Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Животът в стерилна среда обрича на слаб имунитет и алергии

В представите на майките закаляването дава по-силен имунитет, разбиран като по-рядко боледуване на детето. Трябва ли имунитетът да се подкрепя с препарати, да се щади с добра хигиена?

- За да придобие имунитет, детето се нуждае не от антибиотици, а от микроби. Стремежът да бъде обградено от стерилност чрез прахосмукачки, които изсмукват всяка частичка от пода и мебелите, да се “облекчава” работата на имунната му система чрез биоцидни препарати за пране и миене пречи на имунната система да се закали.

Стерилната среда вреди по два начина. Не позволява на имунитета да се развива от първия ден на живота (което става естествено при срещи с микроби). Втората беда е, че липсата на контакти с разнообразните молекули в средата предразполага към алергии.

Какъвто и факт да вземем от живота, той потвърждава правилото, че малките рискове и несгоди ни правят по-устойчиви на по-големи рискове и несгоди, които понякога ни връхлитат.

- Например?

- При студено време в Англия разбираш кои са местни по това, че са с летни дрехи, а чужденците слагат и шал. Населението там е калено, живее на по-студено, къпе се с по-студена вода за разлика от българите. Знаете нашата поговорка, че най ни е страх да не настинем и да не се минем. По-страшно е затварянето в апартамента до парното. Опасността е на квадрат – хем се обездвижваш, хем се изнежваш. А физически активният човек, който се излага на кратки неблагоприятни условия, е по-здрав. Нашата невроендокринна система има нужда от външните предизвикателства, за да функционира нормално. На тази основа в медицината се роди хипотеза, която набира популярност. Според нея увеличението на автоимунните болести се дължи на това, че днешните хора не са подложени на разлики в температурите, нормални за съответния климат, а целогодишно са в изкуствено създавания рай на вечно лято. Има логика, заслужава си хипотезата да бъде проверена. Идеалното е да се сравни имунитетът на разделени близнаци, отраснали в различен климат.

- Да стоиш по къс ръкав на 25-30 градуса, когато навън е зима, е критерий за благосъстояние. Практиката ви дава ли примери за здравни проблеми от “вечното лято”?

- В кардиологията най-честото оплакване е високото кръвно. Неусетно на второ място дойде репликата на пациентите: “Не мога да спя.” Безсънието става епидемия. За това има много причини, но една от тях е температурата в дома. Сънят освен други неща е и начин за пестене на енергия. По време на сън пулсът се забавя и така сърцето изразходва по-малко енергия. Кръвното е по-ниско и се намалява консумацията на кислород. Докато спим, не се движим – също спестяваме енергия. А тъй като човек набавя енергията си от храната, сънят може да се разглежда и като начин да живееш по-дълго с по-малко храна. А забавянето на жизнените процеси по време на сън се реализира чрез понижаване на температурата на тялото. Сънят има две фази – бърза и бавна, като по време на бавния сън терморегулацията спира да работи и от топлокръвен вид с постоянно поддържана телесна температура се “превръщаме” в студенокръвен вид като змиите, които приемат температурата на средата. Когато човек спи на парно, не може да се охлади до заложените от еволюцията оптимални стойности. Същото се случва и при прекомерни жеги през лятото в помещения с климатик. Това обяснява препоръките спалнята да е по-студена от дневната. Комфортът на силното парно пречи на съня. Тежката физическа дейност преди лягане също повишава температурата на тялото и пречи да спим. В тези случаи народът казва: “От умора не мога да заспя!”

- Но топлото също има роля за доброто здраве?

- Толкова, колкото и другите начини за закаляване. За здрав човек не са опасни кратките летни горещини, нито дозираните спа процедури. Кръвоносните съдове се разширяват, подобряват се кръвоснабдяването и преносът на кислород и имунни клетки до всяка част на тялото. Топлината стимулира имунитета. При болест тялото използва този механизъм, като повишава температурата си и така рязко се подобрява работата на имунната система.

- Би следвало тогава да препоръчвате сауна?

- Зависи. На храма на Аполон в Делфи е написано “Познай себе си”. Има хора, на които по всякакъв начин се опитвам да забраня сауна - например ако страдат от мигрена. Или са с ниско кръвно и затоплянето им го сваля още повече и получават синкопи. Но човек няма да сбърка, ако следва божията природа на мястото, където се е формирал еволюционно. Това може да се прочете в метеорологичен смисъл. Нашият враг не е природата и нейните екстремуми. Убиват ни обездвижването, прехранването, целогодишното изкуствено лято, а не природата, която ни е създала.