Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кралят на Саудитска Арабия Салман бин Абдулазиз и Тръмп
Кралят на Саудитска Арабия Салман бин Абдулазиз и Тръмп

Най-малко 5 са причините, поради които Тръмп в Саудитска Арабия се чувства съвсем на място, защото те също като него:

1. Мразят жените и се отнасят с тях грубо.

2. Обичат парите повече от всичко.

3. Не вярват в демокрацията.

4. Добри търговци са и владеят "изкуството на сделката".

5. Не допускат емигранти.

От много години американски президент не е посрещан лично от краля на летището. А в случая крал Салман не просто посрещна Тръмп, ами и подаде ръка на Мелания, - невиждано в историята на двустранните отношения, като се има предвид отношението на саудитците към жените и факта ,че мнозинството мъже там не биха подали ръка на жена.

Разбира се, не бива да забравяме, че на 29-ти януари 2015 г. Доналд Тръмп критикува остро (https://twitter.com/realDonaldTru…/status/560839957426999297) решението на Мишел Обама да не покрие косата си, като заяви ,че това обижда саудитците, а пък Щатите и без друго си имали достатъчно врагове, а днес Мелания Тръмп е навсякъде с непокрита коса. (#WomenForTheWin!)

Старият саудитски крал явно не просто няма против първата дама на САЩ да бъде с непокрита коса и иска да се ръкува с нея, ами направо си я заглежда, както може да се види на снимката. :D

И да не си помислите, че не става дума за много пари?

Според арабските медии сделките, които е подписал Тръмп, са на стойност над 300 МЛРД. щатски долара.

Сделките включват оръжия, инфраструктурни проекти за над 100 млрд долара и други инвестиции, които са смятани за директна финансова инвестиция в политическата кариера на сегашния американски президент.

Саудитска Арабия се опитва да диверсифицира икономиката си, която е с горомен бюджетен дефицит, причинен от ниските цени на петрола през последните години и зависи изцяло то "черното злато".

Всичко това се случва, докато в Йемен гражданската война продължава с намесата на Саудитска Арабия на страната на т.нар. законно правителство, с цената на неизброими цивилни жертви, неподкрепящи нито една от двете страни.

В момента саудитците се опитват да се превърнат н основен хъб между Европа и Азия, където пък Китай започва своята икономическа офанзива с невиждан мащаб, наречена "Новият Път на коприната".

Скоро саудитският крал Салман беше на турне в Азия, където сключи сделки за 65 млрд. щатски долара, свързани предимно с високите технологии и инфраструктурни проекти.

Очаквам много интересно развитие в Близкия изток, като се има предвид, че Мосул в Ирак до дни ще бъде освободен от лапите на ДАЕШ, Иран избра за нов президент за втори път стария реформатор Рухани, в Сирия се търси усилено политическо решение за спиране но войната, като Путин все повече губи влияние, кюрдите натискат за независимост в региона, а Турция е твърдо против.

Абе, тепърва ще става интересно!

(От фейсбук)