Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Само за месец трима популярни играчи надянаха примката на врата си. Играеха като защитници и с нищо не подсказаха на близките си, че са взели фаталното решение.

Тримата се държат съвсем нормално - пият кафета с приятели, правят планове за седмицата, обсъждат ежедневните проблеми. След това се затварят между четири стени, надянат примката на врата си и ритат столчето. Така и не дават никакъв шанс на близките им да реагират по някакъв начин и да ги откажат от фаталното решение, което не може да бъде поправено. Трите самоубийства в рамките на около месец едва ли щяха да влязат в полезрението на медиите, ако не бяха извършени от популярни футболисти.

В края на април чешкият национал Франтишек Райторал увисва на въжето. Двадесетина дни по-късно бившият му съотборник във „Виктория” (Пилзен) Давид Бистрон също си посегна фатално. Бистрон игра и в „Левски” от 2008 до 2010 г., като през 2009-а стана шампион с екипа на „сините”. Родните фенове на футбола изтръпнаха от новината, че малко след самоубийството на Бистрон с въже се задуши и бившият защитник на „Локомотив” (Пловдив) и ЦСКА Стефан Лулчев. Последният пие кафе с бивши съотборници, след което се затваря в производствено хале, което стопанисва, прави си примка от колан и увисва на метална греда.

Приятелите на Лулчев са в шок от решението му да сложи край на живота си. Най-близките му знаят, че в последните месеци той се е поддал на депресия. От известно време бившият играч на „Локомотив” и ЦСКА не живеел с жена си. Изнесъл се от семейното жилище и се върнал при майка си. Именно тя го открила, след като преди това се опитвала безуспешно да се свърже със сина си. Според разследващите жената е имала лошо предчувствие и затова тръгнала да го търси, след като той не й вдигнал телефона.

Приятели на Лулчев разказват, че той е бил от хората, които не обичат да споделят, ако ги мъчат някакви проблеми. Изживявал всичко мълчаливо и се опитвал без чужда помощ да преодолява житейските препятствия. В последните дни от живота си той по никакъв начин не променил ежедневието си, въпреки че отказал да участва в мач на ветераните, а по принцип обичал да слага екипа и да се връща на терена. Лулчев не се е оплаквал от финансови проблеми. Той държал хале и успешно се справял в търговията със захарни изделия.

По-възрастните фенове в Пловдив в никакъв случай не са го забравили. Паметен ще остане неговият гол във вратата на градския съперник "Ботев" през 1995 г. Същата година преминава да играе в ЦСКА и две години по-късно вкарва красив гол във Вечното дерби и става шампион с „червената” фланелка. В края на кариерата си играе за „Марек”, но след това решава, че повече не му се занимава с футбол.

„Беше изключително дисциплиниран футболист и добър човек. Никога не е създавал проблеми и не се е забърквал в скандали. Жалко за него”, заяви треньорът Георги Василев, след като разбра за смъртта на защитника.

Като дисциплиниран и добър човек беше описан и чешкият национал Франтишек Райторал. 31-годишният защитник се радваше на добра кариера в турския "Газиантепспор". Вечерта Райторал се шегувал със своите съотборници, но отклонил поканата да отиде с тях на вечеря с оправданието, че е уморен и иска да си почива у дома. На другата сутрин чехът не се появил на тренировката, а мобилният му телефон бил изключен. Полицията също се включила в издирването и в крайна сметка защитникът бил намерен обесен в собствения си дом, като единствената версия е за доброволно деяние. И до този момент никой от съотборниците му не може да даде основателна причина за самоубийството на Франтишек Райторал. До последно той бил в добро настроение и не изглеждал като човек, който си е наумил да сложи край на живота си. Чехът не оставил предсмъртно писмо, но дори и да го имаше, то едва ли щеше да е някаква особена утеха за хората, които са го обичали.

Дрогата и счупено семейно щастие тласнаха пък Бистро към пропастта. Стана шампион с няколко различни отбора и направи запомнящи се мачове в Шампионската лига. Имаше и приятели, и пари, и слава.

Всичко това не се оказа достатъчен мотив за Давид Бистрон да продължи да живее. Бившият защитник на "Левски" слезе в собственото си мазе и увисна на въжето. В първите часове след смъртта му приятели и близки се надпреварваха да обясняват, че не е имал никакви проблеми.

След това обаче един по един скелетите започнаха да излизат от гардероба. Оказа се, че Бистрон не е бил щастлив човек въпреки всичките си успехи във футбола. Първия тежък удар от съдбата той получи през 2011 г. След мача от Шампионската лига "Виктория" - БАТЕ (Борисов) Бистрон е повикан за допинг проверка. В организма му са открити следи от амфетамини. Футболистът, който тъкмо е навършил 30 години, е наказан да не играе футбол за 2 години. Няма право да рита дори на аматьорско ниво.

Наказанието праща Бистрон в десета глуха. Той просто не знае с какво да си запълва свободното време, а парите започват да се топят като пролетен сняг. В този период Давид Бистрон губи и баща си, с когото имат много силна връзка. Капката, която прелива чашата, е раздялата със съпругата му Камила.

Бъдещата футболна звезда се влюбва, когато е на 13, и въпреки че по-късно ще бъде заграждан от пресметливи красавици, той никога не се отказва от своята Камила. Медицинската сестра е тази, която решава, че има нужда от промяна, а Бистрон явно не успява да се съвземе след счупеното семейно щастие. Емоционалните му проблеми се преплитат и с финансови неволи. Футболистът, който навремето успешно опази Лионел Меси, след наказанието си не успява да се върне в големия футбол. За сметка на това изхарчва събраните през годините спестявания. Наложи му се дори да се цани като бачкатор в строителна компания, за да изкарва пари за насъщния.

И все пак можеше да му дойде друг акъл в главата, ако беше потърсил помощта на приятели или психолог. Чехът обаче никога не се е оплаквал и не е говорил за личните си проблеми. Всъщност за известно време ходел при специалист да му помогне срещу депресията, но после решил, че няма никаква файда от сеансите.

Съотборниците му го познаваха като затворен човек, който мрази шумните гуляи и си има своите чудатости. Така и не пожела да изкара шофьорска книжка и ходеше с таксита на работа. Много шеги и закачки той отнесе и когато се появи с татуировка с китайски йероглифи.

Подиграваха го, че е видял надписа в меню на китайски ресторант. Самият Бистрон твърдеше, че татусът му означава "Просто се смей". Така и не успя да погледне лековато на живота и се отказа от него в разцвета на силите си.