Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Думите на руския президент бяха непремерени. Все пак вицепремиерът смята, че е уместно да поканим Путин догодина

Абсурдно ми звучи. Така вицепремиерът Екатерина Захариева коментира по Би Ти Ви призивът на четири извънпарламентарни партии и една НПО към ЕК да обмисли дали да стартира процедура срещу България за нарушаване върховенството на закона. Тя припомни, че част от тези организации говорят: хайде стига чиновници от Брюксел са идвали да ни казват какво да правим.

Стига сме си клатили държаввата. Сами трябва да си направим съдебната реформа, никой няма да дойде да ни я направи отвън. Те могат да дават съвети от гледна точка на добри и лоши практики от другите държави, но оттук нататък нещата са в наши ръце. Бих призовала да седнем и да довършим нещата, които работихме заедно. България бе посочена като добър пример, особено със Съвета за съдебна реформа от държавите, които въвличат самата съдебна система в правенето на реформата, каза Захариева.

Защо се опитват да клатят избора на ВСС в момента. Защото много добре знаят, че по това ще съди ЕК за закона за съдебната власт и стратегията за съдебна реформа. От това нямат интерес българските съдии и прокурори. Да оставим спокойно съдиите и прокурорите да изберат ВСС, призова Захариева.

По повод изявления за съдебната реформа тя каза още: да не се дърпаме надолу и да обясняваме "мимикрия", защото когато твърдиш, че имало имитация, трябва да направиш предложение какво според теб трябва да се случи.

Запитана за думите на руския президент Путин, че азбуката е дошла от македонските земи, Екатерина Захариева каза, че ги възприема като ненужна провокация, "със сигурност бяха непремерени". Трябва да сме премерени в реакциитте си, България няма интерес от обостряне на отношенията с Македония, смята Захариева. Запитана дали случката е нагнетила отношенията с Русия, тя каза: надявам се че не, но не беше приятно изказването, хубаво е да се основаваме на исторически факти, още повече на национален празник.

На въпрос уместно ли е да поканим руския президент догодина да бъде гост по повод 140 години от Освобождението, Захариева каза: уместно е и бих се радвала колкото повече президенти и минстър-председатели да идват в България.

Запитана за задония спор между президента и премиера какво да купим първо - изтребители или кораби и бронирани машини, Захариева каза - много важно е да покажем ясен план, това е ангажимент на всички съюзници в НАТО. Ако имаме участие в мисиите на НАТО те са почти изцяло от сухопътните войски. Когато не можем да изкараме всичките пари накуп, трябва да имаме приоритети. С министъра на отбраната сме говорили, че трябва да започнем наистина от Сухопътните войски, каза Захариева.