Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ
ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ

Цветанов: ГЕРБ не участва в задкулисни преговори за “Грипен”

Викат вицепремиера Янев за обяснения в парламента

Служебният кабинет всъщност не бил взел решение, твърдят от МС

Уволненията в отбраната свързани със сделката, подозира депутат

“ГЕРБ не участва в задкулисни преговори за изтребителите “Грипен”. Това отсече зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, след като стана ясно, че в сряда служебното правителство е одобрило класация на офертите за нови изтребители, които да заменят МиГ-29.

На първо място е поставена офертата от Швеция за чисто нови изтребители. Следват предложение от Португалия и САЩ за ползвани самолети Ф-16 и от Италия също за самолети втора употреба, но “Юрофайтър”.

Военният министър Стефан Янев обяви, че класацията, която е направена от междуведомствена работна група, е съгласувана с новите управляващи от ГЕРБ.

ГЕРБ не е обсъждал какъв самолет да се купи за превъоръжаване на българската армия, отсече обаче Цветанов.

Цената на сделката е между 1 и 1,5 млрд. лв. само за покупката на 8 самолета според различни неофициални източници. Допълнително през годините за закупенито изтребители ще се вземат резервни части, което ще направи сумата на сделката реално доста по-голяма.

Според Янев и служебния премиер Огнян Герджиков бъдещите управляващи са били информирани за резултатите от подреждането на предварителните оферти, нещо, което Цветанов отрече.

На срещата с Румен Радев пък за връчването на мандата президентът казал на Бойко Борисов, че експертите препоръчват “Грипен”, на което Бойко Борисов му отговорил - вие сте бивш командващ ВВС, вие знаете най-добре. Според лидера на ГЕРБ било редно, след като правителството на Герджиков е започнало процедура, да си я завърши. Но

не са верни

твърденията на

служебния

министър

на отбраната Стефан Янев, че “ГЕРБ били в постоянен контакт с правителството”.

Валентин Радев, депутат от ГЕРБ и зам.-министър на отбраната в първото правителство на Бойко Борисов, дори видя опит президентът Румен Радев и служебното правителство да поставят капан на следващия трети кабинет на Борисов и да предрешат действията му.

“Решението е взето на закрито заседание на правителството и няма никаква мотивировка как е направено класирането. Нали помните как през 2009 г. се оказа, че правителството на Борисов трябва да плати над 570 млн. лв., за да плати взетите тогава хеликоптери “Кугар”, коментира депутатът Радев пред “24 часа”.

Проектът е дългосрочен и

нищо не налага

да се бърза,

каза още той. Според изявленията на Янев обаче, ако договор за покупка на нов изтребител не бъде сключен до края на 2017 г., ще бъде загубено предвиденото за тази година бюджетно финансиране за сделката.

Междувременно в четвъртък от Министерския съвет разясниха пред “24 часа”, че служебното правителство не било вземало решение. На закритото заседание Янев само информирал министрите за приключилата процедура, но решение на правителството още нямало.

ГЕРБ ще поиска служебният министър на отбраната и вицепремиер Стефан Янев да се яви пред Народното събрание, за да обясни как е избран шведският изтребител пред американските. Употребяваните Ф-16 от Португалия бяха избрани вече веднъж пред офертата на “Грипен” в края на първото правителство на ГЕРБ, но заради преждевременната му оставка

не остана време

за сключване

на договор

“Тогава командир на ВВС беше ген. м-р Румен Радев и той ни препоръча Ф-16 като най-добър вариант за нуждите на България”, каза още Валентин Радев. Според депутата не било ясно какво е променило мнението на държавния глава и е накарал служебния си кабинет да бърза.

Шведският изтребител е по-лек и по-ново поколение от Ф-16. Бил по-пригоден за охрана на въздушното пространство - т.нар. еър полисинг. Американският многоцелеви изтребител пък може да се ползва и срещу цели на земята, освен това Ф-16 носи повече въоръжение. Шведската машина била бутикова и често се чупела.

Янев смени много хора в МО, това е свързано с избора на нови изтребители, заподозря Радев. “Вместо да се задвижи проектът за модернизация на Сухопътните войски, се форсира този за изтребителите. Това е, меко казано, странно”, коментира още той.

Шведският изтребител “Грипен”
Шведският изтребител “Грипен”