Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Някога разследван за неплащане на данъци и емигрант по принуда, милиардерът беглец връща обратно собствеността си и днес стартира руски аналог на “Амазон”.

Преди 10 г. Михаил Гуцериев е милиардер беглец и на път да повтори съдбата на Михаил Ходорковски. Той принадлежи към онази група богаташи от 90-те години, направили всичко за преизбирането на Борис Елцин и управлявали процеса на предаването на властта на Владимир Путин.

Но след 2000 г. ситуацията се променя. В един юлски ден Путин събира т.нар. олигарси в голямата Екатерининска зала и им казва: "Стойте далеч от политиката, а аз няма да поставям под съмнение резултатите от приватизацията", разказва един от участниците в събитието - предприемачът Олег Кисельов.

Собственик на нефтената компания "Руснефт", бивш президент на държавната "Славнефт" и бивш зам.-председател на Държавната дума, през 2007 г. Гуцериев е обвинен в укриване на данъци и в незаконно предприемачество.

През 2010 г. всички обвинения срещу него отпадат. Днес той владее заедно с роднините си 10 банки, два големи пенсионни фонда, две нефтени компании, три компании за недвижими имоти и 4 млн. кв. м имоти и стартира нов проект – руски аналог на “Амазон” на Джеф Безос.

Михаил Гуцериев е роден в семейство на ингушети в Казахска ССР. Първоначално е шофьор на камион, а по-късно се дипломира като хранителен технолог и става кандидат на юридическите науки и доктор на икономическите науки в Санкт Петербург.

През 1988 г. създава първото в Чечено-Ингушетска автономна ССР съвместно съветско-италианско предприятие – мебелна фабрика "Чиитал", а също и една от първите корпоративни банки в СССР. След 2000 г. вече има бизнес с голямо портфолио и освен в нефтодобива влиза в сектора на въглищата, калиевия карбонат, радиото и заедно с брат си Саит Гуцериев – в бизнеса с недвижимите имоти.

През 2007 г. Михаил Гуцериев заявява, че е под натиск да продаде "Руснефт". Някои източници не изключват това да е свързано и с факта, че компанията му купува част от активите на ЮКОС малко преди банкрута й. Също като Ходорковски той се оказва следствен за неплащане на данъци, а офисите му са обискирани.

Гуцериев продава "Руснефт" на олигарх, близък до Кремъл, за почти 3 млрд. долара. Обявява, че излиза от бизнеса и през юли 2007 г. пресича с кола беларуската граница, малко преди да бъде издадена заповед за ареста му. Всички обявяват края на Гуцериев като търговец.

Но недооценяват проницателността, обаянието и връзките му – всичко онова, което прави гъвкавия магнат предпочитан посредник в преговорите по време на чеченските войни от 90-те г. Тогава той успява да освободи около 200 заложници, пленени от въстаници ислямисти заради откуп, пише агенция Блумбърг. През септември 2004 г. Гуцериев успява да убеди сепартистите да пуснат тежка бойна машина със сътрудници на Министерството за извънредните ситуации в завладяното училище в Беслан.

Гуцериев разказва, че след като избягва в Лондон, твърдо решава да върне доброто си име така, както неговият баща, следовател в тайната полиция на Сталин, е бил реабилитиран през 1955 г. след 7 г. в затвора. Смъртта на по-големия му син след автомобилна катастрофа в Москва, месец след бягството му от Русия, укрепва решимостта му. Той търси неофициални връзки с Кремъл, за да се върне в Москва, като привлича бизнесмени и бивши министри. През това време взема уроци по цигулка и съчинява стихотворения и текстове за песни.

През април 2008 г. заместник-ръководителят на Следствения комитет при МВР Олег Логунов съобщава, че Русия иска от Великобритания екстрадицията на бизнесмена, обвиняван в неплащане на данъци. Същия месец снимката на ексшефа на "Руснефт" се появява на сайта на Интерпол.

Щастливата звезда на Гуцериев изгрява малко след това, когато Путин отстъпва президентския пост на Медведев. На 27 октомври 2009 г. мярката му неочаквано е сменена със задочен арест с подписка на неотклонение, което означава изтегляне на заповедта за международен арест. Според някои данни след лобиране на президента на Ингушетия Юнус-Бек Евкуров.

През 2010 г. обвиненията срещу Гуцериев отпадат. Той се връща в Русия. Купува "Руснефт" обратно от Олег Дерипаска срещу 600 млн. долара и същата година продава 49% от акциите и на АФК "Система" на Владимир Евтушенко.

Днес Гуцериев държи 54% от "Руснефт", а 46% са на швейцарската компания "Гленкор". През юни 2011 г. структури на Гуцериев и Шишханов купуват московския търговски център "Калужский". Сделката, оценена между 150 до 230 млн. долара според в. "Комерсант", е една от най-големите на руския пазар за недвижими имоти през последните години.

През 2012 г. той придобива радиостанциите “Просто радио” и “Хубави песни” от Александър Лебедев за около 14 млн. долара. Гуцериев твърди, че е влязъл в търговията случайно, когато през 2015 г. една от най-старите руски вериги за продажби за битова техника и електроника "Техносила" не може да изплати дълга си към B&N Bank – банка на негови роднини.

Веригата и банката сменят основния си собственик. Гуцериев влиза в собствеността и разширява банковата група, в която днес е съсобственик с племенника си Микаил Шишханов. Според оценките на "Стандарт & пуърс" през 2016 г. банката става осма по големина в Русия след покупката на десетки активи.

Гуцериев споделя, че тогава започва да мисли как да създаде пазарно пространство в интернет, така че купувачите да получават поръчаните стоки във вече съществуващите магазини с големи складове. Така той заобикаля пощенските служби.

Анализатори съобщават, че въпреки кризата и санкцииите срещу Русия през последните години богатството на Гуцериев расте. Той заедно с брат си и племенника си придобиват активи за $1 млрд. годишно. Гуцериев се възползва от кризата, за да купи евтино различни компании.

Той обяснява успеха си пред "Форбс" с "фанатична дисциплина, емпирична креативност и продуктивна параноя" плюс благоприятни икономически условия в чужбина и използването на финансовите възможности в групата му.

Не е ясно как той отново спечелва благоразположението на Кремъл според Блумбърг. Днес състоянието му е около 4,7 млрд. долара според индекса на агенцията за милиардери. Гуцериев започва най-амбициозния по собствените му думи проект – руския аналог на "Амазон" на Джеф Безос. Американската компания първоначално търгува с книги, а след това с всичко, което човек може да си представи.

"Ще създадем онлайн платформа за продажба на всичко, без храни и дрехи" - обяви Гуцериев в интервю, след като антимонополната служба одобри да придобие 58% от акцииите на водещата руска компания за продажба на електронни и домакински уреди "М-Видео".

"Той е човекът оркестър. Може да прави много неща едновременно – казва за него милиардерът Владимир Евтушенко, съюзник на Медведев и помогнал да Гуцериев да се върне в родината след изгнанието. Милиардерът беглец и автор на текстове за песни има шанс да бъде и руският крал на електронната търговия.