Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Майката и сестрата на варненеца са получили покана да върнат доброволно парите от европейското финансиране още преди година.

Близки на застреляния бизнесмен Борислав Манджуков трябва да върнат на Държавен фонд "Земеделие" 1 803 231,62 лв. Средствата са отпуснати като финансова помощ от ЕС по проект за оборудване на "Месокомбинат Варна" АД.

Година след връчената покана за доброволно изпълнение парите не са възстановени и реално ДФЗ търпи щети. В подобни случаи ЕС санкционира България, тъй като средствата са използвани неправомерно.

Финансирането от ЕС

Европейският съюз отпуска парите на два транша за специфични довършителни дейности и оборудване с машини на "Месокомбинат Варна" АД. Те са по мярка 123 "Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти" по Програмата за развитие на селските райони за периода 2007-2013 г.

Акционери в „Месокомбинат Варна” АД са Евгения Манджукова с 99% от дяловете и Моника Манджукова с 1%. Двете са майка и сестра на застреляния в София на 24 март 2014 г. Борислав Манджуков. Привечер неизвестен до момента

килър изстрелва два куршума в тялото му,

като нито един от тях не попада в жизненоважен орган. Според патоанатомите проектил се приплъзва в едно от ребрата на младия мъж, отклонява се и поразява сърцето. Бащата на две момиченца умира за секунди. Към днешна дата - 3 г. по-късно, разследващите не са установили мотив за тежкото престъпление. Няма и заподозрени.

"Месокомбинат Варна" АД притежава сграда с трафопост. Тя е триетажна с няколко помещения - кланица, транжорна, колбасарски цех и сушилня.

Цялото оборудване за предприятието е докарано и монтирано в периода 2006-2008 г.

През 2008 г. НАП извършва ревизия на „Месокомбинат Варна” АД. Тя установява, че през визирания период е доставено оборудване и възстановява почти 3 млн. лв. ДДС върху сумата за покупката на сградата и машините.

На 23.12.2010 г. се сключва договор с Държавен фонд "Земеделие" и „Месокомбинат Варна” АД за оборудване с машини и съоръжения, както и за облицоване на стените със сандвич панели. По това време въпросното предприятие вече 2 г. работи и е напълно оборудвано.

За периода на договора са извършвани няколко проверки от служители на ДФЗ - "Инспекторат", като на първоначално не са установени нарушения във връзка с оборудването и облицовката. Но през 2015 г. са констатирани множество несъответствия по модела и марките на сандвич панелите, както и на част от машините в оборудването, които се оказали втора употреба.

Според правилата при сключване на договор с ДФЗ предприятието е обект на мониторинг за 5 г. В него отдел "Инспекторат" прави редовни проверки дали инвестицията се използва по предназначение, както и дали планираната ефективност по инвестиционния проект е налице.

Проверката установява още, че от 2014 г. предприятието не работи с пълния си капацитет, като кланицата е затворена. Освен това работещите там са назначени на трудов договор в друга фирма и не им се плащат осигуровки. Тя е доставила и машините.

Справка с Търговския регистър показва, че собственикът е клошарят Иван Кънев. Има данни, че е с психични проблеми, заради което според НПК той не може да носи наказателна отговорност.

Проверка на "168 часа" в община Аксаково, на чиято територия се намира "Месокомбинат Варна" АД, установи, че дружеството не е декларирало придобития през 2007 г. имот и до днес. Според акта на придобиване имотът струва 12 млн. лв. Следователно всяка година фирмата дължи по около 50 000 лв. данък сгради и такса смет. За 10 г. община Аксаково е изгубила близо 1 млн. лв. само от тези такси и лихвите към тях.

Миналата есен сградата на “Месокомбинат Варна” е запечатанa от Българската агенция по безопасност на храните. Дотам се стига след сигнал на един от работниците. Според него в предприятието се съхранява негодно месо. Инспекторите откриват близо 13 тона гранясали продукти. Те не вземат проби от готовата продукция и затова предположението, че старото месо се влага в производството на колбасите, не е потвърдено. БАБХ изготвя актове за устaновените нарушения и предписания, които трябва да бъдат изпълнени, за да бъде отворен отново месокомбинатът.

Към настоящия момент предприятието е "съдебно отворено", след като адвокатът на Манджукови - Цветанка Михайлова, обжалва заповедта за затварянето и е изпълнено едно от предписанията.

Реално цеховете не работят. Проверка на "168 часа" в с. Яребична, където се намира месокомбинатът, установи, че той е запечатан. На входната врата са пораснали бурени. На фасадата на втория етаж продължава да стои табелата с логото на предприятиетo, а на първия - информационна табела със знамето на ЕС и текст. Той съобщава предметът на инвестицията, началото й и периодът, в който трябва да бъде усвоени средствата от ЕС.

Местни жители твърдят, че от миналото лято сградата е необитаема и видимо не развива никаква дейност.

Въпреки поканата за доброволно изпълнение, изпратена от ДФЗ, и неизпълнението в 7-дневния срок в Имотния регистър на Агенцията по вписванията няма наложени запори върху единствения актив на "Месокомбинат Варна" АД.

Това на практика предполага, че собствениците може да се разпореждат с имота. Ако това бъде направено, ДФЗ няма да как да получи вземането си.

Междувременно в окръжната прокуратура във Варна се води разследване по сигнал на управителя на фирма "Боннер". Той твърди, че е продал на месокомбината част от машините, но не е получил пари за сделката, въпреки че предприятието за месо е получило финансиране по европейската програма.

Още за разследването, четете в хартиеното издание на "168 часа".