Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ще боли повече, отколкото ще дойде ли тръбата, или не

Заглавието е перифраза за знаменитата песен на Висоцки по текст на Юз Алешковский. Ако заменим само една дума - името на възпетия в песничката Сталин с това на Путин се получава изумително актуалния стих:

“Товарищ Путин, вы большой ученый, в языкознанье толк...”

В свободен превод: “Другарю Путин, вие сте голям учен, в езикознанието сте върха.”

Няма да повтарям безспорните факти за това кой има заслуга за кирилицата и каква роля е изиграла България Русия да пише на нея, за да е православна държава. Тук Божидар Димитров е повече от убедителен. Моите мисли са емоционални.

Аз съм русофил. Е, нормален... на 9 май не обикалям с портрет на Сталин. Първото стихче, което научих като дете, беше “Кат Русия втора няма тъй велика на света, тя е нашата опора, тя е нашата висота”. Харесвам песните на “Любе”, обичам да гледам руски филми, особено за войната. Чувствам ги близки заради Освобождението, езика и заради това, че пишем на една и съща азбука, оказа се, дошла от “необятната” македонска земя. Тази “македонизирана” реплика не е просто протоколно обръщение. Македонския президент с хубаво българско име Георге Иванов не е там случайно на 24 май. Това е удар в сърцето ни. Това не е като тъпата реплика на депутата Толстой, който каза, “че ще ни изкупят”. Защото Толстой не е Путин.

Нека не се заблуждаваме. В масовото българско съзнание, когато казваме Путин, подразбираме Русия, когато кажем Русия – подразбираме Путин.

Ако на Путин въобще му пука за българо-руските отношения, това е гигантска грешка. И то в навечерието на това, което най-много ни свързва - 140 години от Освободителната война.

Не бих искал да съм на мястото на руския посланик Макаров сега. Съзнателно или не Путин даде такъв коз на хората у нас, които не обичат Русия, за които много време съм бил “ватник”, “русороб” или “мурзилка”, че ако имаше Нобелова награда за русофобия можеше да му я присъдят.

Това ще боли повече от пустеещата площадка на Белене, или от това ще дойде ли тръбата. Защото каквото е за руснаците 9 май, това е за нас 24 май. Празник, който прави нацията.

И така великият Владимир Висоцки пее следното:

Товарищ Сталин, вы большой учёный —

В языкознанье знаете вы толк;

А я простой советский заключённый,

И мне товарищ — серый брянский волк.

За мен днес то звучи така:

“Товарищ Путин, вы большой ученый,

в языкознанье знаете вы толк...

а я простой болгар в Руси влюбленый

и мне сосед - турецкий волк.”

Така че, братушки, ако ще се обичаме, е време да поправите грешката си. Само с една посланическа визита няма да стане.

Коментарът е публикуван в "24 часа"