Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

АРХИВ: Последната снимка на Христо Ботев, на която е с братята си Стефан, Кирил и Боян.
АРХИВ: Последната снимка на Христо Ботев, на която е с братята си Стефан, Кирил и Боян.

Родното място на поета не е Калофер, а Карлово, разказал още Иван Печев пред Марин Савов.

Роднината обяснил как след Освобождението братът на загиналия революционер отишъл в карловската община и поискал да купят къщата на баща му, за да си построи друга в София.

“И те му рекли: “Не ни трябва.” Тогава онзи казал: - “Ще ви потрябва, защото ако не я купите, аз ще казвам, че брат ми е от Калофер.” И те пак му рекли: “Няма да я купим.” И той започнал да говори, че всички Ботевци са от Калофер. Къщата не знам на кого е била, но не е била и негова. Сега обаче Боян “Ботев” я откри там. Даже направи бюст на даскал Ботьо, от когото дори портрет не е останал”, разказал Печев. По думите му бащата на войводата също посочил родното му място като Карлово, когато писал препоръчително писмо до гимназията в Одеса, като нарочно го изкарал по-възрастен с 2 г.:

“Синът ми Христофор Петкович е роден 1846 г. във местечкото Карлово, губерния Пловдивская. Настоящото се дава, за да иде да постъпи във Одеса, във гимназия.” Според Иван Печев даскал Ботьо и невестата му не са имали къща в началото на брака си и са живеели в близкия метох, а когато дошло време да се ражда войводата, откарали майка му да роди в Карлово.

"В кръщелното на Христо Ботев е вписано, че е от Калофер, но то е с много късна дата”, обяснил още роднината на революционера.

Мистерията с родното място на поета се засилва и от произведенията му.

В очерка си "Примери от турско правосъдие" през 1871 г. Ботев пише, че родното му село е Осен, до Враца

Директорката на музея на Христо Ботев Ася Николова е категорична, че Калофер е родният му град.

"Има доказателство, подписано лично от него - обясни тя. - През 1950 г. в румънските архиви е открита молбата му, с която кандидатства в Медицинското училище в Букурещ. Там пише: "Аз, долуподписаният Христофор Петков, роден в Калофер, окръг Карлово, област Пловдив, източноправославен." Какво по-голямо доказателство от това?"

Полемиката по този въпрос е избухнала през 30-те години. Майката на Ботев баба Иванка в интервю пред Захари Стоянов казва, че синът й е роден в Калофер. По-малкият му брат Кирил се е появил на бял свят в Карлово, защото по онова време даскал Ботьо е бил учител там.

Голямо объркване според Ася Николова има и с рождената дата на революционера - 25 декември 1847 г. по стар стил. По новия тя е 6 януари 1848 г. Заради смесването на годините през 1949 г. погрешно са чествали 100-годишнината от рождението на Христо Ботев с една година по-късно.