Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ЕКСПЕРТ: Член на Американската асоциация на хидролозите и шеф на Българската асоциация по подземни води, проф. Павел Пенчев твърди, че има технология за бързо и евтино изчистване на водите.
ЕКСПЕРТ: Член на Американската асоциация на хидролозите и шеф на Българската асоциация по подземни води, проф. Павел Пенчев твърди, че има технология за бързо и евтино изчистване на водите.

Тежкият метал винаги се движи по основния воден поток

Български учени разполагат с технология, която сваля концентрацията му със 70%

Въпреки че кабинетът даде 2 млн. лв. за нови кладенци в Хасково, те едва ли ще решат дългосрочно проблема. Председателят на Българската асоциация по подземни води проф. Павел Пенчев обясни пред "168 часа", че ако не се направи цялостно проучване, не е изключено и новите кладенци да се окажат със замърсена вода. Според учения проблемът може да се реши само ако се прекрати замърсяването и се изчисти водоносният хоризонт.

Според Пенчев, ако не се направят детайлни хидрогеоложки изследвания и новите кладенци се окажат с вода с влошени качества, парите на данъкоплатците ще бъдат безвъзвратно похарчени.

"Подобни

прибързани действия обикновено не водят до добро", смята ученият.

Според него целта сега е да се преустанови замърсяването в проблемните участъци, да се ограничи и едва тогава да се върви към изчистване на водоносния хоризонт.

Пенчев е категоричен, че има технология (in situ groundwater remediation), която се прилага в западните страни с успех и с която може бързо и при ниски разходи да бъде решен проблемът и у нас. Като

спрените кладенци

бъдат пуснати отново

За целта е необходимо да се изпълни пилотен проект в конкретен замърсен с уран водовземен участък, например "Хасково-1", за да се провери дали уранът може да бъде изчистен вътре - в самия водоносен хоризонт, без изобщо да се вади на повърхността.

"Подобна технология експериментирахме още през 1988 г. за пречистване на подземните води от манган и желязо - твърди Пенчев. - За пречистване от уран тя се прилага в САЩ и редица западноевропейски страни. Въобще навсякъде, където е имало добив на уран, ядрени централи, депа за радиоактивни води и други подобни. С тази технология в чужбина свалят концентрацията на уран в подземните води

с 60 до 80%

Ако приемем, че у нас тя е 60-80 микрограма в проблемните кладенци и с тази технология постигнем намаляване със 70 на сто, тя ще влезе в сегашните по-строги норми." Според Пенчев това изчистване ще е в пъти по-евтино от изграждане на конвенционална пречиствателна станция и може трайно да реши проблема с водата на Хасково, като се използва съществуващата водна инфраструктура, без да се търсят нови водоизточници.

Въпреки че институциите са предупредени, че има технология, използвана в цял свят, която успешно решава проблема с урана, периодично това се забравя и се повдига въпросът за нова пречиствателна станция.

Проблемът е, че това ще е многократно по-скъпо и ще отнеме години. Причината е, че тя няма да е обикновена пречиствателна станция, а ще е за

тежки метали, които са силно токсични

и радиоактивни. Тоест изисква се абсолютно различна и специална конструкция. Следващият въпрос е какво ще се прави с отпадните продукти от пречистването? Те задължително трябва да се депонират по безопасен за околната среда и хората начин. Което също ще струва десетки милиони и строежът ще отнеме години заради разрешителните процедури.

Факторът време също не е без значение. Преди да започне същинският строеж, са необходими ОВОС и други тежки процедури. 

Как ще се развият те, четете в хартиеното издание. 

ТЕХНОЛОГИЯ: Досега се разчиташе, че хвостохранилищата ще решат проблема с уранодобива, но, изглежда, това не е така.
ТЕХНОЛОГИЯ: Досега се разчиташе, че хвостохранилищата ще решат проблема с уранодобива, но, изглежда, това не е така.