично фотографа на списанието

да не го снима,

защото бяга от руската мафия.

"Ако публикувате снимката ми, ще ме погребете жив", настоял той.

Неговата мнима смърт му послужила добре за някакво относително спокойствие, защото макар и "покойник", той, изглежда, не е бездействал. Знае се, че през 2010 г. руски магнат го търси, за да му разчисти сметките в замяна на 10 милиона евро.

Полицията твърди, че никога не е вярвала в гибелта на Паеса, и винаги е смятала, че той е избягал с 11,8 млн. евро, откраднати от Луис Ролдан.

Царят на шантажа е засечен за първи път, след като излиза некрологът му

от британски и мексикански частни детективи по поръчка на измамен клиент. По-късно бил прихванат в Люксембург, където живеел с името Франсиско Пандо и подмладен с 15 г. според паспорта му. След това се отправил към Париж, където именно "възкръсва".

В едно от своите интервюта Франсиско Паеса отговаря на въпроса коя е била най-голямата му любов с простичкото "Аз". И в действителност остава верен единствено на себе си.

В лентата участват още Микел Гарсия Борда, Сантяго Молеро, Джеймс Шоу, Крейг Стивънсън, Рафаел Сандовал, Рамон Радос, Емилио Гутерес Каба и др.

Премиерата на "Мъжът с хиляди лица" у нас е на 16 юни.