Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Здравейте, Г-н Касъмов, тази година BG MUSIC FESTIVAL ще се проведе за първи път на 9 и 10 юни в Летен театър гр. Сандански. Като директор на този форум бихте ли ни разказал какво ни предстои да видим?

Здравейте и благодаря за интервюто. Предстои да видим най-значимото събитие в историята на съвременната комерсиална BG музика! Всички посетители ще станат свидетели на първия, уникален по рода си за България, национален музикален форум с конкурсен характер за изява на артисти-изпълнители с нови авторски песни в стиловете на съвременната популярна музика - поп, рок, хип-хоп, R&B, dance, клубен, електронен и всички останали стилове и подстилове в модерното комерсиално музикално изкуство. Първото издание на BG MUSIC FESTIVAL през 2017г. ще се проведе в рамките две фестивални вечери, като участие в него ще вземат над 20 артисти-изпълнители. Първата фестивална вечер е конкурсна и ще се проведе на 9 юни 2017г. /петък/, като тя ще включва публично представяне и изпълнение на всички 20 музикални произведения, избрани след първоначална селекция и валидно договорени за участие. Втората фестивална вечер, която е Галавечер, ще се проведе на 10 юни 2017г. /събота/ и ще включва официално награждаване на победителите и съответно публично представяне и изпълнение на наградените музикални произведения. И двете фестивални вечери ще бъдат с лайв видео стрийминг в реално време през интернет платформи, директно телевизионно излъчване и директно радио предаване на живо по национални и регионални медии.

Как се роди идеята за този фестивал?

BG MUSIC FESTIVAL бе учреден в края на 2016г. от BG MUSIC CHANNEL - национална телевизия само за българска музика, която стартира своето излъчване с великата и емблематична за нашата държава и нашия народ песен „Моя страна, моя България“ три години по-рано. Началото на BG MUSIC CHANNEL бе поставено през 2013г. с грандиозно VIP събитие в столицата, на което най-изявените звезди на българската популярна музика от три поколения - Васил Найденов, дует Ритон, Любо Киров, Мария Илиева, Графа, D2, БТР, Deep Zone Project, Ice Cream, Криско, Лора Караджова, Кристо, Михаела Филева, Venzy, Били Хлапето, Рафи, Играта, Лео, Ангел и Мойсей, Dexter, Pavell, Venci Venc’ и много други взеха участие. Мотото на BG MUSIC CHANNEL е „ДОМЪТ НА БЪЛГАРСКАТА МУЗИКА“ и тя бе създадена с философията да събере най-доброто от стиловото разнообразие на популярната българска музика в един ефир и да се превърне в най-качествената платформа за популяризирането й. Да бъде лицето на популярната българска музика. Да задоволява нуждата от популярна българска музика, развлечения, информация и интерактивност. Основната мисия на телевизията е да популяризира, развива и утвърждава българската поп музика и да възпитава зрителите да предпочитат българска поп музика. Българската музика, нейните артисти-изпълнители и автори имат нужда от ежедневна подкрепа и именно чрез BG MUSIC CHANNEL и BG MUSIC FESTIVAL ние можем да им осигурим и окажем такава. Учредяването на фестивал за българска музика е естественото продължение на каузата, която поехме още преди години със създаването на национална музикална телевизия само за българска музика BG MUSIC CHANNEL - да подкрепяме популярната българска музика и да не спираме да се борим за популяризирането, развитието и утвърждаването й. Защото българите трябва да познават, харесват и да се гордеят със своята собствена музика!

BG MUSIC FESTIVAL е част от нашия дългосрочен бизнес план. „Да дадем зелена светлина на новата вълна в BG музиката! Да подкрепим младите BG артисти-изпълнители и автори!“ с това мото изключително точно и ясно ние заявихме нашите действия и намерения в края на 2016г. при публичното обявяване на най-новият проект на национална музикална телевизия BG MUSIC CHANNEL - ежегоден национален музикален форум с конкурсен характер за изява на артисти-изпълнители с нови авторски песни в стиловете на съвременната популярна музика BG MUSIC FESTIVAL. Основните цели на BG MUSIC FESTIVAL са стимулиране създаването на нова съвременна комерсиална авторска музика в България, възможност за национална и международна изява на български артисти-изпълнители и автори в контекста на европейската и световна модерност, развитие и утвърждаване на нова модерна авторска музика в България. Мисията на BG MUSIC FESTIVAL е създаване на нова традиция за реализиране на български артисти-изпълнители и автори на нова модерна комерсиална авторска българска музика.

С какво този фестивал е по-различен от останалите?

BG MUSIC FESTIVAL е най-младият фестивал в България с най-младия директор в мое лице. Той е олицетворение на „новата вълна“ в съвременната комерсиална BG музика и на младите артисти-изпълнители и автори в България. BG MUSIC FESTIVAL е фестивалa на младите и за младите, като такъв неговото основно предимство и сила ще бъде в това, че той няма да бъде консервативен, закостенял, ретрограден, тесногръд и с предразсъдъци към новото, различното, иновативното, каквито са повечето фестивали с дългогодишна история в България. Той ще бъде изключително либерален и толерантен към всички участници, техните таланти, техните музикални произведения и техните музикално-артистични изпълнения. Ние не се страхуваме и притесняваме от различното, напротив - ние ще го поощряваме и ще адмирираме всички експерименти в музикално-артистично отношение. BG MUSIC FESTIVAL няма да има никакви стилови ограничения, напротив, колкото по-нестандартни, екстравагантни и модерни са песните, с които кандидатстват за участие в него, толкова по-добре. Едни от най-актуалните стилове в модерното комерсиално музикално изкуство в света през последните години са dancehall, moombahton, reggae fusion, edm, dubstep, trap, hip-hop, r&b и разбира се ние се съобразяваме изцяло с тези трендове и тенденции сред младите като един изцяло съвременен фестивал. BG MUSIC FESTIVAL е белег на промяната при фестивалите за българска музика, именно за това го определям като най-значимото събитие в историята на съвременната комерсиална BG музика и твърдо заявявам, че той е уникален по рода си за България. До този момент масово съществуващите фестивали за българска музика толерират не чак толкова актуалното към днешна дата естрадно звучене и поради тази причина в тях неизбежно се дава предимство на определени артисти-изпълнители и автори, творящи и изявяващи се в тази стилистика. Това е предлог огромна част от артистите-изпълнители и автори в стиловете и подстиловете на модерното комерсиално музикално изкуство и съвременната популярна музика да намират за все по-трудно реализация и успех на подобни форуми. Това води до масов спад в интереса и желанието за участие на млади артисти-изпълнители и автори във фестивали и форуми с конкурсен характер, защото те все по-малко намират смисъл в него. По този начин автоматично намалява и ангажираността към подобни мероприятия от страна на публика и аудитория на таргет групи, изградени от млади хора.

Поради всичките тези причини ние сме заложили ясни и точни условия в регламента на BG MUSIC FESTIVAL още при учредяването му. По отношение на артистите-изпълнители, които кандидатстват за участие има ограничение те да бъдат на възраст между 16 и 40 години. При индивидуални изпълнения задължително артиста-изпълнител трябва да е български гражданин, но при групови изпълнения, включващи повече от един артист-изпълнител, минимум един от артистите-изпълнители трябва да е български гражданин, като за останалите няма ограничения, което предоставя уникална възможност за участие и с международни колаборации. Един артист-изпълнител може да участва в изпълнението само на еднo музикално произведение, като по този начин гарантираме разнообразие в сценично, музикално-артистично и програмно отношение на самия фестивал. По отношение на авторите се допускат както от България, така и от чужбина, но задължително минимум един от творческия колектив трябва да е български гражданин, като един автор може да участва и с повече от едно музикално произведение. Това условие създава предпоставка за колоритност на продукцията, която ще бъде представена. Всички музикални произведения за фестивала трябва да бъдат със съвременно звучене, музика и аранжимент в стиловете и подстиловете на модерното комерсиално музикално изкуство. Допускаме текста да бъде както на български, така и на друг чужд език, тъй като всички сме граждани не само на България, но и на Европа и на света. А за да бъдем 100% актуални и в крак с последните тенденции основно условие за участие в BG MUSIC FESTIVAL e всички музикални произведения кандидатстващи да не са публично изпълнявани и разпространявани преди началото на годината, в която се провежда изданието на фестивала, съответно да бъдат изцяло съобразени с последните тенденции на световния музикален пазар.

Имате ли амбиция да се превърне в ежегодно събитие?

Разбира се. BG MUSIC FESTIVAL е учреден като ежегоден национален музикален форум. Основната мисия е той да се изгради и утвърди като традиционен културен форум и лице на съвременната комерсиална българска музика не само пред България, а пред Европа и света. Такива са нашите намерения и ще положим необходимите усилия, за да постигнем максимални резултати. Надявам се, той да бъде устойчив във времето и дай Боже да успее да изгради своя собствена история, която да се превърне в новият завет на българската популярна музика.

Макар да се провежда за първи път споделихте, че има голям интерес не само от страна на българските автори, но и от чуждестранни. На какво се дължи това според Вас?

Въпреки че това е първото издание на BG MUSIC FESTIVAL, интересът към него е наистина огромен. Музикалните произведения подадени за участие са над 100 на брой. Причините са няколко. Наградният фонд на BG MUSIC FESTIVAL е адекватен на пазарната ситуация в националната и международна музикално-развлекателна индустрия. Той е фестивал на младите и за младите, уникален по рода си, без аналог. Артистите-изпълнители и автори в стиловете на съвременната популярна музика без съмнение имат нужда от свой собствен форум, на който да им се даде възможност за изява, на който те да представят своите изключителни, различни и нестандартни таланти през широката публика и аудитория и в който те да припознаят себе си. Те имат нужда от съвременен, адекватен и модерен културен форум, реализиран в контекста на световната модерност, с който да изградят силна емоционална връзка, която да развиват в годините с успешно осъществени оригинални обществено полезни дейности. BG MUSIC FESTIVAL ще изпраща трайни и системни послания с ясен фокус към публиката и аудиторията. Убедени сме, че това са правилните действия за отправяне на послания, утвърждаване на традициите, създаване на самочувствие и моделиране на ценности. Ще се стремим за в бъдеще да използваме, втъкаваме и популяризираме модерното комерсиално музикално изкуство в традиционните културни ценности на България. Артистите-изпълнители и автори винаги имат нужда от допълнителен тласък и трамплин в своята кариера, а BG MUSIC FESTIVAL ще им предоставя точно такава възможност.

Какви и колко награди ще бъдат връчени?

Награденият фонд на BG MUSIC FESTIVAL е най-големия от всички фестивали за българска музика в България. По този начин затвърждаваме позицията си, че подкрепяме българската музика и подпомагаме нейното развитие. Стремим се и да провокираме интереса към участие във фестивала от страна на максимално качествени артисти-изпълнители и автори. Финансовите награди и разпределението на възнагражденията от тях са изцяло обективни и напълно съобразени със схемите за разпределение между отделните категории носители на права съгласно Закон за авторското право и сродните му права.

Фестивалното жури определя 3 /три/ награди за Фестивала: І-ва награда - почетен знак, грамота и 2000лв.; ІІ-ра награда - почетен знак, грамота и 1000лв. и ІІІ-та награда - почетен знак, грамота и 500 лв.

Определят се и специални награди: (1) Награда на публиката (чрез бюлетини, неразделна част от входни билети); (2) Награда на телевизионните зрители чрез SMS гласуване и/или гласуване в интернет; (3) Награда на Журналистическото жури; (4) Награда на Кмета и Община Сандански; (5) Награди на спонсори.

Какво да очакваме от специалните гости на фестивала Криско и Гери-Никол, които ще пеят съответно на Конкурсната вечер (9 юни) и Галавечерта (10 юни)?

Техните най-големите хитове от всички етапи на техните кариери, изпълнени по изцяло нов, различен начин, с различно звучене, в различна среда. Като едни от най-изявените представители на съвременната популярна българска музика и модерното комерсиално музикално изкуство в България, те ще създадат различна атмосфера, ще пробудят различни чувства и настроение у всички гости, присъстващи в Летен театър гр.Сандански, всички зрители пред малките екрани и всички слушатели по радиото. Идеята ни е да изградим традиция във всяко следващо издание на BG MUSIC FESTIVAL винаги да вземат участие като headline по няколко от най-изявените български артисти-изпълнители в историята на съвременната комерсиална BG музика.

Какви други изненади подготвяте за първото издание на фестивала?

Изненадите са много! Криско и Гери-Никол няма да бъдат единствените топ звезди, които ще се извяват на сцената на първото издание на BG MUSIC FESTIVAL, но на този етап не бих желал да издавам повече информация, за да оставим и елемент на изненада. Заповядайте на 9 и 10 юни в Летен театър гр. Сандански и ви обещавам, че ще останете повече от приятно изненадани. BG MUSIC FESTIVAL ще създаде незабравими спомени и емоции у вас. Всички ще станете свидетели на нещо невиждано до този момент! Предстои да видим най-значимото събитие в историята на съвременната комерсиална BG музика! Очакваме ви.