Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Убиецът на Яна от Борисовата градина Чеци в съда.
Убиецът на Яна от Борисовата градина Чеци в съда.

За две от най-жестоките престъпления убийците на Яна и Александра ще лежат само по 20 години

Скандално за по-малко от 24 часа два различни второинстанционни съдебни състава в страната намалиха доживотните присъди по 2 дела за жестоки убийства.

По този начин Чеци, който уби Яна Кръстева в Борисовата градина, получи 20 години затвор на втора инстанция. Толкова ще лежат и Красимир Тодоров, и Ивалена Маринова, които отнеха живота на 13-годишната Александра от Провадия.

Яна Кръстева беше убита на 9 юли 2011 г. след концерт в "Маймунарника". Тялото й бе намерено няколко дни по-късно, а Николай Русинов-Чеци бе задържан половин година след убийството и получи доживотна присъда в градския съд. Софийският апелативен съд (САС) също призна Чеци за виновен, но магистратите сметнаха, че наказанието от 20 г. затвор при първоначално строг режим е достатъчно за подсъдимия. Решението не е окончателно и подлежи на обжалване или протест в 15-дневен срок.

Причината за намаляването на присъдата е, че апелативните съдии не са открили доказателства, че подсъдимият е убил Яна с особена жестокост.

Тричленният състав с председател Пламен Дацов и членове Татяна Грозданова и Петър Гунчев измени присъдата на Софийския градски съд (СГС) от октомври 2014 г., с която Чеци бе осъден на доживотен затвор.

Интересното е, че делото няколко пъти започва отначало пред втората съдебна инстанция.

През 2015 г. апелативният съд постанови 19 г. затвор за Чеци. Миналата година обаче Върховният касационен съд върна делото за ново разглеждане в Апелативния съд заради липсващ пълен анализ на доказателства и съществени процесуални нарушения.

И при второто разглеждане на делото съдът стига до извода, че Русинов е задушил момичето, докато извършвал полов акт с него въпреки нежеланието й. Впоследствие процесът започна наново, защото съдията докладчик Христина Михайлова излезе в продължителен болничен и на нейно място чрез системата за случайно разпределение на делата бе избран Петър Гунчев.

Чеци е в ареста от 27 април 2012 г., което време ще се приспадне от наложеното му наказание, се посочва още в съдебното решение.

В началото на тази година Чеци поиска да излезе от ареста, но Апелативният съд не уважи молбата му.

Другият скандален случай от правосъдието през седмицата е свързан с грабежа и убийството на 13-годишната Александра от Провадия. Множеството златни накити на момичето предизвикали завистта на мъчителите й.

Пред съда бяха изправени 20-годишният Красимир Тодоров и 19-годишната му приятелка Ивалена Маринова по обвинение в грабеж, придружен с убийството, а Тодоров и за изнасилване на детето.

Двамата признаха всички факти и обстоятелства от обвинителния акт, както и вината си. Те поискаха процесът да се гледа при условията на съкратено съдебно следствие, което се отразява на наказанията и те се намаляват с една трета от предвиденото в закона.

За грабежа, придружен с убийството, варненският съд произнесе две доживотни присъди спрямо двамата подсъдими, които

бяха намалени

на по 20 години

затвор при строг режим. Присъдата обаче не е окончателна и подлежи на обжалване и протест.

Освен това магистратите признаха Тодоров за виновен и за изнасилването на детето и присъдиха 15 г. затвор, но поради съкратеното съдебно следствие те бяха намалени на 10 г.

Александра изчезна от дома си в Провадия на 22 март 2016 г.

Издирването й продължи 21 дни

– до 12 април 2016 г., когато двама полицейски служители откриха мъртвото й тяло в изоставената сграда на бивш ресторант в града, покрито със стари дрехи и изтърбушена седалка.

При извършения оглед на тялото на Александра липсвали златните й обици, синджир, пръстен и гривна, които тя носела постоянно. Само ден по-късно – на 13 април 2016 г., при претърсване на дома, който обитавали подсъдимите, била намерена разписка от заложна къща във Варна, където двамата продали пръстена на Александра ден след грабежа, придружен с убийството.

Двамата решили да я ограбят, след това да я удушат. Престъпният им план, в който водеща била Ивалена, включвал продажба на златните накити на детето веднага след убийството й в заложни къщи във Варна.

Тодоров и Маринова често гостували в дома на Александра.

Фаталната дата е 22 март 2016 г., когато бабата на момичето отсъствала от дома си. Тодоров се възползвал от ситуацията и предложил на Александра да пушат марихуана.

Извел я от дома й, въпреки че бабата на жертвата не й позволява да излиза.

Какво се случва после в детайли, четете в хартиеното издание

Красимир Тодоров, и Ивалена Маринова, които отнеха живота на 13-годишната Александра от Провадия.
Красимир Тодоров, и Ивалена Маринова, които отнеха живота на 13-годишната Александра от Провадия.