Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Река изчезва за ден в Канада, смъртоносна снежна буря удря Непал, рекордни жеги в Аржентина поразяват енергийните й източници, бозайници изчезват от лицето на Земята, пореден потоп помита село в България.

Това не е сценарий на касов холивудски филм за края на света, а истината, в която живеем днес.

"Глобалното затопляне е измама, измислена от Китай", каза Доналд Тръмп още преди да стане президент и се закани, че ще спре Парижкото споразумение.

Сега, когато вече пое поста, той изпълни зловещото си обещание. “Като загрижен за околната среда аз не мога с чиста съвест да подкрепям споразумение, което наказва Съединените щати”, обяви Тръмп в своето изявление.

Той неведнъж нарича глобалното затопляне "конспирация", докато планетата умира с нечувани темпове. Климатът на Земята се променя непрекъснато заради вариации в орбитата й. През вековете са се случвали 7 ледникови периода, жестоки жеги, изчезване на цели цивилизации заради природен катаклизъм. В наши дни обаче 97% от учените са убедени, че човечеството само затяга примката около врата си, а прогнозите им за бъдещето никак не са оптимистични. Краят според тях ще дойде по-бързо, отколкото очакваме - до 2026 г.

От началото на индустриалната ера до 2011 г. количеството въглероден диоксид в атмосферата се е увеличило с 40%. Това не се е случвало от 800 000 години. За първи път в историята на човечеството през 2013 година концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата на Земята e надхвърлила равнището от 400 части на милион. 15-те най-горещи години за последните 150 г. са регистрирани през последните 2 десетилетия. За 40 г. средната температура на Земята се е повишила с 1 градус, а нивото на Световния океан – с 10 сантиметра. Прогнозите на учените са, че до края на столетието средната температура на планетата може да се покачи с до 6 градуса, а водното равнище – с до 10 метра. Климатичните бедствия са се увеличили с 60% след 1987 г. Тайфуните, ураганите, цунамитата, наводненията, засушаването зачестяват по цял свят. Главната причина за климатичните промени е човешката дейност. Най-голям дял се пада на производството на електричество, при което се отделят топлина и газове. Друга главна причина е масовото изсичане на гори. Земеделието и транспортът имат равен дял в замърсяването с парникови газове, за него допринасят и сметищата.

"Няма смисъл да се борите с глобалното затопляне. На човечеството му остават по-малко от 10 години", заявява Гай Макпърсън, професор от университета в Аризона.

Много не се съгласяват с него, казвайки, че дори това да е така, не е причина човечеството да се откаже от борбата толкова лесно. А Парижкото споразумение целеше точно това - да се обяви война на глобалното затопляне.

Но дали наистина ни остават едва 10 години? Местообитанията, където хората живеят, изчезват по целия свят, рязкото изменение на климата едва сега започва. В близко бъдеще местообитанието на хомо сапиенс ще изчезне. Скоро след това всички хора ще умрат.

Благодарение на вредните емисии, които държавите отделят, се образува парников ефект, който покачва температурата на Земята. Парниковите газове, които се реят в атмосферата ни в последните години, надвишават близо стократно нормата, която не е установена преди 50 или 60 години, а от векове. Парижкото споразумение от своя страна имаше една амбициозна цел - да поддържа темепратурата на Земята, а именно - тя да не се покачва повече от 1,5°C.

Но за повечето учени средната температура да се покачи само с максимум 2°C до 2100 г. изглежда като фантастична приказка с щастлив край. Вместо това те говорят за повишаване са 4, 5 и фаталните 6°C. Подобна промяна ще направи само едно - планетата вече няма да е подходяща за човешки живот. Може би 4°C не ви звучат фрапантно, защото сме свикнали градусите да скачат рязко само за вечер. Но ако средната температура се повиши с едва 2°C, то ще се наложи Северна Америка и Европа да свикнат с жега от 40°C и нагоре. Да не говорим за площите близо до екватора.

Човешките тела започват да се разпадат, ако са изложени на 35°C при 100% влажност повече от 6 часа. А ние сме виждали подобен сценарий, когато гореща вълна през 2003 г. уби близо 70 000 души.

Според някогашния служител на НАСА Джеймс Хасен, ако няма пълна декарбонизация до 2030 г., емисиите на двуокис в световен мащаб ще бъдат 16 пъти по-високи от тези през 1950 г., което напълно гарантира катастрофални климатични промени:

"Ако успеем да изкопаем и изгорим всички природни горива, някои части на планетата биха станали буквално необитаеми - казва той,- а годините ще стават по-влажни с температури над 35°C. При такива условия поради физиологични и физични причини хората не могат да оцелеят. Физически е невъзможно за околната среда да пренесе 100 вата метаболитна топлина, която човешкото тяло генерира, когато е в покой. Така дори човек, който лежи тихо гол, докато го "подухват" ураганни ветрове, няма да успее да оцелее.

Последиците от покачването на температурите са навсякъде около нас - горещи вълни, суши, диви пожари, масивни бури, намаляване на водните и хранителните запаси, обезселяване, окисляване на океаните, покачване на морското равнище.

Мъртво море се свива с близо 1 метър годишно и вече е загубило 1/3 от площта си. Това се дължи на всички тръбопроводи, резервоари и язовири, които се захранват от него, а също и заради добива на лечебните му минерали. Според експертите, ако затоплянето продължава със същата скорост, "Мъртво море" ще е напълно сухо до 2050 г.

В Алпите повишаването на температурите води до драстично намаляване на снега по върховете им, а за да компенсират клиентите си за по-краткия ски сезон, повечето хотели вече са въвели спа процедури.

Простирайки се на повече от 1400 мили, Големият бариерен риф, разположен край североизточното крайбрежие на Австралия е най-голямата коралово-рифова система в света. Тя често е атакувана от водолази, но не това е най-големият й проблем. Повишаването на температурите води до така нареченото избеляване на коралите.

Те стават бели и биват обявени за умрели. Преди месеци стана ясно, че 90% от рифа са вече напълно загинали.

Най-голямата тропическа гора Амазонка, която покрива 40% от Южна Америка, също е трагично засегната. В последните години тя се превърна в крехък хабитат. Екстремни засушавания унищожават голяма част от дървесните видове, застрашавайки и животните, които ги обитават. Голяма част от гората е изсъхнала, податлива на големи бедствия и горски пожари.

39 от глетчерите в парка "Глетчер" на границата между САЩ и Канада драстично са намалили размера си. Река Слимс, която изчезна от лицето на земята за един ден, се захранваше от тях. Смаляването му довело до някогашната "бърза, студена и дълбока" река просто да се пресуши.

На топене са подложени и полярните шапки. През последните 100 години температурата се е покачила с половин градус, а разтопената вода от полюсите е покачила морското равнище с 15-20 см. Малдивите, Венеция, Мумбай и много други ниски точки на света са пряко застрашени от топенето на ледниците.

Със започването на технологичната революция киселинността на океаните се е покачила с 30%. 11-12% от това покачване са в резултат на това, че хората изпускат повече въглероден диоксид в атмосферата и следователно повече се абсорбира от океаните. Количеството въглероден двуокис, абсорбирано от горния слой, се увеличава с около 2 милиарда тона годишно.

Навярно сте чували изречението "Ако пчелите изчезнат, на човечеството не му остава много". И точно този проблем също е на прага ни. Покачването на атмосферния въглероден диоксид намалява белтъчините в полените, с които пчелите се хранят. А това, рано или късно, ще доведе до тяхната смърт.

Вече живеем във фантастична планета от бъдещето си. Такава, която започва постепенно да прилича на Марс. Арктическият ледник се топи, Гренландия изтънява както с обезпокоителна, така и с неочаквана скорост. Океаните са значително по-киселинни и нивото им се покачва. Най-големите бури на нашата планета, урагани и циклони са станали още по-силни. Голямата тропическа гора на Амазонка изсъхва. Голямата бореална гора в Северна Америка ще загине до няколко години. Тази нова планета изглежда повече или по-малко като нашата, но явно не е. Това е най-големият катаклизъм, който някога е ставал.