Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Грубо непропорционален е броят на хората, които в момента вземат ключови решения за бъдещето на Европа, а нямат пряко лично отношение към това бъдеще.

За този проблем алармират вече не само любители на конспирациите, а и сериозни учени.

А никога не е имало толкова много бездетни политици, които да водят държавните дела на стария континент, като в наши дни.

Те са модерни, отворени и мултикултурни и същевременно знаят, че "всичко свършва с тях". В краткосрочен план, липсата на деца е облекчение, тъй като това означава, че не харчат за семействата, няма жертви и никой не се оплаква от бъдещи последици.

Положението е като в изследователски доклад, финансиран от Европейския съюз: "Няма деца, няма проблем!".

Да бъдеш майка или баща обаче означава да имаш много реален дял в бъдещето на държавата, която водиш. Тъй като европейските лидери нямат деца, те изглежда нямат причина да се притесняват и за бъдещето на техния континент.

И наистина немалко от най-важните европейски лидери са бездетни: германският канцлер Ангела Меркел, холандският премиер Марк Рюте и новоизбраният френски президент Емануел Макрон.

Освен това, макар да имат брачни партньори, без собствени наследници са и британският премиер Тереза Мей и Паоло Джентилони, настоящ министър-председател на Италия.

Списъкът продължава със шведския премиер Стефан Льовен, премиера на Люксембург Ксавие Бетел и с шотландския първи министър г-жа Никола Стърджън.

Като капак и самият председател на Европейската комисия Жан Клод Юнкер, който е женен от 1979 г. също няма собствено потомство.

В тази връзка германският философ и историк Рюдигер Сафрански казва:

„За бездетните мисленето по отношение на следващите поколения губи значение. Следователно, те се държат все повече и повече, сякаш са последни и виждат себе си като стоящи в края на веригата.“

"Европа извършва самоубийство. Или поне нейните лидери са решили да се самоубият", пише и Дъглас Мъри в „Таймс. - Днес Европа има прекалено малко желание да се възпроизвежда, да се бори за себе си или дори да защити собствените си страни с аргументи“.

Според мнозина изследователи изобщо не е случайно съвпадение, че Меркел, която няма собствени деца, е наречена "състрадателна майка" на мигрантите. Именно заради това, смятат те, германският канцлер е взела фаталното решение да отвори вратите на Германия за един милион и половина пришълци от Близкия Изток.

Всъщност бездетният статус на Меркел отразява демографската ситуация в германското общество: 30% от германските жени не са имали деца, според статистиката на Европейския съюз, като броят на завършилите висше образование между тях е 40%. Германският министър на отбраната Урсула фон дер Лейен пък заяви, че ако не се вдигне раждаемостта, страната ще трябва да "угаси осветлението".

Според ново проучване, публикувано от Institut national d'etudes demographiques, една четвърт от европейските жени, родени през 70-те години, могат да останат бездетни.

И лидерите на Европа изобщо не са изключение. Една от девет жени, родени в Англия и Уелс през 1940 г., е бездетна на 45-годишна възраст, в сравнение с една на пет от родените през 1967 г.

Тенденцията е обезпокоителна, тъй като в непосредствена близост до обединена Европа текат съвсем различни процеси.

Турският лидер Ердоган, например, наскоро призова мюсюлманите да имат по "пет деца", а имамите съветват правоверните да "размножават деца" за да завладеят Европа.

Ислямските фундаменталисти също често използват подобни аргументи за да обяснят сблъсъка на цивилизациите и обикновено дават за пример западните демокрации в Европа, които по тяхно мнение се сриват: без население, без ценности и изоставящи собствената си култура.

По материали от чуждестранния печат