Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Новият шеф на тайните операции срещу Техеран е ръководил 9 г. залавянето на терористи и ликвидирането им с дронове

Директорът на ЦРУ Майкъл Помпео назначи за шеф на тайните операции срещу Иран Майкъл Д'Андреа, известен с прякора Черния принц.

Той ръководеше специалните операции на ЦРУ по издирването на Осама бен Ладен, който бе ликвидиран в Пакистан от американските спецчасти през 2011 г., и наблюдаваше операциите на САЩ за нанасяне на удари срещу терористите с безпилотни самолети в Близкия изток.

Черния принц е участвал и в разработването на програмата за получаване на информация чрез мъчения на заподозрените в терористична дейност.

С назначението на топагента Белият дом показва мускули срещу Техеран. “То е първият сериозен сигнал, който доказва, че администрацията на Доналд Тръмп е привърженик на твърд подход спрямо Иран, който президентът набеляза още по време на предизборната си кампания”, отбелязва в. “Ню Йорк таймс”.

Кой е Майкъл Д’Андреа

Той е около 50-годишен слаб човек, пристрастен към пушенето. Роден е в семейство в Северна Вирджиния, което от две поколения има връзки с ЦРУ. Известен е с много прякори, в това число като Аятолах Майк и Предприемач. За Холувуд той е Вълка, увековечен във филма за лова на Осама бен Ладен “Враг номер едно”. Обществото знае малко за него, тъй като е работил на “тихия фронт”.

Смятат го за агент, прекарал 38 години в ЦРУ, чиято служба е довела до смъртта на стотици хора. Хората, които го познават, твърдят, че не обича да бъде на светло.

Според Марк Мазети, журналист от “Нюзуик”, специализиран по въпросите на сигурността, въпреки че Д'Андреа е работил от 1979 до април 2015 г. в ЦРУ, едва месец след напускането му на шефския пост на Центъра за контратероризъм, журналистът е разбрал, че той е бил ръководен от човека, участвал в операциите с дронове срещу терористи в продължение на 9 години.

Сега Д'Андреа получава нов пост в ЦРУ – ще бъде начело на операциите срещу държавата Иран, която президенът Тръмп определи като държава-терорист номер 1. Това няма да бъде лесна позиция, твърди сп. “Нюзуик”. САЩ нямат посолство в Иран и страната е бдителна и войнствена спрямо всеки, когото подозира, че работи за Вашингтон. Въпреки това бившият адвокат на ЦРУ Робърт Ийтингър твърди пред “Таймс”, че Д’Андреа е много подходящ за новата позиция. “Той може да стартира много амбициозна и интелигента програма” - казва юристът.

В. “Вашингтон пост”, който се позовава на негов състудент от факултета във Вирджиния, си спомня, че навремето Д’Андреа е бил посредствен в писмените си работи. След като завършва, заминава за Африка и прекарва там няколко години, преди да започне да се изкачва по кариерната стълбица към ръководния пост на центъра но контратероризъм.

В годините след 11 септември 2001 г. Д’Андреа е посветен на работата по програмата за разпити, която довежда до много мъчения на затворници и е отречена в доклад на Сената от 2014 г. като нехуманна и неефективна.

В пика на войната в Ирак той е най-високопоставеният служител на ЦРУ в Багдад. Докато е в чужбина, се запознава с мюсюлманка и се оженва за нея.

Тя го вдъхновява да приеме исляма. През февруари 2006 г. Д’Андреа е върнат обратно в САЩ и поема поста на директор на Центъра за контратероризъм, позиция, която е толкова трудна, че предшествениците му изкарват на поста до три години.

Той се хвърля с изключителен работохолизъм и енергия в новата си роля и понякога дори спи в кабинета си вместо да се връща у дома.

В този период той се връща към стария си навик – пушенето, който е прекратил за известно време. Хората, които са работили с него, не го познават като “нежен”.

Той често се държи много зле с подчинените си и им казва, че работата им е най-лошата, която някога е виждал. В ЦРУ помнят ентусиазма му, с който в неговия период агенцията започва да използва дронове и за посвещаването му на лова на Осама.

До 2010 г. агенцията е осъществила117 удари срещу терористи на Бен Ладен и други екстремисти, които се укриват в планинските райони между Пакистан и Афганистан. Под ръководството на Д’Андреа ЦРУ разширява програмата с дроновете и към Йемен. Има и пропуски - сътрудник на ЦРУ, тайно работил за “Ал-Кайда”, се взривява в американска база в Афганистан и умират седем агенти.

Това е най-смъртоносната атака срещу персонала на ЦРУ за повече от четвърт век. Генерал-лейтенант Х.Р.МакМастър, съветник по национална сигурност и бивш командир на полк в първите години на войната в Ирак, е убеден, че агенти, помагали на иракската съпротива, са виновни за смъртта на негови войници.

Шест години по-късно, с удар от дрон върху база на “Ал-Кайда” в Пакистан са убити двама западни затворници, за които агенцията не е знаела.

В професионалните кръгове Д’Андреа има репутацията на груб, невъзпитан и индивидуалист, но никой не отрича неговата експертиза и професионализъм. Майкъл Морел, бивш директор на агенцията, го описва като “един от най-добрите разузнавачи от своето поколение”. Личните възгледи на новия шеф на операциите спрямо Техеран не са ясни. Но Тръмп е известен с жестоката си риторика към Иран, нееднократно обвини страната в тероризъм и рязко критикува ядрената сделка, сключена с Техеран.

На 21 май той призова “съзнателните” страни да изолират Иран: “От Ливан до Ирак и Йемен, Техеран спонсорира, въоръжава и тренира терористи и други екстремистки групировки, които сеят разрушуние и хаос в региона.

Там има правителство, което открито говори за масови убийства, призовава за унищожение на Израел и САЩ.” Тежки изявления срещу Техеран са правили и други представители на администрацията на Иран.

През април т.г. държавният секретар Рекс Тилерсън заяви, че Иран “както преди е водеща държава – спонсор на тероризма”, като в същото време администрацията не критикува Саудитска Арабия за износ на терористи и сключи мащабна оръжейна сделка с Риад.