Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Благодарение на безпрецедентната атомна резолюция, осигурена от ускорителя в Хамбург, учените очакват големи пробиви и в мобилните телефони. В най-близко време се очаква те да се превърнат в суперкомпютри, които засега струват милиони долари и са достъпни единствено за по-богатите държави и глобалните компании.

Другият пробив се очаква да е в съхранението на данни -

милиони гигабайти

ще се побират на миниатюрни хард дискове с размерите на чипове.

"С помощта на новия ускорител могат да се изучат конкретни аспекти на магнетизма, което е свързано с нов тип памети и съхраняване на данни - обяснява пред "168 часа" инж. Евстати Апостолов. - Досега те отнемаха много място, защото се ползваше желязо. Сега с едноатомен слой мед върху магнит може да се събере един терабайт в миниатюрна частица".

От проекта смятат, че ще има бръз напредък и в разработването на квантови компютри. Проблемът при тях е, че осигуряват извънземна бързина, но задържането на квантите в определено неподвижно състояние е почти невъзможно. С ускорителя учените разчитат това да им даде търсения ключ към странното им поведение.

Най-голям пробив се очаква в химията

Благодарение на разгадаването на триизмерната атомна структура на веществата, ще се развият нови химични субстанции за индустрията, които са много по-щадящи за околната среда. Това прецизно изучаване на въглерода, кислорода или азота ще въоръжи учените с безценни знания в опазването на планетата.

Очаква се със съоръжението да се разработят и нов тип материали по отношение на издръжливост, електропроводимост и магнетизация. Това със сигурност ще подобри възможностите на познатите ни материали и ще доведе до създаването на нови, които ще притежават революционни характеристики.

Астрофизиците също планират да се възползват от ХFEL като започнат проучвания на плазмата. Ще проверят и теориите за сегашното състояние и възникването на Земята. Ще се търси и отговор на въпроса какво държи планетите заедно.

Почти сигурно е, че тепърва започва и опитът за откриване на нови източници на енергия.

УСПЕХ: Учените вече ще виждат атомите не само тримерно, но и ще ги различават кой какъв е.
УСПЕХ: Учените вече ще виждат атомите не само тримерно, но и ще ги различават кой какъв е.
ЯСНОТА: Дешифрирането на триизмерните атомни структури ще помогне на учените бързо да разработят високоефективни лекарства.
ЯСНОТА: Дешифрирането на триизмерните атомни структури ще помогне на учените бързо да разработят високоефективни лекарства.