Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ще работят законно по Черноморието

Хотелиерите предлагат по 50-100 лв. повече на българите, те отиват в чужбина

Украинци и молдовци ще работят тази година по Българското Черноморие, тъй като няма достатъчно желаещи квалифицирани българи. Служители от бюрото по труда във Варна преминават през спешно обучение как да приемат документите от работодателите, наемащи работници от трети страни.

Ангажираните с туристическия бизнес избират хора от Молдова и Украйна заради близостта в манталитета, заплатите и владеенето на поне два чужди езика, както и за очакваната добра професионална подготовка.

Това съобщи за "168 часа" Пламен Начков, директор на дирекция "Регионална служба по заетостта" - Варна.

След като години наред имаше отлив от желаещи да работят по курортите край Варна и Добрич заради ниското заплащане и дългия работен ден, тази година хотелиерите и ресторантьорите увеличиха възнаграждението. В повечето случаи става дума за допълнителни 50-100 лв. на месец за различните длъжности, което кандидатите за вакантните места смятат за твърде малко. Това е и една от основните причини българските професионалисти да се ориентират към работа в чужбина, а у нас се чакат молдовци и украинци, които получават доста по-ниски заплати в родината си.

Очаква се през този сезон общите работници да получават минимална работна заплата. Камериерките ще вземат 550 лв., а спасителите - над 600 лв.

Помощник-готвачите може да са с възнаграждение около 700 лв., а администраторите - около 800 лв.

Хотелиерите и ресторантьорите са се ориeнтирали към молдовци и украинци, защото си приличаме, близки сме и в езиково отношение, отделно чужденците говорят минимум 2-3 чужди езика. Понеже туризмът у нас в момента е ориентиран към руски посетители, е нормално да се търсят рускоговорещи, каквито в България са кът, след като руският език беше изваден от задължителното обучение в училище, припомнят от туристическия бранш.

През миналата година за първи път молдовци работиха в туристическия бизнес в курорта Албена. Те бяха студенти, а пребиваването у нас и работата им беше под формата на учебен стаж, за който не се изискват трудови визи и договори. Целта беше да се обучат на хотелиерство и ресторантьорство. Понеже имаше съмнения за законността на пребиваването на толкова много чужденци, инспекцията по труда провери и установи, че всички са на стаж за по един месец.

В края на миналата година бяха приети специални промени в Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност, както и в правилника за прилагането му. С влизането им в сила чуждите ученици и студенти няма да могат да работят у нас

Според изискванията в нормативния акт наеманият персонал трябва да притежава стаж по специалността, препоръки от работодател и трудов договор.

Законът визира "вноса" на работници освен в хотелиерския и ресторантьорския бизнес и в селското стопанство, и в рибарството и аквакултурите.

Ангажимент на работодателите е да осигурят служителите си, включително и чужденците, които ще работят за тях. Затова бизнесмени от Варненско преди месец бяха в Молдова и Украйна. Те презентират условията на законно пребиваване и труд у нас, след като туристическият бизнес е поредният в икономиката ни, в който хората с опит в туризма намаляват.

По закон на наетите чужденци трябва да бъдат подсигурени квартира, храна и транспорт до работните места. Подготовката на документите струва около 300-400 лв. за кандидат. Когато всичко е готово, но не по-късно от 30 дни от първия работен ден, работодателите заявяват в бюрата по труда, че искат разрешение за работа на всеки чужденец поотделно.

Мнозина, ангажирани с години в туристическия бранш се опасяват, че ако не бъдат намалени размерите на таксите за чужденци и тромавата процедура, включваща и изискване за стаж, каквато чуждите младежи не притежавали, туристите може и да не получат достатъчно качествено обслужване. Липсата му и сравнително високите цени от години карат българи да предпочитат за ваканциите си курорти извън родината.

Липсата на квалифициран персонал бе определена и от министъра на туризма Николина Ангелкова като едно от основните предизвикателства пред родния туристически бизнес.

Как ще се организира пребиваването на украински и молдовски работници по Черноморието? Чужденците пристигат с временни туристически визи за 90 дни, колкото е и активния туристически сезон по Северното Черноморие, продължаващ у нас от 15 юли до 15 септември. Въпреки спорния размер на сумата, която им е необходима за пътуване и подготовка на документите, липсата на разходи по издръжката им позволява да спестят останалото от трите си заплати.

Какви ще са конкретните изисквания към персонала, четете в хартиеното издание.