Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Когато българинът седне на маса, няма как да не стигне до спорове по националния въпрос. След като се мине през вечните теми за политиката (какви идиоти са политиците) и футбола (какви нещастници са българските футболисти) непременно се опира до вечните теми: кои сме, откъде идем, накъде отиваме?

Алкохолът дава криле на патриотизма и задължително някой юнак с фланелка “България на три морета”, опъната от биреното му шкембенце, се изцепва “Ние имаме 1300- годишна история бе, алоооу! Кви са тия европейци? Те накъдето отиват, ние оттам се връщаме…” и т.н.

След което се привеждат емоционални, но недоказани аргументи за славната ни история – как сме побеждавали византийците, как сме създали азбуката, как сме били най-великата държава и ако не беше турското робство, сега щяхме да сме ехе-хей.

По принцип националната гордост е хубаво чувство. Бедата е, че представите ни за историята са твърде литературни и в повечето случаи се основават на митове, а не на научни факти.

Има доста въпроси, които висят със страшна сила. Затова нека надникнем в българската история с непредубедено око и да си ги зададем:

1. ЗАЩО ХАН КУБРАТ Е КАРАЛ СИНОВЕТЕ СИ ДА ТРОШАТ ПРЪЧКИ?

Това е една от най-неясните легенди в българската история. Логично е да предположим, че действието се развива в късната есен – сезонът, в който се събират дърва за огрев. Кубрат вероятно е искал да разполага с повече дребни подпалки, затова е накарал синовете си да трошат съчките. Един от тях обаче, като типичен български мързеливец, се опитал да ги строши всичките наведнъж, за да не си губи времето. И не успял. Какъв е изводът? Изводът е, че работата не може да се свърши ей така с едно движение. Нужно е постоянство. После според легендата Кубрат казал на синовете си да не се разделят. Те обаче се разделили. Какъв е изводът? Българите винаги се смятат за по-умни от родителите си и никога не ги слушат. Аре бе, те ли ше ми кажат на мен как да живея!

2. ЗАЩО ХАН АСПАРУХ СЕ ЗАСЕЛВА НА ЮГ ОТ ДУНАВА?

Странно изглежда решението на хан Аспарух да се засели баш на дивия Балкански полуостров. В Европа по онова време е имало много необитаеми земи, далеч по-привлекателни от тукашните гори. Има две възможни обяснения. Първото е, че се е влюбил в някоя славянка с големи цици, която му е казала: с?ди тука бе, къде ше ходиш по тая Европа, найш ква страхотна мусака правя. Второто обяснение е, че е изкъртил яки кинти от византийския император, за да му пази границите. През 681 година хан Аспарух се цанил за главен охранител на империята, длъжност която по онова време е била нещо като шеф на ДАНС. Заради това в Константинопол започнали протести. Умните и красиви византийски граждани ходели по улиците, надували свирки и скандирали пред императорския дворец “Кой предложи Аспарух?”

3. ЗАЩО ХАН КРУМ Е ПИЛ ОТ ЧЕРЕПА НА НИКИФОР?

Можем да предположим, че от постоянните битки, които ханът водил, всичките му кристални сервизи били изпотрошени. Човекът просто не е имал здрава чаша и от неволя си е пригодил черепчето на Никифор, за да има откъде да си кърка. В интерес на истината черепите не са много удобни за тая цел, защото виното изтича през дупките за очите. Така че вероятно доста се е мъчил с тая странна чаша, завалията.

4. ЗАЩО КНЯЗ БОРИС НАЛАГА ХРИСТИЯНСТВОТО?

Зле ли ни е било с Тангра? Защо е трябвало да го сменяме? Най-логичното обяснение е, че при толкова много езически богове държавата постоянно била в национални празници – три почивни дни в чест на Артиш, пет почивни дни в чест на Сива, седем почивни дни в чест на Хурса, две седмици в чест на Тангра.

От празници на българите не им е оставало време да работят. Борис вероятно се е надявал, че като приеме християнството, ще се почива само на Коледа и Великден. Не е предполагал, че в комплект с Исус вървят и стотина светци, всеки от които си има празник и на тоя празник е грехота да се работи.

5. ЗАЩО ЦАР СИМЕОН ВЪВЕЖДА КИРИЛИЦАТА?

Да седнеш да налагаш нова азбука при положение, че целият свят пердаши на латински и гръцки, е рисковано начинание. Защо е трябвало да пишем с букви, които никой чужденец не разбира? Вероятно от съображения за сигурност – Симеон е искал да си пише кодирани съобщения с неговите хора и да шашка чуждите разузнавания. Информацията обаче изтича чрез Климент Охридски (за времето си той е бил нещо като Джулиан Асанж) и скоро всички българи започват да пишат така, та чак до началото на 21-ви век, когато 4етворките и 6естиците се налагат като далеч по-удобна форма на комуникация.

6. ЗАЩО СВИНАРЯТ ИВАЙЛО СТАВА ЦАР?

Свинарят Ивайло, известен още като Ивайло Зелето, е първият български монарх, доказал, че всеки може да управлява тая държава. Не ти трябва нито образование, нито трудов стаж. Традицията начело на държавата да застават прости, неграмотни хора се е запазила и до наши дни. Достатъчно е да поведеш гладните на бунт (или да платиш на ромите по 50 лева за глас).

7. ЗАЩО ПАДАМЕ ПОД ТУРСКО РОБСТВО?

Защото не е имало други кандидати да ни поробят. В края на 14-ти век българската държава и без друго се е била разпаднала на няколко царства, десетина деспотства и стотици махали с независимо самоуправление. Повечето българи по онова време са били в състоянието, което днес е известно във фейсбук като “сам съм си шеф”. В тая ситуация всеки завоевател е бил добре дошъл да превземе българските земи. Е, ако бяха дошли австрийците, а не турците, сега щяхме да танцуваме виенски валсове, а не да хвърляме салфетки на кючеци, ама такъв ни бил късметът.

8. ЗАЩО СЛЕД ОСВОБОЖДЕНИЕТО СИ ВИКАМЕ ЦАР ОТ ЧУЖБИНА?

Българите винаги са били чуждопоклонници и са смятали, че спасението може да дойде само от непознат човек от чужбина. Затова сега Кристалина Георгиева има най-висок рейтинг от всички политици, въпреки че никой не знае нищо за нея.

9. КАКВИ СА БИЛИ ПАРТИЗАНИТЕ?

Обикновени крадци на кашкавал, които успяват да вземат властта с преврат и изяждат всичкия кашкавал в държавата за няколко десетилетия напред. Сега на власт са децата им. И изяждат кашкавала на пенсионерите и самотните майки.

10. ЗАЩО ТОДОР ЖИВКОВ УПРАВЛЯВА ЦЕЛИ 33 ГОДИНИ БЪЛГАРИЯ?

Виж отговора на въпрос № 6.

(от книгата „Български работи“)