Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Не е лошо човек от време навреме да се връща в родния си град. Та, ето ме и мен в родната Варна. Обичам моя роден град. По-различен е въздухът в него, слънцето искрИ отразено в морското огледало.

Истината е, че съм роден в град Сталин. Така загубените комунисти бяха преименували моя роден град. Но човек не може да избере къде да се роди. Затова пък след като се е родил може много да направи, за да промени действителността. Така в един момент Варна стана "синя Варна" – град, който задаваше демократичния дневен ред на България. Град на демократичната промяна. Европейски град, истински запад на брега на Черно море! И ето ме и мен сега в този мой европейски град.

Вървя по централната улица и отвсякъде ме посрещат надписи: скидка, одежда из кожи и меха,кожанные куртки, ресторан, руски билярден клуб "Пирамида", русскоговорящий адвокат, русскоговорящий психолог, магазин "Берьозка",безчет фирми за "недвижимости" и дори сайт "Русская Варна". Отнякъде се носи познатата ми от пионерското детство: "Катюша". Влизам в ресторант – на съседните маси руска реч. В супермакета – касиерката с руски акцент. На пазара – лесно разпознаваеми тьотки се дивят на изобилието. Таксиджията ми обяснява, че турците ще превземат България. Питам го за руснаците. Млъква "деликатно". Продавачката в кварталния магазин ми казва: "Не мога да ги трая вече тия руснаци: хем прости, хем претенциозни. И нахали." И аз мълча деликатно.

Сдружение „Общество за приятелство с народите на Русия, Украйна, Беларус и ОНД“ – Варна обясняват, че в града постоянно живеят близо 15 000 руски граждани. Не вярвам на ушите си. Искам да ги попитам: да не би това да са турски граждани? Виждам как се смеят и "отговарят": ами, ами, "наши са, руски" и ми обясняват, че самото сдружение има за цел "развитие и осъществяване на дейности по отношение на българо-руската дружба, като това включва и съвместно отбелязване на дати и годишнини". Според Сдружението това е "народна демокрация". Правителството на България може да се пише европейско, но "народната демокрация" казва друго – руска е България.

Самото понятие "народна демокрация" е измислено в Москва и резултата от прякото му прилагане виждаме днес в окупацията и анексирането на Крим, както и в "народните републики" – Донецка и Луганска. А дали и за Варна и Бургас не ни кроят същото. Я как само звучи: Варненска народна република, Бургаска народна република? Освен официалните военноморски сили, които с общо 3 хеликоптера трябва да вардят моя роден град, има и няколко паравоенни проруски сили – явно с обратната задача: да превземат окончателно моя роден град. Става дума за сформираното преди една година през април във Варна "Обединение за България" и създаденият към него Комитет за "национално спасение". От какво или от кого ще ни спасяват? На 9-ти септември 1944 г. нарекоха окупацията освобождение. Сега се канят май да я нарекат спасение. Обединението се контролира чрез руския проект "Балканский фронт Болгария" с лидер Евгений Викторович Новиков. Водещи организации в него са Български воински съюз „Васил Левски“ и "БНО "Шипка". Каква им е истинската цел никой не знае, държавните органи нехаят, но едно е ясно: възникне ли "проблем" между нашия съюз НАТО и Русия тия "спасители" ще бъдат на страната на Русия и не само Варна, но и цялото Черноморие е техен руски анклав – територия извън контрола на българската държава, "народна демокрация".

Варна се връща към времето, когато се наричаше Сталин. Вярно е, че не чух някой да споменава това име. Но изразът " нас само Путин ще ни оправи" долитна от съседна маса в популярния "Хепи" ресторант срещу някогашния "Севастопол". "Севастопол" се нарича след 1944 година, а преди това си е бил "Морско око", защото наистина е гледал към входа на морската градина, към морето. Сега младежта пълни американското "Хепи" и очаква Путин да я оправи. Като нищо ще я оправи. В Украйна 10 000 вече не са между живите само за три години.Колко му е и тия мераклии за Путин да сложат черни забрадки на майките си.

Пиша всичко това, за да кажа следното: В БЪЛГАРИЯ ИМА ВСЕ ПО-СИЛНА РУСКА НАМЕСА ВЪВ ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ НА СТРАНАТА. ТЯ Е ВИДИМА. ПРЕЗИДЕНТЪТ МЪЛЧИ ЗА НЕЯ И ДОРИ И КОЗИРУВА. ТАЗИ НАМЕСА ЗАСЕГА Е ПАРАВОЕННА...НО УТРЕ МОЖЕ ДА СТАНЕ И ВОЕННА. БЪЛГАРСКОТО ЧЕРНОМОРИЕ ВЕЧЕ САМО НА КНИГА Е БЪЛГАРСКО. ТУРЦИ ПО НЕГО НЯМА. ИМА РУСНАЦИ. Приятен ден.