Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Пита дали аборигените все още се бият с копия.

Категоричен е, че британките не могат да готвят.

Със сигурност това, което ще липсва най-много на британския народ след пенсионирането на принц Филип, е изключителното му чувство за хумор. Макар и срамежлив по природа, 95-годишният дюк на Единбург никога не се е срамувал да казва това, което мисли. Въпреки преклонната си възраст, шегите му остават все така запомнящи се.

Коментарите му понякога са безкрайно политически некоректни и постоянно привличат вниманието на хората. Предвид тежкото му детство, шегите са били начинът на Филип да се справи със самотата и са останали най-отличителното му качество. Самият принц казва за себе си, че дълго време е осъвършенствал науката "Донтопедалогия" - умението да си отвориш устата и да сложиш крака си в нея.

И също така добавя, че смехът е причината грипът да го подминава цели 40 години.

От хумора му е поразен всеки - от обикновените граждани, през високопоставените политици, та чак до бляскавите холивудски звезди.

Когато Филип разбира, че Мадона ще пее на Die Another Day през 2002 г., той без да се замисли, пита: "Ще ни трябват ли тапи за уши?" А на среща с лорд Тейлър, който е един от първите чернокожи консервативни благородници, той пита: "От кое екзотично кътче на света идвате вие?", "Бирмингам", отговаря лордът.

Някои от най-забавните му коментари са насочени към чужденци. Когато принцът се среща с бившия президент на Нигерия, Olusegun Obasanjo, който носи традиционна роба, Филип се шегува: "Изглеждате готови за сън." А докато разглежда изложба на "примитивно" изкуство от Етиопия, той казва "Изглежда като нещо, което дъщеря ми носи вкъщи след своите уроци по рисуване."

"Значи не те изядоха, а?" е коментарът, който дюкът на Единбург прави към студент, който току-що се е върнал от Нова Гвинея.

На посещение в Китай през 80-те съпругът на Елизабет Втора се чувства длъжен да предупреди британските студенти там, че ако се застоят прекалено дълго там, ще им се дръпнат очите.

Не пощадява и китайската храна, която и до ден днешен възмущава хората, необичащи хлебарки. Той категорично заявява: "Ако има четири крака и не е стол, ако има две крила и лети, но не е самолет и, ако плува, но не е подводница, китайците ще го изядат".

Когато питат Филип през 1967 г. дали ще посети Съветския съюз, той отговаря в своя типичен стил: "Разбира се, че адски много искам да отида в Русия, нищо че тези копелета убиха половината ми семейство."

През 2001 г. принц Филип казва на 13-годишно момче, което искало да отиде в Космоса, че е прекалено дебел за астронавт, а на обиколка на Австралия следващата година принцът попитал абориген дали още се бият с копия.

Може би едно от най-забавните изказвания на принца обаче остава:

"Обявявам това нещо за открито, каквото и да е", изречено, докато реже лентичката на новото кметство във Ванкувър.

Някои от тези коментари са безспорно неучтиви. Може дори да се каже, че притежават капка расизъм. Но какво би бил хуморът без подобни съставки? По-важното е, че Филип е също толкова неучтив и към собствения си британски народ.

"Британките не могат да готвят", заявява той и добавя: "Те са много добри в това да окрасяват храната, за да изглежда привлекателна." Когато посещава Шотландия пък, Филип се среща с инструктор по шофиране, а интересът му е насочен само към един-единствен въпрос: "Как успявате да задържите местните достатъчно трезви, за да вземат изпита?"