Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Навремето някой беше написал на жълтата стена на Нотариата: “Може да сме цигани, но сме рокери.” Хипарски хумор, обаче като се замислиш, в метафората има мъдрост - дай му на храбрия български народ на гол тумбак чифте пищови! Мре да се надбягва с някого, когото не може да настигне.

Сега, въпреки че Кристиан Костов постигна най-високия резултат за нас досега на Евровизия, намериха се хора да го плюят, понеже бил казал, че ще си занесе наградата в Москва, ако е победител. Подигравка било с националната ни чест,

“продажник”

го наричат,

“руско мекере”

и “протеже

на Путин”

Ама същите патрЕоти иначе нямат нищо против да викат за отбор, в който играят аржентинец, украинец, двама холандци и двама румънци, десет бразилци и един от Мадагаскар. Тогава казват: Щом се класираха за Шампионската лига, не ми пука, ако ще и рептили да са.

Не е много ясно защо космополитното ни европейско съзнание е скандализирано от момче певец с майка от Казахстан, израснало в Москва. Да не би да не пее хубаво? От какъв зор изобщо се тръшкат за тоя конкурс, все едно е междупланетарна битка за ум и красота?

Досега не сме

имали участник

на нивото на

Кристиан,

нито като визия, нито като подготовка. Клипът към парчето му Beautiful Mess е страхотен, а хореографката му е работила с Джъстин Тимбърлейк.

Човекът е артист, очевидно има талант, дайте да го пребием с камъни, защото има руска жилка! Да не е дошъл да ни превземе отвътре, бе?

Как пък досега никой не се разпали за победителя в Международния конкурс за млади оперни таланти “Борис Христов”? Евровизия незнайно защо действа на българската аудитория като червено на бик.

Будните ни медии дълбаят в раната, понеже тема с такава популярност ще хейти най-малко седмица ефира, дописките са от типа: “Сайтът life.ru публикува репортаж от Киев, посветен на българския представител в музикалното състезание, в който думите “български” и “България” не се споменават нито веднъж.”

Е, и? Тоя сайт да не би в Кремъл да го пишат? Нашите да не са пък много хубави: “БОМБА! СЕНЗАЦИЯ! НИКОЛЕТА РАЗМАЗА ЧЕРНАТА ЗЛАТКА! ВИЖТЕ КАК.” Какво по-комплексарско и социалистическо от това

да затрупваш с

политически

аргументи

изкуството?

Не Beautiful, а Ugly Mess да направиш.

В очите на БХО (Българското хейт общество) инсталациите на Кристо са “изгъзици за много пари”, гаджето на Гришо е “баба му”, а не една от най-големите звезди на световния шоубизнес, жената на Макрон, която французите смятат за модна икона е “скумрия”. Припявайки на Цеца, обществото се радва на Динко, щото трепе бежанците, за него съдията винаги е “пе**рас”.

Векове ще пребъде състезателният дух на българина, на всяка манджа да е меродия и на всяка тенджера капак. Нищо не е по-заразно от неистовия стремеж да надвиеш света с личната си простотия. Той се носи на крилата на тунингованите голфове, натрупва се с фасовете и кучешките лайна по тротоарите и издайнически вибрира във въпроса: “Туй домате на колко е?” Движеща сила за хора, които от всичко разбират, без да са прочели и една книга, способни на суперменски геройства с тумбаци по 120 килограма, осмислят си живота със силикон и екстеншън, пишат “kleta majka balgariq”, без селфи от никъде не си тръгват. Къщите им стърчат неизмазани, за да не плащат данъци, хакват си електромерите, карат без винетка, отчаяно търкат всеки ден талончета, но пък са музикални, театрални и литературни критици, осъзнати експерти по политика, спорт, медицина, съд и прокуратура, банково дело, архитектура, мода и красота. Загуба те не познават, защото продължават напред. И на Кристиан “уууу” ще викат, само и само да пребъде българщината.