Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Задържаният тир вчера на ГКПП Видин-Калафат. СНИМКИ: МВР
Задържаният тир вчера на ГКПП Видин-Калафат. СНИМКИ: МВР

Шофьорът на тира гордо обявява на митничарите, че кара чудни плочки за холандия, но се оказало, че между теракота са скрити и няколко огромни пакета с хероин. Проверяващите направо не могли да повярват на очите си. Вътре били скрити рекордните 423 кг хероин на стойност над 63 млн. лв., съобщи шефът на Агенция "Митници" Георги Костов, цитиран от "24 часа".

Това е станало вчера около 5,30 ч на ГКПП Видин-Калафат. Товарния камион бил шофиран от 56-годишен българин. Наркотикът бил поставен между последните 2 плочки в кашоните, натоварени в 25 палета. Митничарите усетили остра миризма на оцетна киселина и започнали щателна проверка, добави Костов.

Пратката е пътувала за Холандия. Пристигнала у нас от Иран през ГКПП Капитан Андреево с влекач и ремекркет. Стоката е била претоварена в склад в София на задържания тир.

Освен шофьорът задържан е изпращачът на пратката, който е управител на българска фирма. Той е на 43 г. и има криминални регистрации, каза главният секретар на МВР Младен Маринов.

Главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че задържаната дрога е национален рекорд. "Проявена е голяма изобретателност. Опитали са се да прекъснат иранската връзка с претоварването на наркотика", отбеляза обвинителят.

Той припомни и други два примера за голямо количество дрога. Първият е от 5 юли м.г., когато на ГКПП Лесово бил спрян тир, който превозвал доматено пюре. В кашоните с готварския продукт обаче митничарите намерили 200 кг хероин на стойност 18 млн. лв. Стоката идвала пак от Иран.

На 24 април т.г. на ГКПП Капитан Андреево митническите служители хванали тир също от Иран, който превозвал подправка за паниране на пилешко месо. В кутиите с подправката имало 215 кг хероин. Цацаров посочи, че и в двата случая наркотикът е пътувал за Холандия, макар че при единия по документи крайната дестинация била Полша.