Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

След като почти се справя с алкохола, осъждат спортиста за притежание на марихуана.

От 9 г. не плаща на пералня в Лондон, в която носи дрехите си за освежаване.

Въпреки състоянието си живее в малък апартамент с майка си.

"Готин съм, но не искате да ме видите ядосан."

Той започва да се бие, когато е на 18. Днес е на 27. За 9 години постига това, за което всички мечтаят - да се превърне в краля на бокса, нокаутирайки легендарния Владимир Кличко. Антъни Джошуа е звезда, но миналото му далеч не е толкова светло, колкото бъдещето му.

Преди да стане Ей Джей, суперзвездата в бокса, Антъни Олувафеми Оласени Джошуа е познат на семейството си просто като Феми, "високо, ловко момче с голяма глава".

Въпреки че родителите му, родом от Нигерия, се разделят, когато той е едва на четири години, за детството си Джошуа казва, че е било щастливо. Имал много приятели, играел футбол, катерел се на дървета и като цяло бил добро дете.

Когато е на 11, майка му мести него и брат му обратно в Нигерия, но само за година. "Спомням си как всяка сутрин ставахме и трябваше да ходим за вода. Трябваше да я стоплим с нагрято желязо и да сме сигурни, че дрехите ни за училище са добре изгладени и чисти. Дисциплината беше жестока.

Понякога заради един човек наказваха целия клас. Можеше да ни бият с бастуни или да ни карат да стоим клекнали в продължение на 30 минути", разказва спортистът.

Но лошото държание се появява по-късно заедно с пубертета и точно след като майка му решава да ги върне обратно във Великобритания.

Когато е на 16, докато играел футбол в училище, хванал един от съперниците си за врата и го захвърлил зад себе си. Последвало оплакване и предупреждение за изключване.

Накрая късметът му да се отървава само с предупреждения свършва и Антъни се озовава с електронна гривна на крака и забрана да пребивава в родния си град. Дълго време живее в изгнание с майка си.

"Предполагам, когато навърших 14, започнах да се движа с грешната компания", споделя Джошуа. Той често си навлича беля - участва в улични боеве, получава официални жалби, глоби. Пуши и пие, мотае се в нощни клубове. Общо взето, където има неприятности, Антъни Джошуа е там. А на полицията не й било никак трудно винаги да хваща най-голямото момче в групата.

"През този период се интересувах само от това как изглеждам, в кой клуб съм и с коя жена съм", казва Джошуа.

Но един по-различен ден през 2007 г. спасява живота му. Джошуа отива за обикновена фитнес тренировка при братовчед си, който също е професионален боксьор. Слага си неговите ръкавици просто ей така, ала се пренася някъде другаде.

Започва усилено да работи, ала алкохолът и цигарите, които някога са влезли в организма му, правят тренировките изключително трудни.

Официално стъпва на аматьорския ринг година по-късно, а до 2010 г. той вече е един от най-добрите борци на Великобритания, печели "ABA шампион в супертежка категория" в едва 18 състезания. Но призраците от тъмното му минало се прокрадват за миг в историята на бъдещето му.

Вече познат на всички в Обединеното кралство, Антъни Джошуа е спрян от пътни полицаи, а когато претърсват спортния му сак, откриват пликче с канабис. Боксьорът е арестуван веднага. Повдигат му обвинение за притежание на наркотици с намерение за продажба. Той признава вината си и по този начин отървава затвора, но е отстранен от британския боксов отряд и осъден на 12 месеца общественополезен труд и 100 часа неплатена работа. Всички предричат края на една толкова обещаваща кариера, разочаровани, че някогашният живот на Джошуа, изпълнен с партита и жени, все пак е победил.

Но не знаят колко силен е всъщност боксьорът: "Арестът ме промени много. Накара ме да порасна и да оценя отговорностите си. Не съм доволен, че сторих това, и със сигурност никога повече няма да се повтори, но по някакъв начин съм щастлив, че се случи. Накара ме да се събудя", коментира Антъни.

Две години по-късно той става олимпийски шампион, превръщайки се не просто в най-добрия във Великобритания, а в най-добрия в света само с 43 битки зад гърба си. И тогава е моментът, в който осъзнава какво почти е захвърлил.

Малко след това решава, че с аматьорските му битки е свършено и е време за професионални срещи.

За три години Антъни Олувафеми Оласени Джошуа се качва на ринга едва 18 пъти. Никой от опонентите му не е оцелял по-дълго от седмия рунд. Никой освен Кличко, който падна в 11-ия.

През цялото това време Джошуа има високи очаквания за себе си: “Когато започвах, целях да стана мултимилионер

Но сега има обикновени хора, баби и дядовци, които струват милиони само заради имотите, които притежават. Затова вече се целя в това да съм милиардер. Да си милионер, е хубаво, но винаги трябва да се целиш по-високо. Ако спечеля 10 млн. от предстоящата си битка, то от следващата трябва да заработят 10 пъти повече. А ако печеля по 100-150 млн., защо да не се целя в милиарда? Познавам хора, които сами са станали милиардери. Трудно е, но не невъзможно."

С победата си над Кличко Джошуа ще прибере в джоба си близо 15 млн. долара и ще се превърне в един от най-богатите боксьори в света.

Но вместо да си купи нова, лъскава кола, първото нещо, което Джошуа ще направи с парите си, е да плати своите дългове.

"Ще трябва да си платя сметката. А тя е доста голяма", шегува се точно след края на мача Антъни. Оказва се, че той все още носи прането си на обществена пералня, към която е задлъжнял със 120 паунда.

Господин Бахтари, собственикът на пералнята, описва Джошуа като прекрасен и слънчев човек, който ги посещавал в продължение на девет години, преди да се превърне в суперзвезда. Той се чувства горд, че е допринесъл с това, Джошуа да изглежда чист и спретнат по пътя си към голямата победа:

"Мислех си да изчистя дълга му като подарък за победата му, но всъщност вече може да си позволи да ни плати. Нуждаем се от тези пари повече от него."

Освен да обещае да плати дълга си, Антъни веднага след края на мача с Кличко се обадил чрез фейстайм на майка си и малкия си син.

Миналата година медиите бяха изненадани от разкритието в социалните мрежи на боксьора, че той всъщност е станал баща. След като придобива известност, Джошуа е свързван с много жени, сред които моделът Кара Делевин и певицата Рита Ора, ала майка на детето му се оказва обикновена танцьорка на пилон.

С Никол Осборн Антъни Джошуа се среща още докато е ученик в Уотфорд. Връзката им е нестабилна. Те непрестанно се събират и разделят, а бременността на Осборн идва като гръм от ясно небе и за двамата. Те все още не са заедно, въпреки че си поделят отговорността за детето. Според източници, близки до Никол Осборн, семейството искало да се събере заедно под един покрив, макар изгледи за това засега да няма. Двамата живеят разделени - тя в огромно имение, което Джошуа и е купил, а той в малкия си апартамент заедно с майка си.

"Точно сега нямам време за сериозна връзка - споделя красавецът. - По-добре да не подвеждам никого с обещания, които не мога да спазя. Затова съм точен и ясен с жените. И получавам същото обратно. Щастлив съм, че не завися от никого.

За своя син Джошуа не споделя много. Оказва се, че е по-строг с племенницата си, отколкото с малкия Джоузеф. Според него той ще си бъде мъжкар, ала племенницата му трябва да се научи да бъде добро момиче с морал.

Но със сигурност обичта му към ДжейДжей е голяма. След двубоя, той разкри, че синът му е бил впечатлен от синьото око, с което го е наградил Кличко: "Джоузеф беше с майка ми по време на мача. Говорих си с него, когато видях как гледа окото ми, и каза: "Уау!"

Историята му с бокса не е приказка. Със сигурност Джошуа не е мечтаел да се превърне в млада боксова легенда, когато е бил дете, но днес спортът значи всичко за него.

"Научих се да съм мъж. Научих се на дисциплина, да знам кога да казвам не, да знам какво е правилно и грешно. Ако не беше боксът, сега щях да съм зад решетките."