Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Коментар по повод издаването на романа "Под игото" на Иван Вазов на т.нар. шльокавица – неофициалната азбука за чатене, която комбинира латински букви:

Атаките срещу Вазов и "Под игото" бяха концептуални, критически, политически и неизменно крушираха. Сега ни се представят като "провокация", "благотворителност", "в крак с времето"... Всъщност става въпрос за банална тъпотия.

Опит да се потопи творбата в разтвора на невежеството. Ожесточението капитулира като шльокавица. Но критиците на "Под игото" винаги са били слаба ракия.

Ако пък се опитате да преиздадете на шльокавица някой от фронтмените на младата българска литература, едва ли някой ще забележи. Защото там азбуката е без значение. Както и текстът, впрочем.

Андре Жид има цял роман за "Фалшификаторите" в литературата. Неспособни да бъдат забелязани, те или залагат на конформизма (бих го нарекъл стратегията на Салиери), или имат нужда да вандализират нечий паметник. Този втори подход много напомня поведението на ексхибициониста, който пробягва гол по стадиона, на който хората са се събрали за друго. И толкоз трае мимолетната му слава.