Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Масираното изтичане на имейли и фалшиви документи цели да раздроби парламента на предстоящите избори и да увеличи влиянието на Льо Пен.

"Ще оцелея!" Това бяха едни от първите думи на новоизбрания президент на Франция Еманюел Макрон пред огромното мнозинство приветстващи го французи в центъра на Париж, които си отдъхнаха, че привърженичката на изолационизма, Фрекзит и ксенофобията Марин льо Пен не спечели изборите.

Масираното изтичане на смес от хакнати истински имейли и фалшифицирани документи в навечерието на вота на 7 май не попречи на победата на 39-годишния политик технократ. Но вероятно не поражението му е било целта на EMLEAKS, пуснат на анонимен сайт, пише в. "Вашингтон пост".

Целта на тайния и невидим враг на проевропейския политик Макрон е началото на постепенна ерозия на доверието към него и управлението му, намаляване на представителството на движението му в Националното събрание след юнските избори, а в дългосрочен план – идването на власт във Франция на антиевропейски политик от типа на Льо Пен. Колкото по-слаби са Франция и френско-германското сътрудничество, което е в основата на ЕС, толкова по-удобен за враговете си е Европейският съюз. Това устройва еднакво двамата лидери националисти – Путин и Тръмп, личи от анализи. MacronLeaks, хакерската зараза.

Експерти тепърва ще анализират хакерската атака на движението "Напред!" и дезинформационната кампания срещу лидера му в интернет и социалните мрежи в петък вечерта няколко часа преди края на официалната президентска кампания. Някои виждат в нея сурово предупреждение преди парламентарните избори, пише в. "Либерасион". Първата атака над щаба над Макрон и фалшивите новини, разпространени за него основно в руски медии, започнаха още през февруари. В периода между двата тура се появиха слухове за негова офшорна сметка на Бахамите. Новина, която миналата сряда вечерта мълниеносно се разпространи в социалните мрежи. "Не, мадам Льо Пен, това е клевета",

отговори моментално Макрон на обвиненията на конкурентката си. На следващия ден движението публикува дълго комюнике, в което разобличи "старателно подготвената кампания за дезинформация", а също така изказа предположение, че този слух се е родил в "мрежите на Тръмп и Путин в интернет". Миналия петък в интернет се появиха множество документи от движението на Макрон, разпространени с хаштага #MacronLeaks. Масираната хакерска атака включва кражба на лични и професионални кореспонденции на ръководители на движението. Сътрудници на Националната агенция на Франция за борба с киберпрестъпността и информационните системи са били изпратени незабавно в щаба на движението, прокуратурата започна разследване, а висшестоящи официални лица предупредиха за рисковете от кибератаки и намеса в демократичния избирателен процес чрез информационно пиратство.

Между двата тура японската компания "Тренд Микро", лидер в решенията за киберсигурност, публикува доклад, осветяващ авторите на предишните атаки, които според тях идват от хакерската група PawnStorm, свързана според американските служби с руското военно разузнаване ГРУ. Вашингтон и много компании по киберсигурност смятат, че същият екип е осъществил кражбата на кореспонденция от Националния комитет на Демократическата партия в САЩ, след което е-съобщения бяха разпространени чрез сайта "Уикилийкс". Сходството с кибератаката срещу екипа на Макрон е поразително, но недостатъчно, за да се направи изводът за намеса на Русия, пише "Либерасион". Директорът на "Тренд Микро" по стратегии в Южна Европа Луик Гезо е на мнение, че "формално нищо не позволява атаките срещу Макрон да се свързват с групата Pawn Storm". В петък към 20,35 часа френско време офанзивата с MacronLeak бе подета от анонимния форум 4chan в рубрика, която се използва от англоезични крайонодесни и симпатизанти на Тръмп, които разпространяват слухове. В нея анонимен ползвател публикува два документа с хаштаг #MacronCacheCash, които според него изобличавали Макрон и френските избиратели не трябвало да гласуват за него. Оказва се, че те са с фалшив подпис на Макрон. Експертно разследване на лаборатория на Атлантическия съвет за цифрови криминалистични изследвания анализира разпространението на документите #MacronLeaks. То показва, че непосредствено след изтичането им те са били туитвани многократно от крайнодесния блогър Джак Пособек, шеф на бюрото във Вашингтон на алтернативния уебсайт "Ребъл медия", който е сред първите, създали маркера #MacronLeaks. За динамичното разпространение на компроматите най-голяма роля изигра отново "Уикилийкс". От 21,30 часа организацията на Джулиан Асанж започва да пуска в туитър откъси от документи, като изрично се дистанцира с израза: "Възможно е, това да е шега 4chan. Ние ще проверим."

След това хаштагът е бил подет от онлайн общества, подкрепящи Льо Пен, и ботове, за да стигне до френската аудитория. В петък вечерта първият извод на "Уикилийкс" бе, че документите MacronLeaks са закъснели твърде много, за да повлияят на гласуването, и те ще бъдат използвани за "повишаване на враждебността към Русия и разходите за наблюдение". До момента според авторитетни западни медии изтеклите имейли не съдържат никаква взривоопасна информация, а само хипотези за дял на Макрон в офшорна компания и дори поръчка за синтетична дрога. Хакнатата информация обхваща и много лични данни (електронни адреси, телефонни номера, банкови данни, графици за изплащане на заплати). Докато автентичността на "изтеклите документи" и част от тях е под въпрос, разпространението на #MacronLeaks е доказателство за още един опит да се манипулират демократичните избори в една западна страна.

"Остава един действително важен въпрос: дали случилото се е финален удар, или подготовка за предстоящата кампания, която ще завърши с парламентарните избори?", задава въпрос един от източниците на "Либерасион" от органите за сигурност. Така или иначе на Макрон няма да му е лесно, но посланието "Ще оцелея!" носи оптимизъм.