Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кабинетът “Герджиков” ще остане с опита да прокара уседналостта, отмяната на  остановлението за бежанците, лобирането и десетките уволнения

Как през властта се уреждат лични сметки? Въпросът стана особено актуален след серията скандали около служебния кабинет, който тези дни приключи дейността си.

Най-пресният е летище "София". Тези дни там нахлу ДАНС, защото се оказа, че частна фирма е получила неограничен достъп до информационната му система. И изненадващо само допреди 3 месеца шеф на въпросното дружество е бил начачалникът на кабинета на вътрешния министър Пламен Узунов - Николай Крушков.

Той е излязъл от компанията през януари, за да заеме високия пост. Но по-мнителните не могат да изключат варианта, че

това е чисто

формално

Интересното е, че частната фирма е регистрирана в края на миналата година. И въпреки 3-месечния си опит, тя получава светкавичен достъп до уникална база данни - безценни за всеки кандидат-концесионер на летището.

Чрез нея може да се установи кой къде е пътувал през последните десетина години, какви кацания и излитания е имало в този период, кои са най-търсените дестинации, къде натоварването е най-голямо и т.н.

Все неща, за които компаниите-кандидати за горещата концесия на летище "София", биха платили скъпо и прескъпо.

Когато си наясно с пътникопотока и най-търсените дестинации,

можеш да

дадеш и

най-добра оферта

А на базата на тези данни могат да се подготвят и най-добрите проекти как да се увеличат пътниците, кацанията, излитанията, за да се спечели концесията.

"Очевидно някой е имал интерес да се направи дю дилиджънс на летището и подробно да го огледа - коментира пред "168 часа" политологът Димитър Димитров. - Просто се възползват от този момент." 

Началникът на кабинета на вътрешния министър обаче не е единственият, дошъл със служебния кабинет, който в тези 98 златни дни създаде впечатление,

че използва позицията

си за лични цели

Неговият началник, министър Пламен Узунов, го изпревари с почти 3 месеца.

Още с назначаването си той отстрани шефа на дирекция "Инспекторат" Николай Гешев. Проблемът в случая е, че именно Гешев и хората му проверяваха през 2015 г. шефа на полицията в Пловдив Пламен Узунов, преди той да бъде освободен заради лошо ръководство на поверената му дирекция.

До отстраняването на Узунов се стигна, след като шофьорът на певицата Преслава блъсна и уби човек на пешеходна пътека в града на тепетата, а полицията дори не го задържа на място.

Така че когато изненадващо Узунов бе върнат в МВР като министър, говори се, не без помощта на вездесъщия Гергов, той веднага си отмъсти на шефа на Инспектората, като го уволни.

Узунов опита да отстрани и шефовете на "Вътрешна сигурност",

но реваншистката

му вълна бе спряна

след натиск от страна на трима ключови западни посланици в София.

Така на Узунов остана възможността да прави рокади в Пловдив и да сменя шефове на дирекции в страната както за лични нужди, така и за целите на хората, които реално съставиха служебния кабинет.

Още по-остър бе подходът на здравния министър Илко Семерджиев. И преди да бъде назначен, бе ясно, че той е най-изявеният противник на предшественика си Петър Москов.

Вероятно затова започна атаката си именно от Окръжна болница, в която Москов работеше, преди да стане министър.

Атаката на Илко Семерджиев се разгърна с тезата, че ще сменя бордовете на всички лечебни заведения с големи дългове и просрочени задължения.

Заповедта за насрочване на общо събрание и отстраняване на борда бе осуетена, след като стана ясно, че Окръжна без проблем обслужва заемите си.

Причината е, че там пациентите се бяха увеличили в пъти в резултат на новите супермодерни центрове, направената на място реформа и закупената уникална за страната апаратура.

След обществен и медиен натиск обаче Семерджиев вдигна ръце от Окръжна болница и се насочи към "Пирогов" и Фонда за лечение на деца, където проблемите не само не се решават в последните няколко години, но и се задълбочават все повече.

Първите завзети ключови позиции за нуждите на сериозни икономически кръгове обаче не бяха в МВР и в здравеопазването, а на място, където се раздават най-много пари в държавата - фонд "Земеделие". Шефът му Румен Порожанов изхвръкна от кабинета си още преди служебният премиер Герджиков да се настани в своя.

Говори се, че зад отстраняването му стои известна бизнес дама, тясно свързана със социалистическата партия.

Според хора от земеделието и служебният министър Христо Бозуков

също е уредил някои

лични взаимоотношения,

докато е бил във властта.

Една от първите му задачи бе да отстрани шефката на Селскостопанската академия Тотка Трифонова, назначена от втория кабинет на ГЕРБ. Именно заради нея самият Бозуков бе уволнен от този пост по-рано.

Използването на властта за решаване на лични проблеми зарази и други министерства в кабинета "Герджиков".

Прокуратурата

проверява и служебния

министър на икономиката

Теодор Седларски заради аудиозапис, в който той заедно с мъж и жена обсъждат кадровите промени в дружествата "Ел Би Булгарикум" ВМЗ. Още не е ясно докъде стигна това разследване.

Но според бившия министър на икономиката Божидар Лукарски целта на кадровите рокади в "Ел Би" била, за да се поставят там хора, свързани с японската компания "Мейджи".

Защитната теза на Седларски пък бе, че само защитава държавния интерес.

Уникален скандал с привкус на лично облагодетелстване бе и изчезналата папка от офертата на кандидат-строител на тунела "Железница" от магистрала "Струма".

Благодарение на това скандално бе блокиран търг за 250 млн. лв.

Любопитното е, че документите изчезват от стая, достъп до която имат само петима членове на комисията, и то с магнитни карти.

След сигнала полицията започва претърсване на домовете на всички.

Откриват документите в жилището на независимия експерт Стефан Гайтанджиев.

Срещу него вече е открито досъдебно производство. 

“Това е корупция или саботаж срещу служебното правителство и АПИ”, обяви ресорният министър Спас Попниколов. 

Какво е дребното прегрешение на служебния премиер Герджиков, четете в хартиеното издание.