Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Любомир Димитров-Гребеца е подсъдим и за две убийства
Любомир Димитров-Гребеца е подсъдим и за две убийства

Прокуратурата против предсрочното освобождаване на Гребеца и Йожи. Комисията в затвора не била дала съгласие за Евтимов

Ние сме страната на парадоксите, в която законът и държавата се грижат престъпниците да са добре, а другите - кучета ги яли. Така Красимир Цанев, баща на една от жертвите на Наглите, коментира решението на съда двама от страховитата банда - Ивайло Евтимов-Йожи и Любомир Димитров - Гребеца, да излязат предсрочно от затвора.

“Няма как да приемем за нормално решението на съда”, гневи се Цанев. Синът му Илиян, тогава студент на 21 г., е отвлечен на 9 март 2007 г. от гаража, докато паркира автомобила си. Освободен е 24 април 2007 г. Многократно е бит и принуждаван да пише послания до баща си, които похитителите използват при искането на откупа.

“Съдът е постановил присъда, после някой решава, че трябва да я съкрати наполовина, и го прави. Това е днешна България”, огорчен е Красимир Цанев.

До момента от присъденото

обезщетение в

размер на

50 000 лв.

Гребеца е

платил 20 лв. “Присъдата се състоеше от две части - затвор и обезщетение. Някой се е погрижил да види колко прекрасно е поведението му в затвора, но не е видял, че втората част не се изпълнява”, каза Цанев по адрес на Гребеца.

Влачихме се по дела 2-3 г. Преди това планина от разправии и накрая - някой съдия решава, че той се е поправил, защото участвал в затворническия хор например”, добавя бащата на Илиян.

Според него подобни действия пораждат безразличие и отказ от нормално гражданско общество и принуждават хората да се спасяват както могат.

Вестта, че двамата Нагли са на една ръка разстояние от свободата, шокира и други жертви на бандата и техните близки.

“Нека ги пуснат,

да си вземат

парите

и да си ги

харчат”,

лаконичен бе бизнесменът Киро Киров, който бе 18 дни в плен на Наглите. Той бе освободен през април 2009 г., след като синът му Иван Киров даде 517 000 евро откуп.

Днес Киров-старши откровено признава, че не иска да се връща в онези дни. Възмутен е и че нито съдът, нито полицията са му върнали личните вещи.

Решението Йожи и Гребеца да излязат на свобода не е окончателно и жертвите на Наглите се надяват Софийският апелативен съд (САС) да не пусне двамата бандити.

Първи до свободата се докосва Любо Гребеца, който излежава 10-годишна присъда по делото “Наглите”. Той е с най-малкото наказание, защото направил самопризнание. Останалите трима - Йожи, Прокопи Прокопиев-Културиста и Даниел Димитров-Релето, са осъдени на по 18 г. затвор.

На 5 май съдията от Софийския градски съд (СГС) Петър Стоицев обявява, че Гребеца може да излезе на свобода, защото

в затвора се

поправил, а и

излежал

половината от

присъдата си

5 дни по-късно, на 10 май, същото решава и съдия Николай Младенов от СГС за Ивайло Евтимов-Йожи.

Как се стига до предсрочното освобождаване?

Очевидно в затвора Йожи и Гребеца не са си губели времето, а добре са “попивали” промените в законите.

С последните изменения в Наказателнопроцесуалния кодекс (НПК), влезли в сила на 7 февруари 2017 г., осъдените могат сами да подават молби до съда за предсрочно освобождаване. Това е възможно, когато е доказано, че са се поправили и са излежали не по-малко от една втора от присъдата си.

На 7 март 2017 г. Любо Гребеца подава молба, която е разгледана от работна група в затвора. “Тя дава положително становище, но заедно с него изпраща в съда досието на Гребеца и други материали, свързани с него, които са от значение за решаването на делото”, казаха от Министерството на правосъдието.

От затвора в София обръщат внимание, че в момента

Гребеца е

подсъдим

за две убийства -

на Иван Пайнавелов-Сапата, смятан за мозъка на Наглите, и на Юлиан Лефтеров-Кунгфуто, чието отвличане според прокуратурата било инсценирано, за да могат Наглите да получат откуп от богатия му чичо Александър Чонков. Труповете на двамата са открити през 2010 г. в Плана. По това дело Гребеца не е арестуван, защото, когато му повдигат обвинение за убийствата и процесът тръгва, той вече е в затвора за отвличанията.

Комисията в затвора е против предсрочното освобождаване на Йожи. Неговата молба е разгледана от работна група на 19 април 2017 г. и е изпратена с отрицателно становище в СГС.

Това е така, защото той не е излежал повече от две трети от наказанието от 18 г. лишаване от свобода.

Причината е, че Йожи има и още едно дело, гледано в районния съд в Несебър, по което през 2012 г. получава 4 г. затвор.

Така

той попада в

ситуацията

“опасен

рецидив”

Тогава осъденият може да иска освобождаване едва след като излежи две трети от присъдата.

Въпреки това и той чува, че може да напусне предсрочно килията. Двете решения на Софийския градски съд са протестирани от прокуратурата.

Началникът на затвора е подал протест и срещу освобождаването на Йожи. Той е внесен в съда на 12 май. Според него “целите на наказанието все още не са изпълнени”, т.е. все още Йожи не се е поправил.

Делата все още не са пристигнали в Софийския апелативен съд.

Според юристи е въпрос на месеци и останалите двама осъдени - Прокопи и Релето да поискат да излязат, ако пуснат аверите им.

Ивайло Евтимов-Йожи поискал да излезе на свобода през април т.г.
Ивайло Евтимов-Йожи поискал да излезе на свобода през април т.г.
Илиян Цанев на делото в съда
Илиян Цанев на делото в съда
Киро Киров е 18 дни в плен на Наглите.
Киро Киров е 18 дни в плен на Наглите.