Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

От 23 до 28 май в НДК ще се проведе Пролетният панаир на книгата. Препоръчваме ви някои специални заглавия.

„Чамкория“ е новият роман на Милен Русков в два тома. В него един човек, по силата на професията си, се оказва въвлечен в някои от най-мрачните тайни на своето време. Това са 1920-те години, когато в България се борят две големи военнополитически групировки: Военният съюз, Демократическият сговор и ВМРО, от една страна, и Единният фронт, от друга. Героят не е партизанин на никоя от тях, което му позволява да ги види сравнително безпристрастно. Същевременно той се бори с живота като обикновен човек и разказът му за градския бит възкресява неистовата атмосфера на 20-те години. Той би могъл да продължи да живее така, но характерът му го подхлъзва малко по-дълбоко в сенките.

Фредрик Бакман ни радва с нова книга. „Бьорнстад“ е първата част от поредицата за едно малко място с големи мечти. В романа се разказва за безсмъртното приятелство на петнайсетгодишни момичета и за седемнайсетгодишни момчета, които играят хокей и носят цял един град на раменете си, както и за ужасните неща, които правим понякога, за да успеем. Разказва се също за Петер, който се връща у дома след края на кариерата си като професионален хокеист, за да изгради един модерен клуб, и за Мира, която жертва адвокатската си кариера, за да заживее в гората с мъж и деца. Това е сага за спорта и семейството и за това докъде сме готови да стигнем, за да предпазим децата си.

„Разкази и повести“ от Антон Павлович Чехов е луксозно издание, събиращо някои от белетристичните шедьоври на Чехов като „Човекът в калъф“, „Дамата с кученцето“, „Лекокрилата“, така и по-малко известни негови разкази като „Верочка“, „Княгинята“, „Агафия“, „Съпругата“, „Студент“. Особено място е отредено на поетичната повест „Степ“ и на повестта за еволюцията на човешките чувства „Три години“. Повечето преводи на включените произведения са нови и са дело на Пенка Кънева. Така изданието представя единна преводаческа концепция за творчеството на големия класик.

„Фалко“ е първият роман от новата поредица на Артуро Перес-Реверте. Единак, циничен, изгубил вяра в благородните пориви на човешката душа, Фалко е наемник и предлага услугите си на онзи, който плаща най-добре. В хаоса и безумието на Испанската гражданска война, сред сляпа вяра, кръв и фалшиви идеали, в един обезумял свят, над който е надвиснала вече сянката на Втората световна война, Фалко трябва да изпълни изключително тежка задача като агент под прикритие.

В „Дзен в изкуството да пишеш“ един от най-великите писатели на всички времена Рей Бредбъри споделя не просто тайни от своя занаят, а как да пишеш така, че да бъдеш щастлив: „Радост. Жар. Удоволствие. Колко рядко чуваме някой да употребява тези думи. Колко рядко виждаме хората да живеят или да творят с тях. Но ако ме попитат кои са най-важните неща, които изграждат писателя, онези, които оформят материала и го пришпорват по пътя към целта му, бих могъл само да го посъветвам да се замисли за жарта в него, да се погрижи за удоволствието. Първото нещо, което един писател трябва да бъде, е да е въодушевен. Той трябва да е кълбо от ентусиазъм и трескава енергия. Без тази страст писателят може просто да бере праскови или да копае канавки. Бог ми е свидетел, че това би било по-полезно за здравето му.“

„Софийски магьосници“ е страхотно фентъзи, дело на Мартин Колев. Не е лесно да си софийски магьосник. Трябва да браниш града от злите здрачници и всички сили на мрака, а в замяна не получаваш дори безплатна бира. Маг-милицията основно обискира сладкарници, а изчезванията на столични магьосници зачестяват. За щастие с разследването се заема легендарният Свилен Воев. Не му е лесно, все пак наскоро е бил зарязан от приятелката си заради някакъв знахар-женкар. На всичкото отгоре трябва да обучава на занаят младия Бриян, който случайно открива, че столицата е доста интересно място с невидимите си магически улици.

„Как да нарисуваш птица“ е юбилейно двуезично издание на творбите на неповторимия Жак Превер. За него Валери Петров пише: „Името и творчеството на френския поет Жак Превер са живи и днес, защото стиховете, сценариите, текстовете за песни, които той ни остави, са дълбоко демократични по дух, говорят на разбираем език, дишат човечно и нежно, възпяват любовта, борят се за свобода и социална справедливост, ненавиждат войната. Поради това поезията на Превер, пресъздадена на много езици, е близка на хората от цялата земя и продължава да им носи - въпреки ужасите, сред които живеем днес - вяра в един по-човечен утрешен свят.“

Специално второ издание на „Проклятието на жабата“ от Емил Андреев ще зарадва посетителите на панаира. Книгата е носител на голямата литературна награда „Хеликон“. Зловещо убийство в средата на 60-те години на ХХ век разтърсва провинциалния Олм. Малкият Михаил Обретенов вижда в съня си кой го е извършил, без да съзнава, че детският му кошмар ще се сбъдне. И заедно с последвалите пророчества ще го измъчва цял живот. Съдбата му отрежда единствено той да вижда тъжния образ на битието и да носи проклятието на кръвта, пролята в името на любовта. Тя ще го обрече и на световна слава, но и на растяща самота. Постепенно пътят на любовта се изгубва през градове и години, за да се слее с безкрая на забравата.

„Царство на маслини и пепел“ ни пренася в Обетованата земя - къс от източния бряг на Средиземно море с хилядолетна история, смятан за свещен от трите големи монотеистични религии. В продължение на векове това парче земя е било арена не само на въоръжени стълкновения между различните населяващи я народи, но и на ожесточени битки на духа и на ума, върху чиито постижения се градят основите на днешната ни цивилизация. В търсене на истината и на решение за проблемите в този регион, белязан едновременно от жестокост и богочовешка милост, Айлет Уолдман и Майкъл Шейбон канят двайсет и шестима от най-добрите майстори на перото в света да предложат своя поглед за миналото и за бъдещето на това „царство на маслини и пепел”.

В „Писма до Непознатата” Андре Мороа се обръща към всички жени, олицетворени от красивата Непозната, и отговаря на въпросите, които те биха могли да си зададат: за любовта, кокетството, нравственото и интелектуалното усъвършенстване, за отношенията с мъжа, с децата и семейството, за удоволствията на духа и тялото. Писателят нито за миг не се превръща в досаден моралист, не съди и не заклеймява, не натрапва съветите и мнението си. Добронамерено и толерантно, от позицията на човек с богат опит и задълбочени познания за човешката природа, Мороа очертава контурите на своего рода изкуство на живота – богато, мъдро и завладяващо.

В „Зелената къща“ от Марио Варгас Льоса едно индианско момиче, изтръгнато насила от естествената си среда и възпитано от монахините в мисията Санта Мария де Ниева, се превръща в проститутка. Покрай тази история се нанизват още и още герои и съдби, бурни и чудати. Средоточието им е публичният дом на град Пиура, Зелената къща, своеобразно продължение на зелената джунгла с нейната суровост и коварство. И постепенно изплува и добива очертания един свят, гъмжащ от страсти в разните им проявления – любовни, религиозни, за пари и мощ, - една „човешка комедия“, изтъкана от невинност, грях и поквара, носеща белезите на митичното, на дивото и на цивилизацията.

„Резерватът на таласъмите“ е вечен роман от Клифърд Саймък. Това е един невероятно находчив и безочливо ироничен роман. Идеална смес от фентъзи, криминален роман и научна фантастика. Бързо, забавно четиво, неподвластно на времето. Професор Питър Максуел е в голяма беда. По време на междупланетна изследователска мисия той е отвлечен от странни, тайнствени извънземни и попада на непозната, невероятно древна планета. Тя представлява склад за информация, безценна за човечеството – макар Земята да е постигнала такъв напредък, че е възможно пътуване във времето и едновременното съществуване на таласъми, дракони, духове и дори Шекспир. След завръщането си Максуел прави стряскащо откритие: че има двойник, който се е върнал преди него и е загинал „случайно“. Вече никой не вярва, че истинският Максуел съществува.

Най-четената книга на XX век – „Властелинът на пръстените“ излиза в ново суперлуксозно издание с 50 цветни илюстрации, специална хартия и гравирана карта на Средната земя върху кожена корица. Не е възможно да се предадат на посягащия за пръв път към тази книга всичките й достойнства, нейният мащаб и великолепие.

„Туин Пийкс: Автобиографията на специалния агент на ФБР Дейл Купър; Тайният дневник на Лора Палмър“ от Скот Фрост и Дженифър Линч ни разкрива неподозирани тайни, за които филмът е премълчал. Читатели я определят като „Забавна, трогателна, тревожна, мистична, нежна и иронична. Книга, от която блика творческа енергия!“; „Зряла, уверена, но и невероятно шокираща книга!“.

„Жената няма име“ от Дуйгу Асена описва физическия и психически тормоз, на които е подложена жената в Турция. Романът, в голямата си част автобиографичен, обхваща периода от детството до зрелостта на главната героиня. Разказът се води в първо лице от по-голямата от две сестри в консервативно средностатистическо семейство с емоционално дистанцирана майка домакиня и строг до деспотизъм баща. Израствайки в тази среда, тя разбира, че светът е устроен различно за двата пола. Момичетата се омъжват, раждат деца и се посвещават на семейството, докато мъжете следват в университет, печелят пари и точно като баща й могат да изневеряват на съпругите си. За пръв път в турската литература жената на висок глас се противопоставя на натиска и избира свободата.