Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Сделката за свободата" - филм на БНТ 10 години след края на драмата

През юли тази година се навършват десет години от разрешаването на най-драматичната и най-продължителна заложническа криза в новата история на България. Драмата с 5-те български медицински сестри и палестинския лекар, арестувани в Либия и осъдени на смърт по изфабрикувани обвинения.

10 години по-късно истината за цената на свободата вече можеда бъде казана. Пъзелът на тази история за нечовешка жестокост, политически игри и международни сделки се подрежда в документалния проект на БНТ 1 - “Сделката за свободата”.

Авторът на филма Цвета Младенова разговаря с висши български разузнавачи, политици и журналисти, сред които и кореспондентът на в. “24 часа” в Триполи Георги Милков - всеки с определена роля за свободата на медиците.

Едно от най-ценните интервюта, които зрителите ще видят, е с бившата първа дама на Франция - Сесилия Атиас, която проговаря след толкова време пред камерите на БНТ, за да опише “онази драматична нощ” на 23 срещу 24 юли 2007 г.

Във филма са заснети още бившият посланик на ЕС в Тунис и Либия Марк Пиерини и ръководителката на гвардията на “амазонките” на Муамар Кадафи Зара Мансур, която днес живее в дома на бивш оръжеен търговец във Франция, който я е измъкнал от Либия по време на революцията.

Какво казват всички тези участници в събитията, продължили от 1999 до 2007 г., и къде е истината, зрителите ще могат да видят в документалния филм “Сделката за свободата”.

Телевизионната премиера е на 31 май (сряда) от 20,45 часа по БНТ 1. Режисьор на филма е Николай Василев. Ексклузивно за читателите на в. “24часа” екипът на БНТ предостави откъс от интервюто със Сесилия Атиас.

Сесилия Атиас: Тези шестима души ми дължат живота си

Цвета Младенова: Исках да ви попитам дали успяхте благодарение на вашите лични качества, или зад всичко имаше дипломатически усилия и финанси?

Сесилия Атиас: Мисля, че има много съставни части. Имаше една сериозна работа, не само дипломатическа, но и в световен мащаб. Ако си спомняте, повечето значими държавни представители се ангажираха, за да опитат да ги освободят. Аз просто бях точният човек в точното време. После всичко беше оклеветено, критикувано от френската преса и медиите. 

Сесилия Атиас (вляво) с авторката на филма Цвета Младенова
Сесилия Атиас (вляво) с авторката на филма Цвета Младенова

Писаха, че всичко било подготвено и аз съм била само... всичко това ми е абсолютно безразлично, защото знам истината. Аз бях там, а те не са били, и знам съвсем точно какво се случи. Мога да ви уверя, че тези шестима души ми дължат живота си. Наистина. Така че, ако съм на тази земя само заради това, това означава, че не съм живяла напразно. Когато ги видях, вече не им беше останала почти никаква надежда. Не мислеха въобще, че някога ще излязат. Бяха в много лошо здраве, в лошо психическо състояние. Една от тях беше изключително изтощена, на ръба на силите си, изчерпана. Друга беше болна от рак, надявам се че сега е добре. Третата беше правила опит за самоубийство няколко пъти, така че беше наистина на ръба на силите си. И имаше една забележителна жена, която говореше английски. Нейният мъж беше останал там, не беше мръднал цели 8 години. Живееше в посолството, не беше оставил жена си.

Цвета Младенова: Получил ли е Никола Саркози финансиране на последващите си кампании от Либия или Катар?

Сесилия Атиас: Ще ви кажа, първо няма да вляза в тази тема и няма да ви отговоря, защото, от една страна, наистина не зная, а от друга - не мисля, че Никола е бил нечестен или нещо такова. Това е някой, с когото съм живяла в продължение на 20 години, и се съмнявам, че е участвал в нещо нечестно или е взел... никога... Винаги много трудно бих повярвала такова нещо, дори да ми го докажат. Може би съм изключително наивна, но при всички положения не мисля, че той някога е бил нечестен.