Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Борисов и Цветанов получават мандата от президента Радев
Борисов и Цветанов получават мандата от президента Радев

Номинираният за премиер постави условието, след като взе мандата от президента

Поиска “ансамбъл” и между кабинета и парламентарните групи на ГЕРБ и патриотите

Ще управляваме и с подкрепата на “Воля”, обяви за първи път официално той

Пълен синхрон, за да се постигат резултати и цялото правителство да работи като един ансамбъл.

Такава команда даде номинираният от ГЕРБ за министър-председател Бойко Борисов. Той направи коментара веднага след като получи мандата за съставяне на правителство от президента Румен Радев.

Държавният глава даде папката на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, който предложи лидера Бойко Борисов за министър-председател. Двамата пристигнаха заедно на “Дондуков” 2 и влязоха в залата към кабинета на президента - в съседство с Гербовата.

Преди това двамата бяха в Народното събрание, където Борисов, Валери Симеонов, Красимир Каракачанов и Волен Сидеров подписаха коалиционното споразумение за 4 г. управление.

“Поздравявам ви с подписаното споразумение. Очаквам да обявите вашия кандидат за премиер”, каза Радев в началото на срещата. Цветанов обяви това, в което никой нямаше съмнение - че парламентарната група на ГЕРБ предлага за министър-председател лидера на партията Бойко Борисов.

“С указ от днес ви възлагам съставянето на правителство. Надявам се вие и вашите коалиционни партньори

да излъчите

убедителни

кандидатури

за министри

Вярвам, че ще отговорите с управленската си програма на най-насъщните очаквания на българите - сигурност, доходи, справедливост и законност. Убеден съм, че опитът ви от миналото ще бъде ваш добър съветник. Желая ви успех”, каза президентът на Борисов и Цветанов.

Тримата участници в церемонията демонстрираха чудесно настроение. След връчването останаха

половин час

заедно на 6 очи

По конституционната процедура Борисов има една седмица да върне на държавния глава папката с имена за бъдещия Министерски съвет.

Той увери журналистите, че нищо не налага да бърза. Макар че имал веднага имена в главата си, трябвало за всеки сектор да се прецени много внимателно кои са хората, които хем могат да свършат работа, хем да работят заедно.

Възлагам така да се избират министрите, зам.-министрите и вицепремиерите, че да се разбират - и помежду си, и между отделните ведомства, заръча Борисов.

Енергични хора ще са - имам ги в главата си, но както се казва в Европа,

докато всичко не

бъде договорено,

нищо не е

договорено,

подчерта Борисов. Той уточни, че веднага след като излезе от президентството, започва разговорите, за да се подбират хора за “ансамбъла”.

“Вече имам достатъчно опит и знам, че ако не се подредят и не работят в екип, не се постигат добри резултати. Много е важно бъдещите министри да работят заедно, за да може да се постигнат целите в програмите, сред които намаляване на неграмотността, повишаване качеството на образованието и така нататък”, изреди Борисов.

Синхронът бил особено наложителен в НС. Управляващите планират да съгласуват управленските си решения на

ежеседмични

сбирки на

Политическия

съвет

на коалицията

Опитали сме се да обсъдим и изчистим всички възможни детайли в коалиционното споразумение с “Обединени патриоти”, за

да се гарантира

стабилно

управление

Следващите дни ще се занимаем с това да преценим кои биха били най-подходящите и най-подготвените лица да работят в синхрон в изпълнителната власт, защото българските граждани ще очакват от първия ден да се започне работа по предизборните програми.

“Ние - парламентарната група на ГЕРБ и “Обединени патриоти”, целим правителството с подкрепата на “Воля”. Да направим така управлението, че да дава веднага резултат”, спомена за първи път партията на Марешки Борисов.

След като миналата седмица лидерът на “Воля” каза, че нови избори сега биха били пагубни за България и управлението трябва да изкара пълен мандат, днес той заяви: “Ще кажем дали подкрепяме, след като видим управленската програма.” Марешки добави, че има експерти за всяко министерство, но самият той няма амбиции за изпълнителната власт.

Споразумението: 4 вицета. Може

и министри непартийци, няма да

има отделен за председателството

Валери Симеонов показва в пленарна зала на парламента току-що подписаното споразумение
Валери Симеонов показва в пленарна зала на парламента току-що подписаното споразумение
В кабинета “Борисов 3” може да има министри, които не са членове на ГЕРБ, ВМРО, НФСБ и “Атака”. Това предвижда коалиционното споразумение, което подписаха лидерите Бойко Борисов, Красимир Каракачанов, Валери Симеонов и Волен Сидеров. Направиха го тази сутрин, преди президентът Румен Радев да връчи на ГЕРБ мандата.

Тези министри обаче трябва да са предложени от съответната партия в качеството им на експерти. Преди смяната на министър всяка от двете страни ще съгласува с другата.

Както първи “24 часа” писа, правителството ще е с 4-ма вицепремиери и 17 министерства. Ведомствата се разпределят в съотношение, съответстващо на парламентарното представителство на ГЕРБ и патриотите.

Персоналният състав на правителството ще е анекс към коалиционното споразумение. За имена няма да говоря до 3 май, обяви Борисов.

Документът урежда, че всяко министерство ще се управлява екипно от партньорите. Записано е, че при поискване на информация от ведомство, оглавявано от другата партия, тя ще бъде предоставяна в най-пълен вид.

Министрите ще имат свободата да избират сами членовете на политическите си кабинети.

Споразумението заковава, че коалицията ще управлява 4 г. “Коалиционното споразумение се сключва в сложна и пълна със заплахи международна обстановка. Този факт поставя договарящите се страни пред изискването за изключителна и повишена отговорност при коалиционното управление на страната.” Посочва се, че именно такива са очакванията на гражданите - за стабилно и предвидимо управление.

Решенията в коалицията ще се вземат от Политически съвет, в който всяка от двете страни ще има по 3-ма представители. Освен Борисов и Цветанов предстои ГЕРБ да посочи още един човек. Този орган ще обсъжда и одобрява както политически въпроси, така и секторните политики.

По управленската програма и стратегическите приоритети партньорите ще действат в пълен синхрон. По други въпроси са свободни да търсят “пътища за реализация”, преговаряйки с други парламентарни сили. Разграничаването по стратегически приоритети обаче ще се тълкува като желание за разтрогване на споразумението.