Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Великолепно бе представянето на българския участник в "Евровизия", 17 годишният Кристиян Костов. "Евровизия" е музикален конкурс в който талант и национални чувства се вплитат в сложно цяло.От години наблюдаваме как на конкурса се гласува по "роднински", по "съседски", "политически". Така бе и сега. Примери: Гърция и Кипър си гласуваха отново една за друга. За сърбите и сега бе важно никога България да не е "по-горе". Скандинавците и иберийците от години си менкат гласовете по съседски.

В тази болезнено "национална" Европа регионални патриотизми и симпатии замъгляват погледа за истинските творчески постижения. Не се избира песен, а се прави политически вятър на съсед, стратегически партньор, а често се гласува и "напук, на инат". От "съседския" вот този път и ние се възползвахме. Македония гласува"правилно" – за България.
Русия осъществи срещу Кристиян Костов истинска хибридна война. Опита се да го изкара "свой", "русначе", само защото той живеел в Москва. Целта бе всички, които имат пълно основание да не одобряват руската политика днес, да се дистанцират от българския изпълнител. А такива са милиони европейци. На тази въдица се хванаха и мнозина наши сънародници, Тази кампания успя до голяма степен, показателно за което е, че държава като Украйна – организирала прекрасния спектакъл, не даде нито един глас за безспорния фаворит – българската песен, българският изпълнител. Това бе политическо отношение "осъждащо" детето, което преди 3 години, без да разбира, е било вкарано в поредна руска провокация срещу Украйна.

Този нулев глас за Кристиян от страна на домакините на конкурса показва колко дълбок е вече разломът между Украйна и Русия днес. Става дума за национална непоносимост към всичко, което идва от Москва. Виновник за това, за съсипания живот на стотици хиляди хора в Украйна, е агресивната политика на Русия и конкретно – на руския президент Владимир Путин. Заради тази политика и Русия не бе допусната за участие в конкурса, а руските зрители бяха лишени от правото да гласуват.
Въпреки политиката българинът Кристиян успя да спечели признанието на възможно най-широк кръг зрители и професионални журита от почти всички европейски страни. Затова говорят високите оценки, които му дадоха професионалистите и безспорният факт, че зрителският вот в Европа го постави на ВТОРО МЯСТО. Кристиян спечели и две престижни награди на "Евровизия" – за най-добpи cпециални ефе?ти и за най-добра сценична концепция и присъствие. А това, както и да го тълкуваме, е най-високата позиция, до която, през всичките години на "Евровизия", е достигал български изпълнител. При това той е и най-младия участник в конкурса достигнал до този връх.

Думите му на българска гордост след края на конкурса, сълзите в очите, прегърнатото българско знаме, ръката на сърцето, щастието премесено с нотки на разочарование, показаха, че младото българско поколение е не само талантливо, но и амбициозно. Че има воля за успех. Кристиян пожела на следващия български участник да спечели конкурса, да го надмине. И това също бе достойно. За нас, българите, а и за милиони телевизионни зрители в Европа и по света, истинският победител на "Евровизия" е песента на българина Кристиян Костов. Тя със сигурност ще бъде далеч по-популярна от песента победител. И винаги ще разнася със себе си и името на България. Благодаря ти, Кристиане!