Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Момче и момиче нашариха мемориал на жертвите от комунизма с лика на Георги Димитров.

 Видеозапис улови пенсионираната шефка на вечерното училище как стои на пост до вандалите.

1 май, Денят на труда, бе посрещнат в Бургас със скандал. Обруган бе паметникът на жертвите от комунистическия режим и това нажежи политическите страсти в града.

Монументът не бе просто надраскан с графити или боядисан в ярки цветове, а щампован с лика на Георги Димитров.

От двете страни на паметната плоча вандали изрисуваха с черен спрей и шаблон образа на вожда. До лика на героя от Лайпциг написаха култовата фраза от "Терминатор" I'll be back (Ще се върна).

Още по-скандално стана, когато се разбра, че вероятно в основата на всичко това стои бивша гимназиална директорка, майка на зам. председателя на БСП в Бургас Тодор Ненов. Нещо повече, заподозряната Малина Сейкова е член на БСП, дори е делегат на общинската конференция, на която в края на месеца ще бъде избран нов общински лидер на партията, след като настоящият Николай Тишев стана депутат.

Сейкова бе посочена първо от свои - те я разпознали на видеозапис от камери на общината, разположени в района. От записите ясно се вижда как бившата директорка на вечерната гимназия стои мирно на метри от паметника и с гръб към него, докато двама млади "художници", най-вероятно момче и момиче, рисуват по монумента. Има и кадър, в който се вижда, че Сейкова говори с младежите.

На кадрите изглежда сякаш бившата директорка на вечерната гимназия го играе "отцепка" на драскачите. Наоколо е пусто заради ранния час - малко след 5 сутринта.

Цялата акция трае около минута - Сейкова и младежите се появяват до паметника в 05,16 ч. и си тръгват в 05,17 ч.

Записите станаха обществено достояние, след като бяха разпространени от СДС, чиято дългогодишна кауза бе създаването на паметника за жертвите от комунистическия режим и Народния съд. Монументът бе завършен преди малко повече от месец. Предназначението му е да се превърне в място, където близки на репресирани и избити от комунистическия режим да почитат паметта им, сподели организационният секретар на сините в Бургас Тошко Иванов.

В отворено писмо седесарите настояха БСП да каже за майката на своя лидер и да излезе с публична позиция за оскверняването на паметника. "Безспорно е, че майката на зам.-председателя на Общинския съвет на БСП Бургас е охранявала и подпомагала извършителите, изрисували лика на Георги Димитров върху монумента. Дори синът й Тодор Ненов я подкрепи с думите: "Тя си има своя замисъл" и "Нека СДС не прави жертва всеки, осъден от Народния съд". Заради поведението на зам. председателя на Общинския съвет на БСП Бургас и видната активистка Малина Сейкова, както и очевидната стройна организация и подготовка на вандалския акт, БСП ясно трябва да заяви позицията си", се казва в декларацията на сините.

"Нека СДС не прави жертва всеки, осъден от Народиня съд. Нека не се правят на ощипани" - това наистина са думи на зам.председателя на БСП Бургас Тодор Ненов.

В опит да защити майки си и в хода на пламналия спор младият лидер обясни, че монументът е позорен, а на него са изписани имена, които той не можел да приеме за жертви. Ненов изтъкна, че имал роднина, убит след 9 септември, но това не променяло мнението му за поругания паметник.

Самата Сейкова отрича да има нещо общо с поругаването на паметника и твърди, че от позицията на своите 63 г. не й подхождало да се занимава с подобни изяви. Версията на училищната директорка е, че е уловена случайно на камерите.

"Минавах оттам, бях тръгнала към жилището на майка ми. Момчетата вървяха срещу мен, след това се върнаха. Видях какво правят и спрях, за да се огледам дали минава някой. Нямах телефон в себе си и затова не се обадих", обяснява пенсионираната педагожка. И допълва, че обичала да става рано и често се разхождала из града призори.

Сейкова е категорична, че е станала само неволен свидетел на вандалската проява, а не съучастник. Записът обаче показва точно обратното. След скандала прокуратурата в Бургас се самосезира и в момента се извършва предварителна проверка.

Назначена е експертиза, която да установи автентичността на записа, обясни пред "168 часа" говорителят на районна прокуратара Иван Кирков.

Той сподели още, че двамата младежи все още не са открити, а Сейкова е разпитана. И пред разследващите пенсионерката твърдяла, че случайно е попаднала в полезрението на общинските камери.

"Цапането на такъв паметник е точно толкова грозна постъпка, колкото мазането на всеки паметник. Друг е въпросът, че аз също имам забележки по съдържателната част на самия монумент, които съм заявявал многократно. Но това няма нищо общо със самия акт. За мен това е изключително грозно, граничи с вандализъм. Паметниците са си паметници, независимо дали ни харесват, или не", е позицията на бившия депутат от БСП Атанас Зафиров, настоящ член на ИБ на партията.

Зафиров допълва, че ако има каквото и да е съмнение за връзка, която води към БСП, тя трябва да бъде моментално изчистена.

"Това е гавра, и то не само с паметника, но дори и с Георги Димитров, показва нисък интелект", отсича Зафиров. "Хубави или лоши, паметниците трябва да се пазят и да им се отдава нужната почит. Те не би трябвало да бъдат обругавани, ако не се харесват от някого. Това е като да се поругае гробище", смята бившият общински съветник и една от водещите фигури в БСП Йордан Георгиев. Той не се съмнява, че акцията е подготвена предварително. Георгиев обаче не допускал бившата училищна директорка, която се ползвала с авторитет, да е замесена в скандала.

В деня, в който паметникът на жертвите на комунизма осъмна поруган, Йордан Георгиев предприе акция за почистване на нашарения с графити паметник на Съветската армия, популярен като Альошата. Двата монумента се намират близо един до друг, в района на площад "Тройката".

Георгиев уточни, че инициативата му е лична, а не партийна. "За мен 9 май има особен смисъл, който не е свързан с партийните пристрастия", каза Георгиев и дори обеща фирмата, която наел да излъска Альошата, да изчисти и алтернативния мемориал.

Още на 1 май следобед обаче общината прати чистачи, които изтриха Георги Димитров от паметника.