Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сензационен български пробив в историята на Октомврийската революция

Отбелязва се 100-годишнината на руската революция, която впрочем не започва през октомври (нов стил – ноември) 1917 г., а още през февруари по стар стил. През този месец в резултат от цветни революции у дома и неуспехи на фронта император Николай ІІ Втори е принуден да абдикира, а след него и великият княз Михаил Алексеевич рита короната.

Това слага край на монархията и началото на едно временно управление на Керенски с демократични претенции, което обещава да направи избори за Учредително събрание в рамките на 2 месеца. Така и не изпълнява обещанието си, заплита се в поредица от безумни грешки и точно това е главната причина за октомврийския преврат на болшевиките.

Днес тази революция се преосмисля из основи, както и всичко останало в руската история. Излизат изключително любопитни нови версии. Но палмата на първенството държи нашият световен публицист Иван Кръстев със статията си “Уроци от руската революция за Тръмп”.* Той е толкова оригинален, че е дори научнофантастичен и нищо чудно по неговия сюжет да се снима холивудски филм.

Откритието на Кръстев е, че Тръмп едва ли не е направил революция в САЩ с помощта на чужда сила, т. е. Русия, както Ленин е направил своята революция с помощта на германците.

Както е известно, германците прекарват Ленин и съратниците му в запечатан вагон от Швейцария до Финландия, а после те се промъкват в размирния Петроград.

Вярно, Тръмп не пристига в САЩ в запечатан вагон, но не само това пречи на простолюдието да схване дълбоката прилика. Коварството на оранжевия американски революционер е, че спечели президентските избори по традиционния за САЩ начин. Каква изтънчена мимикрия! Мимикрия е и това, че по напълно демократичен път Републиканската партия получи мнозинство в двете камари на парламента.

Но това не трябва да ни заблуждава. Гласуваш за Тръмп – получаваш Ленин. Гласуваш за Хилари – получаваш Керенски…

Няма значение, че според казионната история Ленин изобщо не печели избори, а тъкмо обратното – разгонва Учредителното събрание през януари 1918 година. А това е първият опит за легитимен парламент след февруарската революция предишната година. Затова някои руски историци днес твърдят, че революцията на болшевиките не е октомврийска, а януарска. И не е през 1917 г., а е през 1918 г. Впрочем през февруари 1917 г., когато рухва монархията, Ленин със съратниците е в Швейцария, Сталин е на заточение в Туруханския край, а Троцки е на специализация в САЩ. Така болшевиките си създават алиби – не бяхме ние!

Кой точно ръководи октомврийския метеж, е доста спорно, но добре се знае, че почти до последния момент Ленин се крие във Финландия, а после е в тайна квартира и с никого не контактува. Никой не го знае къде е освен Сталин.

Сега-засега Троцки изглежда като да е ръководителят, защото той седи на телефоните в Петроградския съвет, на него му докладват и той дава разпорежданията. За него обаче се твърди, че е англоамерикански агент. Никой не го обвинява, че е германски.

Така че, ако държим да обясним октомврийския преврат с чуждестранна намеса, спокойно можем да кажем, че Великият октомври е Made in the USA. Но и това не трябва да ни заблуждава. Кръстев пробива през пелената на времето и сваля маските.

Революционер ли е Тръмп, какъвто го изкарва Кръстев? На пръв поглед някак си не му личи. Той не иска да строи ново общество и да сменя системата, а точно обратното – да спре полудялата постмодерност.

Да направи Америка велика отново. Всичките му начинания са дясноконсервативни и в общи линии напълно съвпадат с републиканската идеология през последните години.

Ако Ленин приличаше на Тръмп в своята политика, той би върнал Романови на престола. Ако Тръмп приличаше на Ленин, щеше веднага да национализира “Майкрософт”. Двамата се движат в противоположни посоки…, но и това не трябва да ни заблуждава. Защото, както казва Кръстев, “при обяснението на революциите хората рядко се задоволяват с нормалната политическа логика”.

Където и да надникне човек, нормалната логика ни вкарва в заблуждение. Например Ленин е интернационалист, той изобщо не държи на Русия и неговият проект е да глобализира революцията, да докара световна диктатура на пролетариата. Ленин е първият глобализатор. Минават доста години преди наследниците на Ленин, и то с много скърцане и роптаене, да приемат линията за победа на революцията в една отделно взета страна.

Тъкмо обратното, Тръмп е националист, враг на глобализма, той отменя спогодбите за свободна търговия, разиграва НАТО, иска да строи стена по границата, да намали данъците за богатите, а лозунгът му е “Америка първо”. Наричат го изолационалист, нативист и какво ли не, но и това не трябва да ни заблуждава. Тръмп е Ленин в овча кожа. Той се прави на десен, но всъщност е ляв ленинист.

Да си призная, аз не успях да схвана напълно тезата на уважаемия г-н Кръстев, но най-много ме впечатли заключението: “Иронията на настоящата ситуация е в това, че един век след болшевишката революция съществува опасност Москва да повтори грешката, която прави Германия през 1917 г.: да повярва, че революциите могат да бъдат надежден съюзник за постигане на геополитически резултати. А това, което има опасност да пропуснат американците, е, че настоящата революция във Вашингтон не може да се обясни само с намесата на Русия. Защото причините за нея са преди всичко вътрешни.”

Греши ли Германия, когато си осигурява гърба? Според историците грешката й е, когато отваря война на два фронта. Но както и да е, според Кръстев Путин прави революция в САЩ с помощта на Тръмп и с това повтаря великата глупост на Лудендорф и Хинденбург от 1917 г. Но не само Путин е виновен – в САЩ има и пета колона.

Макар че, ако вярваме на очите си, в момента Тръмп не клати властта във Вашингтон, а него го клатят. Той отчаяно се опитва да я стабилизира. Клатещите са демократите, партийният апарат около Хилари, част от тайните служби и гражданските организации от рода на “Животът на черните е важен”, феминистките движения, сексуално прогресивните, Холивуд и други. Това, което ги обединява, е, че всичките имат връзки със Сорос. Както и самият Иван Кръстев. Един наивен човек дори може да си помисли, че в САЩ в момента върви типична цветна революция, същата като в арабските страни. Тогава излиза, че чрез тази статия революционерът вика “Дръжте революционера!”

За американските историци, които са посветили живота си на съветологията, прозренията на Кръстев вероятно са научен пробив. Не бих се учудил, ако го предложат за Нобелова награда. Но кой съм аз, та да схвана това откритие? Приемам го на вяра. Не мога да приема само едно - че Тръмп имитира Ленин по отношение на жените. Я сравнете Мелания с Надежда Крупская!

И тук виждаме, че двете следват противоположни вектори. Мелания започва като приятно, но нормално момиче и с годините се превръща в красавица с пленително дръпнати очи. Докато Крупская започва като красавица с пленително дръпнати очи, но с възрастта се превръща в… млъквам.

Твърди се обаче, че след като прочел статията на Кръстев, Тръмп легнал да спи с леко главоболие. В един момент започнал да се мята и да ломоти неясни имена. Мелания го разтърсила и попитала строго: Who the fuck is Nadia (Коя по дяволите е Надя)?!

“Сори, скъпа – отговорил Тръмп.- В един момент сънувах, че съм Ленин и спя с Крупская.”

*https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6255120