Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Дългия и сценаристите протестират пред парламента, а тълпа от чудаци го залива с дребни армагани.

Трима гардове го пазят от непредвидени провокации, единият му носи сгъваемото столче.

С Румен Радев участвах в учебен въздушен бой, американските пилоти много го уважават.

Вторник следобед в центъра на София е по традиция задръстено от хора и автомобили. Пред паметника на Цар Освободител е още по-натъпкано. Десетки са се стекли, за да присъстват на поредния протест на Слави Трифонов срещу депутатите. Шоуменът настоява да бъдат приети точките от референдума, който мина заедно с президенските избори. В парламента няма жив човек в пет часа следобед, но Слави е отпред. Този път с него са и актьорите му, които са се преоблекли като лидерите на парламентарно представените партии. Атракцията е по-голяма и съответно са се събрали повечко зяпачи в сравнение с предишния ден.

Дясната му ръка Иво Сиромахов е гримиран умело и е постигнал доста добра физическа прилика с лидера на ВОЛЯ - Веселин Марешки. Слави Трифонов започва диалог с него.

Слави: Защо не си гледате аптеките и бензина и не оставите парламента?

Фалшивият Марешки: Избрали са ме хората!

Слави: Вие нали също искахте да правите референдум, какво стана?

Фалшивият Марешки: Той беше референдум за повече аптеки. Колкото повече аптеки, толкова по-здраво население.

Трифонов губи интерес към този диалог и се обръща към Иван Кулеков, който е избран да играе ролята на Волен Сидеров. Мнимият лидер на "Атака" е

запасал в гащите фалшиво оръжие

До него Краси Радков се прави на Цветан Цветанов, а Мариян Бачев се е издокарал като Корнелия Нинова. Мустафа Карадайъ също е там, изигран умело от актьора Тодор Башиянов. Опитните артисти през цялото време не излизат от образ и комуникират с насъбралите се граждани. Плътно зад Слави е атрактивният Йоло Денев, който от демокрацията досега не е пропускал протестни мероприятия.

Слави често се шегува с Денев и търпеливо изслушва тирадите на други подобни чудаци, които са дошли да се изявят пред по-голяма публика.

През множеството си проправя път свещеник, който раздава на Слави и актьорите му църковни календарчета.

Друг бута в ръцете на Дългия своята книга, в която "били описани всички истини за България". Най-атрактивен е 84-годишен дядо, за когото моментално се намира сгъваемо столче. Той обяснява на Слави, че от години живее в Сиатъл, но си е дошъл, за да го подкрепи в протеста. След това му подарява свой медал, но не става ясно къде и кога е спечелено отличието. Тълпата е шумна, а има и други желаещи да засипят техния идол с дребни подаръчета. Слави с усмивка приема народната любов и се мръщи единствено на своите актьори, шоуто трябва да продължи.

Фалшивият Волен Сидеров пита главния протестер: Защо не крещиш - убийци, оставка?

Слави отвръща: Защо да крещя, на кого да викам? Отдавна съм казал какво точно искам.

В този момент Йоло Денев кресва: "Оставка!" и още няколко човека подемат неговия призив.

Към 17,00 часа тълпата вече доста се е увеличила. Огромен брой от присъстващите са извадили смартфоните си и снимат изявите на Слави и неговите актьори.

Краси Радков в образа на Цветанов неволно произвежда голямата новина на протеста с въпроса си: Вие ще влезете ли в политиката?

Слави изненадващо отвръща: Нямам представа, когато му дойде времето, ще отговоря на този въпрос. Множеството се умълчава, защото Слави за първи път не казва категорично, че няма политически амбиции.

Преоблеченият и гримиран като Карадайъ Тодор Башиянов подвиква на Дългия: Докога ще издържиш така?

Слави се изпъчва: Ще издържим, докато се съобразят с решението на 2,5 млн. избиратели. Това не са мои избиратели, защото не съм политик. Това са хора, които искат промяна. В държавата има правила и те трябва да се спазват. Колкото и да не искат да го признаят, политиците трябва да чуят гласа на гражданите, на хората, които са ги избрали. Чел съм конституцията и там ясно е записано какви права имаме.

Малко след 17,30 Слави се обръща към актьорите си: "Колеги, вие може да тръгвате, а аз ще остана още малко тук." Подчинените му

на мига се изправят и се оттеглят от импровизирания протест пред главния вход на Народното събрание. Личи си, че са дисциплинирана команда. Секунди след това заваляват въпросите към един от най-популярните хора в държавата.

- Какво мислиш за връщането на казармата?

- Най-правилно е армията да е професионална, но да има повече пари. В нормалния свят службата е професионална.

- Кога се живееше най-добре според теб?

- По времето на царя. Тогава бизнесът беше свободен и държавата не се пречкаше, а гледаше да помага. След това имаше много вмешателства и може да ми вярвате за това, което казвам.

- Ако приемат и трите точки от референдума, ще протестираш ли отново, но този път за разпускане на парламента?

- Мисля, че това е моралното решение. След като се промени системата, да има нови избори, които да се проведат по новите правила.

- Какво може да те пречупи и да се откажеш?

- Моят протест е кауза и няма начало или край. В България не е удобно да имаш кауза, защото в един момент ще се наложи да я жертваш в името на интереса.

- Не ти ли е обидно, че на концертите се събират хиляди, а сега са шепа хора

- Не, не ми е обидно. Важното е, че сме тук ние. Другите сами да решават.

- Ще се повтори ли 1997 г.?

- Няма начин да стане. Тогава беше друго време и други емоции.

- Слави, имаш ли еврейска жилка?

- Майка ми и баща ми са от две красиви села. Не съм чувал там да е имало евреи. Не мога да стигна много назад в родословното си дърво, но докъдето съм стигнал - са били хора само от тези две прекрасни села.

- Какво мислиш за генерал Румен Радев?

- Запознах се с него покрай бившия американски посланик у нас Джон Байърли, с който съм много добър приятел. Той ми се обади един ден и ми каза, че ще пристигнат няколко самолети F16 и дали имам желание да полетя с него. Нямах такова желание, но сценаристите ме навиха. Отидох да летя и се оказа, че по същото време

Румен Радев лети с един от нашите МИГ-ове. Участвахме в учебен въздушен бой и беше адски вълнуващо. В самолета летях с американски пилот с няколко мисии в Ирак. Той ми разказа, че янките много уважават Радев като летец. Ако ме питаш мен какво мисля за генерал Радев като президент, ще ти кажа, че много го уважавам като летец.

Какво си спомня Слави за Живковото време - четете в хартиеното издание.