Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

20 нашенци ядат, цапат и простират в красивото място. Палят и огньове.

Какво е общото между папа Инокентий X и българските роми? Това съвсем не е началото на виц, защото връзка наистина има и тя е римският парк "Вила Дория Памфили". Когато през 1644 г. Джовани Батиста Памфили става папа Инокентий X, едва ли е предполагал, че в притежаваните от знатната му фамилия терени един ден ще се настани колония от български роми.

Въпреки че навремето Памфили има славата на суховат и раздразнителен човек, когато става папа, той се проявява като страстен закрилник на изкуството. Именно благодарение на неговото меценатство в Рим процъфтяват изкуството и архитектурата на Джан Лоренцо Бернини, Франческо Боромини и Пиетро да Кортона.

Успоредно с прелестните фонтани и скулптури на тези творци, които оставя за Рим, папата решава да разхубави и за собствената си фамилия купените преди това имоти от родственика му Памфило Памфили.

Папата купува нови терени и лозя и вика архитекти и скулптори. Така наподобяващата малък дворец "Вила Памфили" се сдобива с градини, парк, статуи, фонтани, от които и до днес спира дъхът. Неслучайно мнозина го наричат римския Версай.

През 1960 г. заемащият вече 180 хектара парк - най-големият в столицата - се пресича по средата от изградения в чест на Олимпиадата Олимпийски път. Вилата днес служи за правителствени нужди, докато паркът става собственост на кметството, което го отваря за публика през 1971 г.

Много скоро зеленият оазис на парка "Вила Дория Памфили" се превръща в любимо място за отдих, спорт и разходка на римляните. Днес, освен на статуи, пинии, фонтани, лебеди в езерото и какви ли не още красоти, обаче посетителят може да се натъкне и на следи, оставяни всекидневно от български роми. От над година 30-ина техни представители са се самонанесли в постройки в парка в близост до Олимпийския път, който го пресича. Как и кога за пръв път са започнали да се самоприютяват там, не е ясно.

В различни репортажи по италианските медии говорят за българските роми от над година. В своя сайт, както и в страницата си във фейсбук, членовете на "Асоциация за Вила Памфили" документират непрекъснато чрез снимки и постове присъствието на българските роми на различни места в парка

Много от българските туристи, които посещават Рим, са чували, че паркът "Вила Памфили" е най-красивият във Вечния град. Повечето от тях обаче не знаят как точно се стига до намиращия се на хълма Джаниколо зелен оазис, така че той остава извън туристическите им маршрути.

Българските роми обаче не само че знаят как се стига, а са осведомени и къде точно се намират безплатните паркинги в близост до входовете му. От месеци на безплатния паркинг на ларго "Мартин Лутър Кинг", което се намира на Олимпийския път, разделящ на две парка, са спрени три минибуса със софийски номера. Денем плъзгащите врати на двата мерцедеса и един фолксваген са открехнати и пред тях може редовно да се видят извадени навън празни бутилки и обувки да се проветряват.

Снимането на българските коли от страна на репортер на "168 часа" се посреща изключително враждебно от излезлия от едната кола ром. Той казва на развален италиански "Ние почива, яде...", но след това решава да се прибере и да не се обяснява повече. Вижда се как в колите седят и няколко жени, изпънали крака.

На 20-ина метра по-нататък се намира мостът "Артемизия Джентилески Ломи", който свързва едната част на парка с другата. Пространството между земята и ниските части на моста е превърнато в простор - там могат да се видят сутиени и мъжки гащи да се сушат, както и постелки от всякакъв вид. Според Паоло Арка, председател на "Асоциация за Вила Памфили", всеки ден, когато прави редовния си джогинг, в близост до паркинга с българските коли вижда килим от презервативи. Малко по-надолу от него се намира Казета ай Монти - малка къщичка, цялата покрита с графити.

Прозорчето й е зазидано с наредена купчина камъни, които обаче могат да се отместят. Така прави и репортер на в. "Кориере дела сера", който във видеорепортаж за вестника показва вътрешността й. Предположенията са, че в къщичката се приютяват между 10 и 20 роми. Има и остатъци от ядене.

През октомври 2016 г. къщичката е била изпразнена от полицията, но веднага след това пак е била населена. Друго българско "село" обаче има в парниците на "Вила Памфили" - те се намират от другата страна на Олимпийския път, или в източната част на парка.

"Веднъж реших да проследя едно момиче, което мъкнеше куфар. Когато ме видя, ме помисли за клиент и веднага ми предложи услугите си.

Порази ме колко непринудено и сигурно се ориентираше в обстановката, въпреки че не знаеше една дума на италиански.

На всичкото отгоре имаше и ключ, с който си отключи", разказва Арка. Парниците на парка са под съдебен запор и са запечатани с ленти "Полиция", но това явно не създава никакъв проблем за обитателите.

Репортер на "168 часа" също видя с очите си как жена си отваря оградата и вратата на парника и влиза в него свойски все едно си е у дома. От пролуките му излизат навън преметнати дрехи.

Денем на поляните около парниците пък може да се видят излегнали се роми.

Как точно живеят обитателите на парниците на парка? Това разкрива в свой видеорепортаж на сайта си римският вестник "Месаджеро". Журналистка на вестника интервюира през оградата няколко роми, които казват, че са от България и че живеят по 2-3 месеца тук, че после заминават и пак се връщат.

С откъслечни думи на италиански ромите обясняват, че денем припечелват, като помагат на възрастни хора или пък получават бакшиши от носенето на тежки чанти на пазара.

Печелят и от продаването на медни части. Един от ромите обяснява и какъв бил предишният му живот.

"Преди - България, дървета, машини, работа." След като показва ръцете си, носещи белезите на тежък труд, той продължава да обяснява: "Сега няма работа в България." Друг ром допълва, че преди са били и в Испания, както и че са брали грозде в Сан Бенедето дел Тронто (област Марке) и в Сан Лоренцо в Калабрия.

"Сега няма работа за италианци, няма работа за нас, разбирате ли", допълва ромът. Мъжете казват, че си имат всичко в парника, не им е студено, а храна си купуват в магазина. За да докажат, че са добре, те дори показват пред камерите чиния с топло ястие.

Кой стои зад този трафик на български роми към най-големия римски парк? Според членовете на "Асоциация за Вила Памфили" малко след интервенцията на общинската полиция през март 2015 г., довела до изпразването на парниците, са били видени чужди коли, с които явно са били доведени нови обитатели в парниците.

В свои постове във фейсбук асоциацията пише, че ромите показвали дори и самолетните си билети Рим-София за нискотарифните полети от летище "Чампино". Според тях самите те се връщали в България всеки месец. Всичко било добре организирано - като се има предвид, че полетът за София е рано сутрин, ромите били извозвани до летище "Чампино" още от предишната вечер. Обикновено ромите пристигали от София в сряда, а пътували затам в петък сутринта.

Тези дни в участъка на карабинерите от зона "Джаниколенсе", който контролира зоната на парка, беше представено оплакване от "Асоциация за Вила Памфили".

То е подплатено с богата документация за бивацит на ромите и за разрухата в парка. Последният полицейски блиц датира от февруари, когато в парниците са идентифицирани 11 български роми, срещу които са заведени дела. И след това обаче ситуацията се връща като преди. Според асоциацията в момента в парниците живеят около 30 български роми. Рисковете за парка освен всичко друго са свързани и с пожари, тъй като ромите палят огньове, за да си готвят или да се топлят.

Никой не знае кога "Вила Памфили" ще се освободи окончателно от незаконните си обитатели.