Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

27-годишният Илия Илиев задигна каса с пари от КАТ, за да играе на машинките

инът ми има зависимост от хазарта. Гледа на всяка цена да намери пари, за да се добере до машинките. Като е с чисто съзнание и не е обсебен, е друг." Това каза 53-годишният Павел Илиев, баща на 27-годишния Илия, който открадна каса от банков офис в сградата на КАТ - Благоевград.

Момчето, което вече има две присъди за кражби, разби гишето миналата сряда на разсъмване. Тарантулата, както го наричат в града, проникнал в халето за технически прегледи отстрани на сградата на КАТ.

Оттам стигнал до банковия офис на ЦКБ. Счупил стъклото на гишето и се промъкнал в помещението. Успял да откърти здраво укрепена метална каса, в която имало 15 254 лева и 3585 евро.

Порязал си обаче ръката

от счупеното стъкло и на мястото останали капки кръв Гишето не е било свързано със сигнално-охранителна техника. Металния шкаф увил в одеяло, за да не издава шум при влаченето му по коридора. След това излязъл от халето на служебния паркинг. Там хвърлил одеялото и

сложил касата в чувал

Прехвърлил се през оградата и офейкал. Сградата на КАТ се намира на метри от Второ РУ на МВР - Благоевград, където денонощно има дежурни полицаи. Никой от тях обаче не е видял нищо подозрително. "Веднага назначих проверка на дежурните служители от Второ РУ. Те имат задължението да правят обход на КАТ периодично. Ще се установи ли някакви пропуски в работата им през въпросната вечер", каза директорът на ОД на МВР Николай Хаджиев.

Рано сутринта Тарантулата отишъл в заложна къща, където с около 1600 лв. откупил оставения си в залог лаптоп и други вещи. След това скрил в раница в хранителния магазин на майка си около 2600 лв.

Върнал е и заем, взет от познат. Друга част от задигнатите пари оставил в колата и в таванското помещение в кв. "Грамада", където живее с приятелката си. Около 3000 лв. и 1800 евро пък закопал в гората край парка "Бачиново".

Заровил парите на плитко, като върху тях поставил камък и шума.

Металната каса пък изхвърлил в дере

до близкото с. Бело поле. Разхвърлял е сумата, за да не е на едно място при евентуално намиране, коментират криминалисти.

Те обаче бързо стигнали до извършителя на дръзката кражба. Взета е ДНК проба от оставената върху счупеното стъкло кръв и по първоначални данни тя съответства на тази на Илия.

Към извършителя ги насочил друг криминално проявен, който разказал, че Илия го уговарял заедно да извършат кражба. Няколко часа след обира Тарантулата е арестуван.

"В началото отричаше, че има нещо общо с дръзкото посегателство. Когато разбра, че имаме доказателства и няма да може да се измъкне, призна всичко.

Започна да ни сътрудничи и каза къде е заровил парите, къде е изхвърли касата", допълни районният прокурор Борислав Ковачки.

Младият благоевградчанин има зад гърба си две присъди за кражби. Едната е за отмъкнати пари от бензиностанция. Тя е 1,5 г. условно с 3,5 г. изпитателен срок. Постановена е на 27 юни 2013 г. и в края на м. г. изпитателният срок е изтекъл. Втората е за кражба на пари от пунк за спортни залози и офис на фирма.

Присъдата е в сила от 21 май 2014 г. - пробация за 3 г.

Какво иска баща му и как се е държал Тарантулата допреди 7 месеца, четете в хартиеното издание