Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В средата на май елитният курорт Златни пясъци край Варна е празен. По алеите трудно може да се срещнат хора. Не работят капанчетата и магазините. Всички сергии - магнит за туристите, са с пуснати кепенци.

Сезонът, който традиционно стартира още на 1 май, е довел само много възрастни баби и дядовци от Германия. Те не са богати туристи. Пристигат у нас преди пика на сезона по различни социални и здравни програми в родината си.

Част от хотелите стартираха бизнеса тази година още през април по Великден с румънски туристи, разказват ангажирани в туризма. Те обаче не са "добри туристи". Пристигат за малко. Пакетите им са евтини. Не плащат много, но изискват много. Капризни и свидливи са, категорични са дългогодишни труженици по Черноморието.

Слабо начало на обещавания силен туристически сезон отчитат туроператорите в момента. Те припомнят, че миналата година още на 31 март са посрещали туристи от Държавата Израел. Според тях първите туристи ще пристигнат след 15 юни, защото тогава хората си вземат отпуските. Това се отнася еднакво и за румънци, и за българи, и за руснаци.

Още служебният министър на туризма Стела Балтова заяви на среща с кмета на Варна Иван Портних, че в областта се очакват около 11% ръст на чуждите туристи през сезона спрямо миналата година. Надеждите на кмета пък, че Варна ще се превърне в целогодишно място за отдих, се градят на факта, че към морската столица се увеличават полетите на нискотарифните авиокомпании.

В момента уверенията от няколко години, че се прави всичко възможно за реалното увеличаване на продължителността на туристическия сезон по Северното Черноморие, не са реалност, коментират професионалисти.