Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Скандалът с назначения за зам.-министър на регионалното развитие Павел Тенев, който се e снимал преди 9 години, позирайки с поздрав "Хайл Хитлер" край восъчни фигури на нацисти в музея "Гревен" в Париж, нажежи страстите.

Въпреки че премиерът го уволни, полемиката около използването на нацистки и други тоталитарни символи у нас породи широки дискусии в медиите и социалните мрежи.

Едни твърдяха, че заради шега, макар и неуместна, не е редно да се слага край на успешна кариера, а други повдигнаха въпроса за комунистическите аналози на нацистката символика, които отдавна са трън в очите на демократично мислещите хора у нас.

Истината е, че темата отдавна

генерира политически сътресения и

в други страни.

Почти идентични случаи с недотам сериозни кадри често водят до негативни последици даже и в развитите западни демокрации.

Такъв е случаят с компромат срещу Шарлот Хейл, съветничка на депутатката от Лейбъристката партия Ема Рейнолдс, който излезе в британската преса под формата на снимка, на която тя позира до восъчната фигура на Хитлер в Музея на мадам Тюсо с вдигната ръка и пръсти на устната като мустак. Снимката е направена през 2009 г. и излизането й наяве не бе никак случайно.

По ирония на съдбата само ден преди това 21-годишната Хейл бе критикувала депутата от консерваторите Ейдън Бърли (32 г.) за това, че на ергенско парти във френски зимен курорт е

пригласял в

компания на пиянски нацистки лозунги.

Ергенското парти от 12 състуденти от Оксфорд е било на приятеля им Том, който е бил облечен в хитлеристка униформа. Срамното събитие е заснето от журналист от "Мейл он сънди".

Все пак, след като и двамата политици от противоположните лагери се извиниха публично, случаят беше забравен.

Пак на Острова съветникът от Консервативната партия Майк Гарднър прояви лош вкус, като през май се появи на парти за рожден ден маскиран като Хитлер. Веднага след появата на снимката във фейсбук Консервативната партия извади Гарднър от избирателните списъци и той бе изключен от редиците й. В своя защита каза, че е бил на частно парти и се е съобразил с шеговития дрескод на събитието, иначе нямал и не споделял нацистки възгледи.

През 2013 г. и известен спортист стана жертва на прословутия жест с ръка. Халфът на АЕК Йоргос Катидис се превърна в обект на масово недоволство и сериозни критики от политици, спортисти и фенове, след като

отправи към агитката на тима нацистки поздрав.

Фотографиите показват Катидис с изпъната напред дясна ръка, след като вкара победния гол за атинския клуб при успеха с 2:1 над “Верия”. Жестът му видимо предизвиква учудване у стоящия до него Рожер Герейро, роден в Бразилия полски национал. Впоследствие 20-годишният футболист опита да омаловажи реакцията си. На профила си в туитър той заяви, че ненавижда фашизма. Сгафилият футболист имал роднини и в Пуерто Рико, освен това семейството му

произхождало "от черноморското крайбрежие",

където добре знаели за "лошото съдържание на подобни жестове".

Накрая и треньорът на АЕК Евалд Линен потвърди, че халфът нищо не разбира от политика. Всичко това обаче не помогна, за да се спаси кариерата му. В крайна сметка той получи доживотна забрана да участва в националните отбори на Гърция от местната футболна федерация.

Кралското семейство също не бе пощадено от скандали с кафяв привкус. През 2005 г. престолонаследникът принц Хари се появи на парти за Хелоуин в нацистка униформа. Реакцията в медиите бе безпощадна. Той се извини, но петното остана. Години наред постъпката му оглавява класациите

на най-големите гафове на кралското семейство.

Самата кралица Елизабет II се появи на първа страница на таблоида "Сън" с ръка, вдигната за нацистки поздрав.

Кадърът е от любителски филм от 1933 г. и показва как 6-годишната Елизабет вдига ръчичка за нацисткия жест, подстрекавана от чичо си Едуард, който не криел симпатиите си към националсоциализма в Германия.

След абдикацията си през 1937 г. и женитбата за американката Уолис Симпсън

Едуард дори се среща с Хитлер в Германия.

В официално изявление Бъкингамският дворец подчертава, че на тази възраст бъдещата кралица Елизабет няма как да осъзнава значението на жеста с вдигнатата изпъната ръка.

А основната причина той да бъде толкова мразен и преследван от законодателството не само в Германия, а и в други страни е, че представлява обида за милионите жертви на нацисткия режим.

Исторически жестът произлиза от романите на ХІIХ век, в които се описва като поздрав по времето на Римската империя, но няма никакви доказателства, че това е било точно така в Античността. Впоследствие така нареченият салуто романо (римски салют) е заимстван от фашистите на Бенито Мусолини, откъдето пък

достига до символиката на Третия райх.

Макар че в наши дни той е инкриминиран в редица страни заради печалната си слава от годините на Втората световна война, истината е, че той е използван и от много организации, които нямат нищо общо с германските нацисти или италианските фашисти.

Така например последователите на гръцкия министър-председател ген. Йоанис Метаксас също използват поздрава с вдигната ръка, макар страната им да става жертва на нацистката агресия през войната.

Дори в Германия на Хитлер първоначално със Sieg Heil са се поздравявали единствено в СС, обясняват историци. А според нацистката идеология вдигнатата ръка е била социалистически заместител на "буржоазното" ръкостискане.

"Поздравът започва от лоялните последователи на Хитлер, а чак години след това се използва от все повече хора - обяснява по този повод в своя статия Скот Столц, преподавател от университета в Хюстън. - Служителите на СА и СС и тези на правителството са първите, които изискват да се прави този поздрав. Използва се и по време на митинги, но първоначално не е задължителен.

Ситуацията се променя рязко след опита за убийство на Хитлер. Дотогава дори германската армия

вместо "Хайл Хитлер" използва стандартния военен поздрав.

След този момент обаче, ако не поздравиш Хитлер или негови представители по правилния начин, това е могло да се разглежда като акт на предателство и да доведе до съдебно преследване, задържане или дори смърт. При тези обстоятелства дори някой, който мрази Хитлер, го е правил само за да защити себе си и семейството си."

В наши дни в Германия нацисткият поздрав, независимо дали е в писмена форма, на глас, или само с вдигната дясна ръка със или без фразата, е незаконен. Това е престъпление е

наказуемо с до

три години затвор Използването му в изкуството, обучението и науката е разрешено, освен ако "е настъпила обида при резултатите от употребата му, формата на изказване или обстоятелствата, при които е използван". Приложението на поздрава след края на Втората световна война се преследва от закона и в Австрия. През април 2014 г. Върховният съд на Швейцария постанови, че нацистките поздрави не представляват престъпление, преследвано от закона, ако изразяват лично мнение на човек, а само, ако те се използват в опит за разпространяване на идеология.

Понякога обаче и разрешената употреба

води до интересни съдебни спорове Любопитна е случката с принц Албрехт Хановерски, който е доведен в съда, след като е използвал този жест като коментар на поведението на прекалено ревностен служител на летище, който проверявал багажа му.

На 23 ноември 2007 г. Районният съд в гр. Котбус, провинция Бранденбург, пък осъжда Хорст Малер на шест месеца лишаване от свобода без замяна за това, че, според собствените му твърдения по ирония на съдбата е направил отново поздрава на Хитлер, след като е лежал за същото в затвора за срок от девет месеца само година по-рано.

Още по-невероятна е присъдата над пенсионера Роланд Т., който получава петмесечна присъда заради това, че е обучил кучето си Адолф да вдига дясната си лапа, след като чуе "Хайл Хитлер!".

Как обидният жест предизвика скандали и в други страни, четете в печатното издание