Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Носителката на Националната награда за белетристика "Николай Хайтов" и на наградата за есеистика на Съюза на българските писатели Бойка Асиова представя втория си роман в рамките на Пролетния панаир на книгата. На 26 май от 19 часа на сцена "Мраморно фоайе" в НДК авторката ще разкаже за "Вълчицата излиза привечер".

Асиова е наситила действието с множество персонажи. Едни е нарекла „Хорът на очевидките“. Незлобливо, с тънка ирония и познаване на народопсихологията. Други са премазани от власт и пари. Трети са щастливи и страдат заради идеала си. Повествованието има всички предпоставки да се превърне в древногръцка трагедия. Преплитат се множество съдби - македонски, всяка по-тежка и драматична от другата. Светлата радост, любовта, щастието едва подали главици, са застигнати от завист, злоба, алчност. А до тях – простотията. Вървят вкупом. Но убиецът в тази история е човек учен, пеен, видял свят, врял и кипял в обществените дела, бил се на фронта за свободата на родината. Сам отървал от смърт мнозина, а убитите – хора мирни, замогнали се с честен труд, достопочтени, боголюбиви.

Героите в романа са надарени с физическа красота и със силни характери. Едни богати, други бедни. Мизерия, богатство, борби, емиграция в Америка – в тази пъстра смесица ни увлича писателката с разказа си. Тя ни превежда през цели епохи, докато в края на романа ни изправя изненадващо пред пропаст, а в нея са сухите данни от архивите - зловещи факти, събрани и проучени от авторката.